نسلهای مختلف پلی استیشن همیشه در میان کاربران ایرانی محبوب و شگفتانگیز بودهاند؛ از دوران طلایی پلی استیشن ۲ گرفته تا عناوین انحصاری خارقالعاده پلی استیشن ۴ که همیشه مخاطبان را مجذوب خود کردهاند. سونی در نسل نهم نیز همین رویه را ادامه داده و با ارائه PS5 در سال ۲۰۲۰، قدمی روبهجلو در بازار رقابت کنسولهای خانگی برداشت. پلیاستیشن ۵ طی چهار سال اخیر عملکرد فوقالعادهای داشته و به یکی از پرفروشترین کنسولها تبدیل شده است. اگر شما هم به خرید PS5 فکر میکنید؛ ولی مطمئن نیستید، این مقاله با بررسی جزئیات سختافزاری، مدلها، ریجنها و بازیهای انحصاری میتواند راهنمای خوبی برای تصمیمگیری شما باشد.
چرا پلی استیشن ۵؟
اگر در آغاز نسل نهم کنسولها این سؤال به وجود میآمد که پلی استیشن ۵ بخریم یا ایکس باکس سری ایکس/اس، شاید پاسخ به آن پیچیدگیهای متعددی داشت؛ اما اکنون که چند سال از عرضه این کنسولها میگذرد، بسیاری از مسائل پیرامون آنها روشن شده است و اغلب کاربران با نقاط قوت و ضعف این دو رقیب آشنایی پیدا کردهاند.
PS5 بدون تردید از یک سختافزار قدرتمند بهره میبرد و توانایی اجرای بازیهای مدرن با بهترین کیفیت را دارد. بااینحال، دلیل موفقیت سونی در نسل جدید صرفاً به این مسائل محدود نمیشود، چرا که ایکس باکس نیز با معرفی سری ایکس، سختافزاری قدرتمند و درجهیک را ارائه کرد و با سری اس، تلاش کرد جای خالی یک کنسول اقتصادی نسل نهمی را در بازار پر کند.
دلیل اصلی استقبال کمنظیر گیمرهای دنیا از کنسول پلی استیشن ۵ تا به امروز چیزی جز بازیهای انحصاری شگفتانگیز و بیرقیب نبوده است. سونی در حقیقت با ایجاد ثبات در استودیوهای فرست پارتی (First-Party) و انحصاری خود کاری کرده تا دارندگان پلی استیشن در نسلهای مختلف همیشه یک سری بازی منحصربهفرد و خارقالعاده برای تجربه در اختیار داشته باشند و این موضوع در دوران PS5 هم با قدرت هرچه بیشتر ادامه داشته است.
بنابراین مخاطبانی که به دنبال تجربه بازیهای داستانی، تکنفره و درجه یک پلی استیشن مثل The Last of Us Part II، God of War Ragnarok، Horizon Forbidden West و Marvel’s Spider-Man 2 هستند بدون کوچکترین تردیدی پلی استیشن ۵ را بهعنوان کنسول خانگی خود انتخاب میکنند. متأسفانه ایکس باکس طی یک دهه گذشته در زمینه تولید بازیهای انحصاری بسیار ضعیف عمل کرده و در حال حاضر هم صرفاً تلاش دارد با ارائه سرویس اقتصادی گیم پس دل هواداران را به دست آورد.
نگاهی به طراحی ظاهری PS5
طراحی پلی استیشن ۵ از لحاظ ظاهری بسیار جسورانه و آیندهگرا است و تغییر نسل سونی و ورود به یک دوران جدید را بهخوبی منعکس میکند. قامت بلند و شکل منحنی آن با دو پنل سفیدرنگ در کنارهها و یک نوار ضخیم مرکزی به رنگ مشکی پوشانده شده است و حس و حال معماری مدرن را به مخاطب میدهد. خیلیها شمایل PS5 را شبیه به یک آسمانخراش از آیندههای دور میدانند؛ اما خب قابلیت قرار دادن کنسول به صورت افقی هم وجود دارد.
