چرا PS4 نخریم؟ بررسی ارزش خرید پلی استیشن ۴ در سال ۲۰۲۵

کنسول پلی استیشن ۴ نخستین‌بار در سال ۲۰۱۳ میلادی وارد بازار شد و یکی از درخشان‌ترین و هیجان‌انگیزترین دوران برند پلی استیشن را رقم زد. این کنسول علاوه بر معماری جذاب و قابلیت‌های جالب‌توجه، بازی‌های انحصاری شگفت‌انگیزی در چرخه عمر خود دریافت و خاطرات شیرین بی‌شماری برای گیمرها خلق کرد. بااین‌حال اکنون که وارد سال ۲۰۲۵ میلادی شده‌ایم، دلایل نخریدن پلی استیشن ۴ روزبه‌روز بیشتر شده است و قسمت اعظمی از کاربران سراغ گزینه‌های متنوع و جدیدتر مثل پلی استیشن ۵ رفته‌اند.

ما در ادامه این مقاله از بلاگ ترب قصد داریم به بررسی شرایط کنسول PS4 در دوره فعلی بپردازیم و ببینیم آیا این کنسول دوست‌داشتنی همچنان پس از ۱۳ سال ارزش خرید دارد یا نه. پس با ما همراه باشید.

دلایل نخریدن پلی استیشن ۴

اگر شما هم این سؤال به ذهنتان خطور کرده که چرا PS4 نخریم و یا اینکه بهتر است سراغ کنسول‌های جدیدتر برویم، پاسخ‌های متعددی وجود دارد. در واقع باتوجه‌به وضعیت کنونی بازار داخلی و همچنین فضای حاکم بر دنیای کنسول‌ها، دلایل زیادی وجود دارد که ما را از خرید پلی استیشن ۴ منصرف می‌کند.

این دلایل می‌تواند شامل منتشرنشدن اکثر بازی‌های جدید روی PS4، ضعف سخت‌افزاری، قیمت بالا نسبت به عمر کنسول، کم‌شدن و توقف اجتناب‌ناپذیر سونی و نهایتاً حضور پررنگ رقبای احتمالی مثل ایکس باکس سری اس باشد که ما یک‌به‌یک آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

۱. منتشر نشدن بازی‌های جدید روی PS4

نمایی از ۴ صحنه از بازی های انحصاری پلی استیشن ۵ کنار هم
بسیاری از بازی‌های اخیر، قید کنسول پلی استیشن ۴ را زده‌اند

یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین دلایل نخریدن پلی استیشن ۴ این است که درصد قابل‌توجهی از بازی‌های جدید، مخصوصاً انحصاری‌های خود پلی استیشن، دیگر روی کنسول نسل هشتمی سونی منتشر نمی‌شوند. هرچه باشد، هدف اصل داشتن یک کنسول تجربه بازی به واسطه آن است و اگر شما آثار خوب یا جدیدی برای تجربه نداشته باشید، عملاً یک خرید بیهوده انجام داده‌اید.

آخرین بازی انحصاری که سونی روی پلی استیشن ۴ منتشر کرد، God of War: Ragnarok (محصول ۲۰۲۲) بود و پس از آن به‌نوعی پرونده انحصاری‌های پلی استیشن روی PS4 بسته شد. در حال حاضر این بازی‌ها فقط روی پلی استیشن ۵ عرضه می‌شوند و خبری از نسخه نسل هشتمی نیست. دلیل اصلی این موضوع هم ضعیف‌بودن سخت‌افزار کنسول مطرح شده و دیگر قادر به اجرای بازی‌های جدیدتر و سنگین‌تر نیست.