ابعاد کنسول جدید سونی در مقایسه با نسلهای قبلی بزرگتر است که این ویژگی واکنشهای متناقضی را از سوی کاربران به همراه داشته است. از لحاظ عملکرد و کارکرد باید گفت سایز بزرگتر و پنلهای کناری منحنی باعث ایجاد گردش هوای بهتر در کنسول میشود؛ اما خب خیلی از مخاطبان با وزن و ابعاد آن مشکل دارند و جابهجایی این کنسول فضایی را مشکل میخوانند. همانطور که میدانید رنگ اصلی PS5 سفید است و این موضوع تا حدود دو سال پس از عرضه اولیه کنسول بدون تغییر باقی ماند. بااینحال سونی بعد مدتی پنلهای رنگی و متنوعی برای غول گیمینگ خود روانه بازار کرد که شامل رنگهای مشکی، قرمز، آبی، بنفش، خاکستری و… میشود.
بهعنوان راهنمای خرید PS5 در نظر داشته باشید که اگر رنگ موردعلاقهتان از کنسول به صورت پیشفرض در بازار موجود نبود، جای نگرانی نیست. سونی پنلهای رنگی یا اصطلاحاً فیس پلیتهای مختلف پلی استیشن ۵ را به صورت جهانی عرضه کرده است و شما میتوانید بر اساس سلیقه خود و به صورت جداگانه پنل رنگی موردنظرتان را خریداری نمایید.
سختافزار پلی استیشن جدید چقدر قدرتمند است؟
در نسل هشتم و دوران حکمرانی پلی استیشن ۴، به مرور زمان یک انتقاد بزرگ نسبت به کنسول سونی مطرح شد و آن هم قدرت نهچندان بالای آن از نظر سختافزاری بود. با پیشرفت صنعت ویدئو گیم و بالا رفتن بازیها از لحاظ گرافیکی و فنی، بسیاری از توسعهدهندگان حین کارکردن با کنسولها دچار مشکل و محدودیت بودند و این مورد بهمرور بدتر هم شد.
خوشبختانه پلی استیشن ۵ پاسخ محکمی به انتقادات بود و جهشی قابلتوجه برای کنسولهای خانگی ایجاد کرد. سونی در PS5 از معماری RNDA2 و پردازنده هشت هستهای AMD Zen 2 (با فرکانس پردازشی ۳.۵ گیگاهرتز) استفاده کرده و قدرت پردازش گرافیکی آن به ۱۰.۲۸ ترافلاپس میرسد. در یک مقایسه ساده در نظر بگیرید که پلی استیشن ۴ تنها ۱.۸۴ ترافلاپس قدرت داشت! پردازنده گرافیکی PS5 به واسطه قدرت قابلتوجه خود، امکان پشتیبانی از فنّاوریهای مدرن و پیشرفتهای چون رهگیری پرتو (Ray-Tracing) را دارد که باعث افزایش چشمگیر و محسوس کیفیت بصری بازیها میشود.
سونی برای بهرهوری حداکثری از ۱۶ گیگابایت رم GDDR6 و یک ترابایت حافظه داخلی پرسرعت از نوع SSD، استفاده کرده است. به لطف این اساسدی فوقسریع، بسیاری از بازیهای انحصاری سونی، لود اسکرین (Load Screen) نمیشوند و برخلاف عناوین نسلهای گذشته، تنها در عرض چند ثانیه بارگذاری خواهند شد. پلی استیشن ۵ روی کاغذ از خروجی تصویر 4K و 8K هم پشتیبانی میکند، اما خب امروزه تقریباً هیچ بازی وجود ندارد که به صورت 8K اجرا شود.
کمپانی سونی چند ماه پیش PS5 Pro را نیز روانه بازار کرد که در واقع نسخه بهبودیافته و قویتر پلی استیشن ۵ بهحساب میآید. قدرت پردازش گرافیکی در نسخه پرو از ۱۰.۲۸ به رقم شگفتانگیز ۱۶.۷ ترافلاپس رسیده و حافظه داخلی اساسدی هم به ۲ ترابایت ارتقا یافته است. از سوی دیگر پلی استیشن ۵ پرو از یک تکنولوژی منحصربهفرد به نام PSSR (مخفف PlayStation Spectral Super Resolution) بهره میبرد که بر پایه هوش مصنوعی عمل میکند. PSSR ازاینجهت منحصربهفرد شناخته میشود که در دنیای کنسولی سابقه نداشته است و پیش از این، تنها شرکتهای تولید کارت گرافیک پیسی مثل انویدیا (Nvidia) و ایامدی (AMD) در کنار اینتل (Intel) مشابه آن را در اختیار داشتند. به طور خلاصه این تکنولوژی اجازه میدهد شما بازیها را بدون کاهش محسوس کیفیت بصری با نرخ فریم بیشتر اجرا کنید.
تفاوت انواع پلی استیشن 5
در زمان نگارش این مقاله به طور کلی پنج مدل مختلف از کنسول PS5 در بازار وجود دارد. تفاوت مدل های پلی استیشن ۵ به جنبههای ظاهری و سختافزاری برمیگردد که ما در ادامه به تکتک آنها خواهیم پرداخت.
- پلی استیشن ۵ معمولی (نسخه فت)
- پلی استیشن ۵ دیجیتال (نسخه فت)
- پلی استیشن ۵ معمولی (نسخه اسلیم)
- پلی استیشن ۵ دیجیتال (نسخه اسلیم)
- پلی استیشن ۵ پرو
در یک تقسیمبندی ساده پلی استیشن ۵ معمولی یا همان استاندارد (چه نسخه اسلیم و چه فت) دارای یک دیسک درایو نوری جهت اجرای بازیها از طریق دیویدی است و در مقابل، PS5 Digital Edition این قطعه به خصوص را ندارد.
اگر میخواهید با جزئیات دقیق و وجوه تمایز میان نسخههای استاندارد و دیجیتال کنسول آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم سری به مقاله «تفاوت پلی استیشن ۵ دیجیتال و استاندارد» بزنید.
از سوی دیگر، نسخههای اسلیم همانطور که از نامشان پیداست، کوچکتر و سبکتر از نسخههای فت هستند. اگر بخواهیم سختافزار دو نسخه اسلیم و فت را هم مقایسه کنیم، باید گفت هیچگونه تفاوتی میان آنها وجود ندارد و همه چیز به همین خصوصیات ظاهری و بیرونی خلاصه میشود.
تفاوت انواع پلی استیشن 5 تا اینجا فقط به جنبههای ظاهری گرهخورده و عملکرد کنسولها در حین اجرای بازی کاملاً یکسان است. بااینحال زمانی که به آخرین و جدیدترین مدل کنسول یعنی PS5 Pro برسیم، ماجرا کمی متفاوت میشود. پلی استیشن ۵ پرو درست مثل پلی استیشن ۴ پرو، با ارائه قدرت سختافزاری بیشتر روانه بازار شده و قادر به اجرای بازیها با کیفیت، رزولوشن و نرخ فریم بهتر است.
از مهمترین ویژگیهای PS5 Pro میتوان به پردازنده سریعتر، حافظه داخلی بیشتر (۲ ترابایت) و تکنولوژی PSSR اشاره نمود که بالاتر درباره آن مفصل صحبت کردیم. نسخه پرو اساساً به صورت دیجیتال عرضه شده و در صورت نیاز باید دیسک درایو مخصوص آن را به صورت جداگانه تهیه کنید. سونی پلی استیشن ۵ پرو را با هدف ارائه بالاترین کیفیت و قدرت تولید کرده، اما همچنان قرار نیست یک تجربه منحصربهفرد و عجیبوغریب باشد که دارندگان نسخه معمولی PS5 آرزوی آن را در سر بپرورانند!