البته لازم به ذکر است که پشتیبانی خیلی از بازی‌های Third-Party از پلی استیشن ۴ به اتمام نرسیده است و طی یکی دو سال اخیر نیز شاهد انتشار بازی‌های مهمی چون Resident Evil 4 Remake، Final Fantasy XVI، Elden Ring: Shadow of the Erdtree، Prince of Persia: The Lost Crown، EA Sports FC 25 و Visions of Mana روی این کنسول بوده‌ایم. بااین‌حال مشخصاً کنار گذاشتن تدریجی PS4 توسط توسعه‌دهندگان و ناشران سرتاسر دنیا امری اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد.

منظور از بازی‌های ثردپارتی (Third-Party) عناوینی است که توسط استودیوها و شرکت‌های مختلف تولید و عرضه می‌شوند و سونی (یا استودیوهای زیرمجموعه آن) نقشی در توسعه آن‌ها نداشته‌اند.

جهت درک بهتر این مسئله که اکثر عناوین مهم و جدید دیگر روی پلی استیشن ۴ عرضه نمی‌شوند، بیایید به لیست انتشار مهم‌ترین بازی‌های این کنسول در سال ۲۰۲۵ نگاهی داشته باشیم:

  • Freedom Wars Remastered
  • Sniper Elite: Resistance
  • Sid Meier’s Civilization VII
  • Tomb Raider 4-6 Remastered
  • Like a Dragon: Pirate Yakuza in Hawaii
  • Atomfall
  • Fatal Fury: City of the Wolves
  • Ninja Gaiden: Ragebound
  • Elden Ring Nightreign
  • Little Nightmares III
  • The Wolf Among Us 2

در نتیجه اگر به دنبال تجربه بازی‌های مدرن و به‌روز هستید و علاقه وافری به عناوین انحصاری پلی استیشن دارید، قطعا PS4 قابلیت پاسخ به نیازهای شما را ندارد.

۲. ضعف و قدیمی بودن سخت‌افزار

قطعات سخت‌افزار پلی استیشن ۴
PS4 دیگر توان اجرای بازی‌های سنگین امروزی را ندارد

بازی‌های ویدئویی در گذر زمان از لحاظ گرافیکی و فنی پیشرفت خارق‌العاده‌ای داشته‌اند و خب اجرای آن‌ها نیازمند سخت‌افزار قدرتمند و همگام با تکنولوژی‌های روز است. این موضوع به‌خصوص در دنیای پی‌سی گیمینگ بیشتر به چشم می‌آید، چراکه هر پردازنده گرافیکی و سیستم کامپیوتری توان سخت‌افزاری مشخصی دارد و سازندگان کارت گرافیک در دنیا هر دو سال یک‌بار نسل جدیدی را به بازار معرفی می‌کنند.

بااین‌حال کنسول بازها به‌طورکلی خیالشان از این بابت راحت‌تر است و طی هر نسل – که اغلب بیش از ۵ سال به طور می‌انجامد – کاربران دست به خرید یک کنسول بازی جدید می‌زنند. همین حالا پلی استیشن ۵ بیش از نیمی از عمر خود را پشت سر گذاشته است و در یک سناریو ایدئال، تنها سه یا چهار سال دیگر ازرَده‌خارج خواهد شد.

به همین خاطر صادقانه باید گفت که پلی استیشن ۴ با وجود عمر سیزده‌ساله خود واقعاً عملکرد خیره‌کننده‌ای داشته و بسیار بیشتر از حالت طبیعی و مرسوم در بازار باقی‌مانده است. سخت‌افزار ضعیف پلی استیشن ۴ (با قدرت تنها ۱.۸۴ ترافلاپس!) بدان معناست که این کنسول دیگر توانایی اجرا یا حداقل اجرای بهینه و قابل‌قبول خیلی از بازی‌های جدید بازار را ندارد و در خیلی از بازی‌ها، مثل Call of Duty: Black Ops 6، عملکرد بسیار ضعیفی از خود نشان می‌دهد.