پلیاستیشن ۵ پرو قیمت بالاتری نسبت به نسخههای معمولی دارد و خرید آن تنها به کاربرانی با بودجه بالا که به دنبال تجربهای برتر هستند توصیه میشود. در غیر این صورت، نسخههای معمولی گزینه منطقیتری هستند.
راهنمای انتخاب ریجن حین خرید PlayStation 5
در دوران پلی استیشن ۴ همه گیمرهای پرذوق و شوق حین خرید کنسول درگیر مسئله ریجن بودند. این سوال اساسی همیشه پرسیده میشد که «بهترین ریجن برای کنسول کدام است؟» و پاسخ به آن هم پیچیدگیهای خاص خودش را داشت. کمپانی سونی حتی یک سری از موارد مثل فرمان اجرایی دکمه دایره را در ریجنهای مختلف تغییر داده بود و همین مسئله باعث میشد تا انتخاب ریجن از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار باشد.
خوشبختانه بحث ریجن به مرور زمان در دنیای کنسولها کمرنگ شد و اکنون به صراحت میتوان گفت ریجن دیگر حین خرید کنسول مهم نیست. بله، سونی همچنان پلی استیشن ۵ را در ریجنها و برای ریجنهای مختلفی تولید میکند؛ اما کارکرد این نسخههای مختلف کاملاً یکسان است؛ چه از لحاظ عملکرد سختافزاری و چه در دسترس بودن بازیها و فروشگاه PlayStation.
تنها ریجن پلی استیشن ۵ که با بقیه ریجنها تفاوت دارد و شامل یک سری محدودیت (آن هم به خاطر سیاستگذاریهای دولتی) میشود، ریجن کشور چین است. این ریجن هم عملاً در بازار کشور ما موجود نیست، در نتیجه شما میتوانید با خیال راحت و بدون نگرانی درباره ریجن دست به خرید PS5 بزنید.
اگر در زمان خرید پلی استیشن ۵ فردی درباره تفاوت ریجن با شما صحبت کرد و خواست به قول خودش بهترین ریجن را به شما بفروشد، بدانید قصدش کلاهبرداری است. به عنوان راهنمای خرید PS5 یادتان باشد که کد ریجن کنسولهای پلی استیشن امروزه تنها برای طبقهبندی محل تولید و عرضه به کار میرود و هیچگونه کاربرد دیگری ندارد.
بازیهای انحصاری، برگ برنده پلی استیشن ۵
سونی از زمان پلی استیشن ۱ تا به امروز همیشه یک سیاست بهخصوص و موفقیتآمیز را دنبال کرده و آن هم عرضه بازیهای انحصاری جذاب و منحصربهفرد برای کنسولهای خود بوده است. در نسل نهم نیز سونی در شرایطی که مایکروسافت نتوانست بهخوبی از پس ساخت عناوین انحصاری برای کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و سری اس بربیاید، با ادامه مسیر همیشگیاش به پیروزی قابلتوجهی رسید.
طی چهار سال گذشته پلی استیشن ۵ بازیهای انحصاری فوقالعادهای دریافت کرده که هرکدام میتوانند دلیلی محکم برای خرید کنسول باشند. بیایید با هم نگاهی به برخی از بهترین انحصاریهای PS5 بیندازیم تا بهتر متوجه شویم چرا این کنسول موفق شده بهراحتی رقیب اصلی خود یعنی ایکس باکس را کنار بزند و میلیونها طرفدار در سرتاسر دنیا داشته باشد:
- Astro Bot
- Astro’s Playroom
- Demon’s Souls
- Final Fantasy 7 Remake: Intergrade
- Final Fantasy 7: Rebirth
- Final Fantasy 16
- Horizon Zero Dawn remastered
- Marvel’s Spider-Man Remastered
- Marvel’s Spider-Man 2
- Silent Hill 2 Remake
- Ratchet & Clank: Rift Apart
- Returnal
- Stellar Blade
- The Last of Us Part 1
- The Last of Us Part 2 Remastered
- Uncharted: Legacy of Thieves Collection
فهرست بالا شامل عناوینی میشود که منحصراً برای کنسول پلی استیشن ۵ عرضه شدهاند و قابلیت تجربه آنها روی ایکس باکس یا حتی پلی استیشن ۴ وجود ندارد. بااینحال برخی عناوین انحصاری سونی در چند سال اخیر به صورت میاننسلی منتشر شدند و همزمان در اختیار کاربران PS4 و PS5 قرار گرفتند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
- God of War: Ragnarok
- Horizon Forbidden West
- Sackboy: A Big Adventure
- Gran Turismo 7
- Spider-Man: Miles Morales
- Ghost of Tsushima: Director’s Cut
- Death Stranding: Director’s Cut
کنسول پلی استیشن ۵ دارای قابلیت «پشتیبانی از نسل گذشته» یا همان Backwards Compatibility است و به همین خاطر میتواند بدون هیچ مشکلی تمام بازیهای پلی استیشن ۴ را اجرا کند؛ بنابراین شما با خرید PS5 همزمان تمامی بازیها و قابلیتهای نسل قبلی را به دست میآورید و نیازی به نگرانی درباره بازیهای قدیمیتر نیست.
لوازم جانبی PS5 به چه صورت است؟
شاید این سؤال برای شما هم پیش بیاید که حین خرید کنسول پلی استیشن ۵، کدام وسایل و لوازم جانبی کنسول سونی به کار من میآید؟ کدام یک ارزش خرید دارد؟ این موضوع میتواند در اکثر موارد به سلیقه و نیازهای شما ارتباط داشته باشد.
کنسول پلی استیشن ۵ بهصورت پیشفرض شامل یک دسته یا کنترلر مخصوص به نام دوال سنس (Dual Sense) میشود که از قابلیتها و تکنولوژی مدرن و جذابی برخوردار است. خیلی از بازیکنان ترجیح میدهند بازیهای مختلف از جمله فیفا (EA Sports FC 25) و دیگر عناوین چندنفره را به همراه دوستان و عزیزانشان تجربه کنند. در چنین مواقعی تهیه یک کنترلر اضافه میتواند انتخاب عاقلانهای باشد.
البته فراموش نکنید که سونی یک دسته پیشرفتهتر هم برای پلی استیشن ۵ روانه بازار کرده که دوال سنس اج (Dual Sense Edge) نام دارد. به طور خلاصه مدل اج از کیفیت ساخت بالاتری برخوردار بوده و قابلیت شخصیسازی بیشتر هم نسبت به دوال سنس معمولی ارائه میدهد. بااینحال اختلاف قیمت فاحش دو این مدل نیز نباید نادیده گرفته شود؛ مخصوصاً باتوجهبه شرایط فعلی بازار ایران.
دیگر لوازم جانبی پلی استیشن ۵ هدست پالس سهبعدی (PULSE 3D Wireless Headset) است که جهت ارائه یک تجربه بینقص و غوطهورکننده عرضه شده. این هدست بیسیم با تکنولوژی پیشرفته صدا در PS5 سازگار است و از نظر طراحی ظاهری هم به بهترین شکل کنسول را تکمیل میکند. هدست پالس سهبعدی دارای میکرون دوگانه با قابلیت فیلتر نویز میشود تا خیالتان حین تجربه عناوین آنلاین و مولتی پلیر راحت باشد.
در آخر هم میتوان به پلی استیشن وی آر ۲ اشاره کرد که در واقع یک هدست واقعیت مجازی بهحساب میآید. این هدست درجه یک و صدالبته گرانقیمت، صرفاً برای اجرای بازیهای VR طراحی شده و تجربه منحصربهفردی به شما ارائه خواهد داد. PSVR 2 نسبت به نسخه قبلی پیشرفت قابلتوجهی داشته و از همه نظر شاهد بهبود در آن هستیم. با این حال باتوجهبه کم بودن تعداد بازیهای واقعیت مجازی در بازار و قیمت سرسامآور هدست، سرمایهگذاری روی آن میتواند برای کاربران دشوار باشد.