برای اینکه دید بهتری نسبت به ضعف سخت افزاری PS4 داشته باشیم، بیایید نگاهی به مشخصات این کنسول بیندازیم و آن را با پلی استیشن ۴ پرو و پلی استیشن ۵ مقایسه کنیم:

معیارپلی استیشن ۵پلی استیشن ۴ پروپلی استیشن ۴
پردازنده (CPU)پردازنده ۸ هسته‌ا‌ی Zen 2 با فرکانس پردازشی ۳.۵ گیگاهرتز (دارای فرکانس متغیر)پردازنده ۸ هسته‌ای AMD Jaguar با فرکانس پردازشی ۲.۱ گیگاهرتزپردازنده ۸ هسته‌ای AMD Jaguar با فرکانس پردازشی ۱.۶ گیگاهرتز
پردازنده گرافیکی (GPU)قدرت پردازش ۱۰.۲۸ ترافلاپس، دارای ۳۶ واحد محاسباتی با فرکانس ۲.۲۳ گیگاهرتزقدرت پردازش ۴.۲ ترافلاپس، دارای ۳۶ واحد محاسباتی با فرکانس ۹۱۱ مگاهرتزقدرت پردازش ۱.۸۴ ترافلاپس، دارای ۱۸ واحد محاسباتی با فرکانس ۸۰۰ مگاهرتز
معماری پردازندهRDNA 2 AMDAMD RadeonAMD Radeon
رم (Memory)۱۶ گیگابایت GDDR6/256-bit۸ گیگابایت GDDR5 به علاوه ۱ گیگابایت GDDR3۸ گیگابایت GDDR5
پهنای باند مموری۴۴۸ گیگابایت بر ثانیه۲۱۷ گیگابایت بر ثانیه۱۷۶ گیگابایت بر ثانیه
حافظه داخلی۸۲۵ گیگابایت اس‌اس‌دی (SSD)۱ ترابایت HDD۵۰۰ گیگابایت HDD
سرعت انتقال داده۵.۵ گیگابایت بر ثانیه۵۰-۱۰۰ مگابایت بر ثانیه۵۰-۱۰۰ مگابایت بر ثانیه
قابلیت افزایش حافظهدرگاه NVMe SSDدرگاه HDD داخلیدرگاه HDD داخلی
پشتیبانی از حافظه خارجیهارد دیسک درایو (HDD)هارد دیسک درایو (HDD)هارد دیسک درایو (HDD)
درایو اپتیکالبلوری 4K UHDبلوریبلوری
مقایسه پلی استیشن ۴ پرو و پلی استیشن ۵

در نتیجه درصورتی‌که کیفیت بصری و حتی اجرای روان و مطلوب بازی‌ها برایتان اهمیت دارد، کنسول نسل هشتمی پلی استیشن ۴ به‌خاطر سخت‌افزار قدیمی و ضعیف توانایی رقابت با پلی استیشن ۵ را ندارد و تجربه‌ای سطح پایین در اختیارتان قرار می‌دهد.

۳. کاهش تدریجی پشتیبانی از طرف سونی

تصویری از منوی کنسول پلی استیشن ۴
توقف پشتیبانی از PS4 در آینده نزدیک اجتناب‌ناپذیر است

از دیگر دلایل نخریدن پلی استیشن ۴ کاهش تدریجی و نهایتاً اتمام پشتیبانی سونی از این کنسول خواهد بود. در حقیقت همین حالا هم سونی پشتیبانی طولانی و دور از انتظاری از PS4 داشته، اما از سال ۲۰۲۰ و ورود پلی استیشن ۵ به بازار شاهد کاهش تدریجی آن بوده‌ایم.

در حال حاضر سونی گهگاه یک سری به‌روزرسانی فرم‌ور (Firmware یا اصطلاحاً ثابت‌افزار) جهت بهبود ثبات، عملکرد و امنیت کنسول قدیمی‌تر خود منتشر می‌کند، اما دیگر خبری از قابلیت‌های جدید و پیشرفته نیست. از سوی دیگر انتظار می‌رود در آینده نه‌چندان دور سرویس پلی استیشن پلاس هم از دسترس کاربران PS4 خارج شود و به‌طورکلی شاهد محدودتر شدن کارکرد کنسول باشیم.