اگر میخواهید از تواناییهای گرافیکی فوقالعاده پلیاستیشن ۵ نظیر بازیهای 4K یا 120 هرتز بهره کامل ببرید، انتخاب یک تلویزیون مناسب بسیار مهم است. پیشنهاد میکنیم مطلب بهترین تلویزیون برای PS5 را هم مطالعه کنید.
جمعبندی
در این راهنمای خرید PS5 ما تلاش کردیم به جنبههای مختلف کنسول جدید سونی بپردازیم تا شما حین خرید آن با مشکل مواجه نشوید. پلی استیشن ۵ در حال حاضر یکی از بهترین کنسولهای خانگی بهحساب میآید که علیرغم شرایط کشور و قیمت دلار، ارزش خرید قابلتوجهی دارد.
کنسول پلی استیشن ۵ در حال حاضر در پنج مدل مختلف عرضه شده که چهارتای آنها تنها از نظر ظاهری و فیزیکی با هم تفاوت دارند. با در نظرگیری قیمت فعلی پلی استیشن ۵ پرو، ما پیشنهاد میکنیم سراغ نسخههای اسلیم کنسول بروید؛ چرا که قیمت یکسانی با نسخههای فت دارند و همزمان کوچکتر و سبکتر هستند.
جهت یافتن بهترین فروشگاهها و مناسبترین قیمت پلی استیشن ۵ توصیه میشود به سایت ترب مراجعه کنید. تمامی فروشگاههای این پلتفرم دارای نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) هستند و نشان ضمانت ترب هم خیال شما را از بابت خرابی، تاخیر یا ارسال اشتباه محصولات و عدم پاسخگویی یک فروشگاه راحت میکند.
سوالات متداول درباره راهنمای خرید کنسول PlayStation 5
در حال حاضر پنج مدل PS5 در بازار موجود است: استاندارد، دیجیتال، استاندارد اسلیم، دیجیتال اسلیم و پرو. نسخههای اسلیم کوچکتر و سبکتر هستند، نسخههای دیجیتال فاقد دیسکدرایو نوریاند و نسخه پرو با سختافزار قدرتمندتری عرضه میشود.
ریجنهای کنسول پلی استیشن ۵ برخلاف پلی استیشن ۴ هیچ اهمیتی ندارد و تفاوتی در بازیهای موجود، فروشگاه و منوی آن مشاهده نمیشود؛ بنابراین نباید گول افرادی را بخورید که به بهانه ارائه ریجن بهتر میخواهند پول بیشتری از شما دریافت کنند.
بله، پلی استیشن ۵ از قابلیت Backwards Compatibility بهره میبرد و امکان اجرای بازیهای پلیاستیشن ۴، ۳، ۲ و ۱ را فراهم میکند. در نسخه استاندارد PS5 با دیسک درایو، حتی میتوانید دیسکهای PS4 را استفاده کنید. بسیاری از بازیهای PS4 نیز آپدیت بهینه PS5 دریافت کردهاند که تجربه بهتری ارائه میدهند.
بله، کنسول PS5 علاوه بر ارائه نزدیک به یک ترابایت حافظه داخلی، قابلیت پشتیبانی از حافظه پرسرعت (SSD) خارجی را دارد و شما میتوانید آن را تا چهار ترابایت افزایش دهید. تنها نکته مهم بررسی مدلهای مختلف و پیدا کردن مدلهایی است که با پلی استیشن ۵ سازگار باشند.
سونی نسخه اسلیم PS5 را با هدف کاهش ابعاد و وزن کنسول روانه بازار کرده؛ اما اگر این مورد را فاکتور بگیریم، هیچگونه تفاوتی در عملکرد این دو نسخه وجود ندارد. قیمت این نسخهها نیز بین مدلهای استاندارد و دیجیتال تقریباً یکی است؛ در نتیجه توصیه میشود تا حد ممکن سراغ نسخه اسلیم بروید.