در نهایت سونی حدود دو سال است که دیگر بازی انحصاری برای پلی استیشن ۴ منتشر نمی‌کند و این کاهش پشتیبانی در زمینه نرم‌افزاری و سرویس‌های اشتراکی نیز قابل‌مشاهده است. این موارد قطعاً در آینده روی عملکرد و بهره‌وری کنسول تأثیر خواهند گذاشت.

۴. امکان تجربه بازی‌های PS4 روی PS5

ویژگی پشتیبانی از نسل گذشته پلی استیشن ۵
پلی استیشن ۵ قابلیت اجرای تمام بازی‌های قدیمی را دارد

کنسول پلی استیشن ۴ متأسفانه به هیچ طریقی قابلیت اجرای بازی‌های پلی استیشن ۳ را نداشت و این موضوع باعث ناراحتی خیلی از طرفداران شد. کم نیستند گیمرهایی که دلشان بخواهد هرازگاهی دست به تجربه بازی‌های قدیمی‌تر بزنند و عناوین نسل قبلی دسترسی داشته باشند.

خوشبختانه این مشکل در نسل نهم توسط سونی برطرف شما و افرادی که پلی استیشن ۵ دارند می‌توانند هم‌زمان از تمامی بازی‌های پلی استیشن ۴ نیز لذت ببرند. تازه این پشتیبانی شگفت‌انگیز از نسل‌های گذشته تنها به PS4 ختم نمی‌شود و قابلیت اجرای بازی‌های پلی استیشن ۳ (از طریق استریم)، پلی استیشن ۲ و پلی استیشن ۱ از طریق PS5 فراهم است.

در همین راستا شما زمانی که دست به خرید یک کنسول پلی استیشن ۵ می‌زنید، هم‌زمان دارید تمامی بازی‌ها و ویژگی‌های پلی استیشن ۴ را در اختیار می‌گیرید. همین عنصر باعث می‌شود تا ارزش خرید PS4 به شکل قابل‌توجهی کاهش پیدا کند و در مقابل PS5 باارزش‌تر از آنچه به‌نظر می‌رسد باشد.

در نتیجه با درنظرگیری این حقیقت که قابلیت تجربه بازی‌های پلی استیشن ۴ روی پلی استیشن ۵ وجود دارد، مخاطبانی که سراغ کنسول جدیدتر می‌روند عملاً هیچ‌چیز را از دست نمی‌دهند و انگار هر دو پلی استیشن را با پرداخت هزینه برای یک کنسول تهیه کرده‌اند.

۵. قیمت توجیه‌ناپذیر

کنسول پلی استیشن ۴ و تعدادی دلار
PS4 در این برهه زمانی نباید چنین قیمتی داشته باشد

قیمت فعلی کنسول پلی استیشن ۴ در بازار ایران باتوجه‌به قدیمی بودن آن و خیلی از معایبی که پیش‌ازاین مورد بررسی قرار دادیم، به‌هیچ‌وجه قابل‌توجیه و منطقی نیست. اصولاً کنسولی که سیزده سال از عمرش می‌گذرد، خیلی از بازی‌ها و تکنولوژی‌های جدید را پشتیبانی نمی‌کند، سخت‌افزار بسیار ضعیفی دارد و به لطف قابلیت پشتیبانی از نسل گذشته (Backwards Compatibility) پلی استیشن ۵ تا حد زیادی ازرده‌خارج شده است، نباید با این قیمت در بازار به فروش برسد.

شاید اگر PS4 قیمت به‌مراتب پایین‌تری داشت ما می‌توانستیم آن را به‌عنوان یک گزینه کاملاً اقتصادی به شما معرفی کنیم، اما خب وضعیت فعلی ارزش خرید پلی استیشن ۴ را به‌شدت کاهش داده است.

در نتیجه قیمت پلی استیشن ۴ در بازار داخلی هیچ‌گونه منطقی ندارد و شما بابت هزینه‌ای که متقبل می‌شوید، امکانات و مزایای آن‌چنانی دریافت نمی‌کنید.

۶. وجود رقبای قدرتمند مثل ایکس باکس سری اس

کنسول‌های پلی استیشن ۴ و ایکس باکس سری اس
رقبای ارزشمند بازار کار پلی استیشن ۴ را دشوار کرده‌اند

وجود یک سری گزینه جایگزین در بازار کنسول پاسخ محکم دیگری به این سؤال است که چرا PS4 نخریم؟ شما می‌توانید با افزایش نه‌چندان قابل‌توجه بودجه سراغ کنسول بازی ایکس باکس سری اس بروید که متعلق به نسل نهم است و ارزش خرید بسیار بالایی دارد.

در سمت دیگر ماجرا شما حتی گزینه‌های متفاوت‌تری مثل کنسول بازی نینتندو دارید که بهترین کنسول دستی حال حاضر دنیا به شمار می‌رود و در مدل‌های لایت یا استاندارد قیمتی نزدیک به پلی استیشن ۴ دارد.

ما در مطلب راهنمای خرید بهترین کنسول بازی، ایکس باکس سری اس را به‌عنوان بهترین کنسول اقتصادی بازار معرفی کردیم؛ چراکه قابلیت‌ها و ویژگی‌ها، سطح دسترسی، بازی‌ها و قدرت سخت‌افزار آن نسبت به قیمت ارائه‌شده کاملاً معقول و متناسب به نظر می‌رسد

در نتیجه PS4 هم‌اکنون به‌خاطر حضور رقبای اقتصادی سرسخت در بازار به مشکل خورده است و خیلی از کاربران ترجیح می‌دهند سراغ گزینه‌های مدرن‌تر و بهتر بروند. شاید تنها نکته منفی درباره گزینه‌های جایگزین فعلی، دسترسی نداشتن به بازی‌های انحصاری و خارق‌العاده پلی استیشن باشد که صدالبته این مورد در کنسول پلی استیشن ۴ نیز به‌شدت محدود شده است.

PS4 در سال ۲۰۲۵ به درد چه کسانی می‌خورد؟

تصویر پلی استیشن ۴ و پلی استیشن ۵
بالاخره PS4 بخریم یا نه؟!

با ورود به سال ۲۰۲۵ میلادی باید اعتراف کرد ارزش خرید کنسول دوست‌داشتنی پلی استیشن ۴ به شکل محسوس و غیر قابل انکاری کاهش‌یافته و توصیه آن به کاربران دشوار است. متأسفانه قیمت PS4 در بازار به‌گونه‌ای نیست که حتی بشود به آن به چشم یک کنسول اقتصادی برای گیمرهای کژوال و غیرجدی نگاه کرد.

همچنین کاهش تدریجی پشتیبانی از این کنسول موجب می‌شود تا چشم‌انداز درخشانی برای آن قائل نباشیم و احتمالاً تا چند سال آینده تقریباً هیچ بازی مهم و جدیدی برای آن منتشر نشود. با تمام این اوصاف اگر فکر می‌کنید گزینه‌های اقتصادی چون ایکس باکس سری اس اصلاً به مذاقتان خوش نمی‌آیند و روی خرید یک کنسول ارزان پلی استیشن تأکید دارید، شاید کنسول بازی PS4 به نیازهای اولیه گیمینگ شما پاسخ دهد.

فراگیری نسخه‌های کپی‌خور پلی استیشن ۴ و امکان تهیه بازی‌ها با ارزان‌ترین قیمت ممکن یکی از نقاط روشن این کنسول برای کاربران ایرانی به‌حساب می‌آید؛ بنابراین گیمرهایی به دنبال تجربه بازی‌های سبک‌تر و رایج‌تر مثل فوتبال و امثال آن هستند احتمالاً همچنان PS4 را یک گزینه مناسب برای خود بدانند.

جمع‌بندی

چرخه عمر رسمی پلی استیشن ۴ بیش از پنج سال پیش به پایان رسید و از آن زمان تاکنون این کنسول یک مسیر سراشیبی را طی کرده است. در همین راستا ما با گذر زمان شاهد بیشتر و بیشتر شدن دلایل نخریدن پلی استیشن ۴ هستیم؛ دلایلی که شامل عدم انتشار بازی‌های جدید، سخت‌افزار و عملکرد ضعیف، قیمت غیرمعقول، کاهش پشتیبانی نرم‌افزاری و امنیتی، ارزش قابل‌توجه کنسول بازی PS5 و حضور رقبای قدرتمند در بازار می‌شود.

شاید این موضوع برای گیمرهای قدیمی‌تر ناراحت‌کننده باشد، اما باید اعتراف کنیم که زمان بازنشستگی کنسول محبوب PS4 فرا رسیده و بهتر است آن را به دست خاطرات شیرین گیمینگ خود بسپاریم. پادشاه این روزهای دنیای کنسول پلی استیشن ۵ به‌حساب می‌آید و شما می‌توانید برای کسب اطلاعات دقیق در‌رابطه‌با آن مقاله راهنمای خرید PS5 را مطالعه کنید.

برای یافتن بهترین قیمت کنسول بازی، پیشنهاد می‌شود به سایت ترب مراجعه کنید. فروشگاه‌های این پلتفرم همگی دارای نماد اعتماد الکترونیک (اینماد) هستند و همچنین می‌توانید با انتخاب شهر محل سکونت خود در بخش شهر من ترب، به صورت حضوری کنسول مورد نظر خود را خریداری کنید.

سوالات متداول درباره دلایل نخریدن پلی استیشن ۴

آیا هنوز می‌توان بازی‌های جدید را روی پلی استیشن ۴ اجرا کرد؟

بعضاً بله ولی بسیاری از بازی‌های جدید برای پلی استیشن ۴ با کیفیت پایین‌تر و گرافیک ضعیف‌تر اجرا می‌شوند. برخی بازی‌ها هم به طور انحصاری برای پلی استیشن ۵ عرضه شده‌اند و قابلیت تجربه‌شان با PS4 وجود ندارد.

آیا پلی استیشن ۴ ارزش خرید در سال ۲۰۲۵ را دارد؟

به‌طورکلی، پلی استیشن ۴ برای کسانی که به دنبال یک کنسول ارزان برای بازی‌های قدیمی و کژوال مثل فیفا و eFootball هستند، گزینه بدی نیست. اما برای تجربه بازی‌های جدید و امکانات به‌روز، بهتر است به پلی استیشن ۵ یا گزینه‌های دیگر فکر کنید.

آیا پلی استیشن ۴ هنوز به‌روزرسانی‌های نرم‌افزاری دریافت می‌کند؟

بله، اما پشتیبانی سونی از PS4 کاهش یافته است و به‌روزرسانی‌ها بسیار محدود شده‌اند. این روند احتمالاً در آینده نزدیک متوقف خواهد شد.

بازی‌های فیفا و PES برای پلی استیشن ۴ منتشر می‌شوند؟

نسخه‌های جدید سری فیفا و PES با نام‌های EA Sports FC 25 و eFootball 2025 سال گذشته برای PS4 منتشر شدند، اما مشخص نیست آیا سال آینده هم منتشر بشوند یا خیر.

بهترین کنسول بازی اقتصادی کدام است؟

در حال حاضر باتوجه‌به گزینه‌های موجود در بازار و قیمت‌های غیرمنطقی فعلی، ایکس باکس سری اس مقرون‌به‌صرفه‌ترین و اقتصادی‌ترین کنسول بازی به‌حساب می‌آید و ارزش خرید قابل‌توجهی دارد.

محمدجواد مبین‌زاده
محمدجواد مبین‌زاده

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *