راه حل روغن سوزی ماشین: ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو

یکی از اتفاقاتی که برای بسیاری از رانندگان رخ می‌دهد و همیشه می‌تواند نگران‌کننده باشد، روغن سوزی خودرو است. معمولا با مشاهده دود آبی از اگزوز و یا کاهش سطح روغن موتور خودرومان متوجه می‌شویم که ماشین روغن سوزی دارد. در بسیاری از مواقع برای حل این مشکل لازم است تا موتور خودرو باز شود که هزینه‌های بسیار بالایی دارد؛ اما راه‌های ساده‌تر و به مراتب ارزان‌تری هم وجود دارد. در این مقاله روش استفاده از روغن ترمز در جای شمع خودرو را بررسی می‌کنیم تا ببینیم آیا واقعا تاثیری دارد یا نه.

منظور از روغن سوزی چیست؟

بهتر است ابتدا ببینیم که منظور از روغن سوزی دقیقا چیست. روغن سوزی یکی از مشکلاتی است که در آن روغن موتور به اشتباه وارد محفظه احتراق خودرو شده و همراه با ترکیب سوخت و هوا می‌سوزد. این اتفاق معمولا برای خودروهایی رخ می‌دهد که قدیمی‌ترند و موتور آن‌ها سال‌هاست که برای صاحب‌شان وفادارنه کار کرده است. به مرور زمان ممکن است عوامل مختلفی باعث شوند که مسیر عایق همیشگی گردش روغن موتور دچار نشتی شود و به سیلندرهای خودرو بریزد. روغن سوزی علاوه بر کاهش سطح روغن موتور خودرو و کیفیت آن، در صورت بی‌توجهی می‌تواند سلامت موتور را نیز به خطر بیندازد و از عمر ماشین شما بکاهد.

بر اساس تجربه مکانیک‌ها و رانندگان، خودروهای پراید و پژو ۴۰۵ بیشتر از سایر ماشین‌ها دچار روغن سوزی می‌شوند.

نشانه‌های روغن سوزی خودرو

دود آبی اگزوز خودرو
دود آبی اگزوز خودرو نشان‌دهنده روغن سوزی خودرو است

تا زمانی که از روغن سوزی خودروتان کاملا مطمئن نیستید، لازم نیست به سراغ راه‌حل‌هایی مثل ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو بروید. شاید تصور کنید که تشخیص این مساله کار ساده‌ای نیست و به مهارت و دانش فنی نیاز دارد؛ اما واقعیت این است که آن‌قدرها هم که فکر می‌کنید پیچیده نیست. علائمی که روغن سوزی خودرو را به شما هشدار می‌دهند این‌ها هستند:

  • خروج دود مایل به آبی از اگزوز خودرو
  • چرب شدن سطح شمع‌های خودرو
  • کاهش سطح روغن موتور به شکل محسوس
  • چرب شدن خروجی اگزوز ماشین
  • افزایش مصرف سوخت خودرو
  • بوی ناخوشایند سوختن روغن که به اتاق خودرو هم می‌رسد

دلایل روغن سوزی خودرو چیست؟

یکی از مسائلی که درباره مشکل سوختن روغن در محفظه احتراق خودرو وجود دارد، این است که عوامل گوناگونی می‌توانند علت بروز این مشکل باشند. تشخیص این‌که علت روغن سوزی دقیقا چیست کار ساده‌ای نیست اما در این بین احتمالاتی وجود دارد که می‌تواند شما را از باز کردن موتور و تعمیر کامل آن معاف کند. به طور کلی آشنایی با علت روغن سوزی خودرو می‌تواند آگاهی بیشتری درباره وضعیت موتور خودروتان به شما بدهد.

۱. جرم گرفتگی رینگ پیستون

رینگ پیستون قطعه مهمی است که دور هر پیستون قرار می‌گیرد و از ورود روغن موتور به محفظه احتراق، و یا وارد شدن محتویات سیلندر به مسیر روغن موتور جلوگیری می‌کند. گاهی اوقات رینگ پیستون جرم می‌گیرد و کربن می‌زند که می‌تواند عملکرد روان پیستون‌ها را تحت تاثیر بگذارد و نتواند مثل همیشه جلوی ورود روغن به محفظه سیلندر را بگیرد. این اتفاق می‌تواند به سادگی منجر به روغن‌سوزی در موتور خودروی شما شود.

۲. فرسودگی کاسه نمد

کاسه نمد قطعه‌ای است که برای عایق‌کاری بخش‌های مختلف خودرو که محفظه روغن دارند استفاده می‌شود. این قطعه برای پمپ روغن خودرو و بخش‌های دیگری که روغن موتور از آن‌ها عبور می‌کند به‌کار می‌رود و در صورت فرسودگی می‌تواند علت نشت روغن موتور به پیستون‌ها، و باعث روغن سوزی خودرو شود.

۳. خرابی گیت سوپاپ

گیت‌های سوپاپ در اصل حرکت رفت و برگشتی هر سوپاپ را کنترل می‌کنند. این قطعات علاوه بر این، از کشیده شدن روغن موتور به محفظه احتراق خودرو نیز پیشگیری می‌کنند. پس ممکن است فرسودگی گیت سوپاپ، راه روغن موتور را به دل فرایند احتراق موتور باز کند.

۴. خرابی یاتاقان

یاتاقان‌ها با کنترل حرکت میل لنگ و شاتون‌های پیستون، اصطکاک میان این قطعات را کاهش می‌دهند. اگر ماشین شما به اصطلاح یاتاقان بزند، عملکرد میل لنگ و در نتیجه پیستون‌ها دچار مشکل شده و ممکن است عوامل مختلف دست به دست هم بدهند و خودرو درگیر روغن سوزی شود.

۵. فرسودگی رینگ‌های پیستون

رینگ پیستون علاوه بر کربن زدن ممکن است آسیب ببیند و یا اینکه به مرور زمان بافت آن فرسوده شده و دچار خوردگی شود. طبیعتا چنین اتفاقی منجر به روغن سوزی در محفظه احتراق می‌شود.

۶. تغییر فشار روغن

روغن موتور برای ارائه بهترین عملکرد خود باید فشار مشخصی داشته باشد و همیشه آن مقدار را حفظ کند. این فشار را پمپ روغن خودرو فراهم می‌کند و اگر به هر علتی خراب شده باشد، می‌تواند فشار روغن موتور را به مقدار کمتر یا بیشتر از حد استاندارد تغییر دهد. با افزایش یا کاهش فشار روغن موتور، راه‌های نفوذ روغن به سیلندرها باز می‌شود و خودرو در معرض روغن سوزی قرار می‌گیرد.

۷. آسیب‌دیدگی دیواره سیلندر و پیستون

روغنی که با بالا رفتن پیستون هر بار دیواره‌های سیلندر را بالا می‌رود و اصطکاک را کم می‌کند، دوباره هنگام پایین آمدن پیستون باید از روی دیواره‌ها به طور کامل پاک شود. هرگونه آسیب‌دیدگی، خوردگی و فرسودگی در دیواره سیلندر یا پیستون خودرو می‌تواند باعث نفوذ روغن به محفظه سیلندر خودروی شما شود.

۸. خرابی واشر سرسیلندر

واشر سرسیلندر قطعه بسیار مهمی است بین بلوک سیلندر و سر سیلندر قرار می‌گیرد و به عنوان یک عایق عمل می‌کند. این قطعه بین مسیرهای آب رادیاتور،‌ روغن موتور و محفظه سیلندر به عنوان عایق عمل می‌کند و از ترکیب شدن مواد مختلف با یکدیگر جلوگیری می‌کند. خرابی واشر سرسیلندر نه تنها می‌تواند باعث روغن سوزی خودرو شود، بلکه ممکن است آسیب‌های بزرگتری به موتور خودروی شما و قطعات مختلف آن وارد کند.

خرابی واشر سر سیلندر یکی از پرهزینه‌ترین تعمیرات خودرو است و در صورت اتفاق افتادن، حتما باید در اولین فرصت تعمیر شود.

راه حل روغن سوزی خودرو با روغن ترمز

یکی از ارزان‌ترین راه حل‌هایی که مکانیک‌ها برای مشکل روغن‌سوزی خودرو مطرح می‌کنند، استفاده از روغن ترمز در محفظه شمع خودرو است. این روش برای تمام موارد گفته شده در بالا پاسخگو نیست اما ممکن است مشکل شما را بدون نیاز به باز کردن موتور خودرو حل کند. پس اگر مشکل روغن سوزی خودروتان آن‌قدرها هم حاد به نظر نمی‌رسد که به واشر زدن خودرو شک کرده باشید، می‌توانید با استفاده از روغن ترمز شانس خود را امتحان کنید. مراحل این کار به این ترتیب است:

۱. سرد شدن موتور

خودرو را در یک محل امن و ترجیحا در هوای آزاد خاموش کنید و اجازه دهید که موتور به طور کامل سرد شود. بهتر است حداقل چند ساعتی از خاموش کردن خودرو گذشته باشد.

۲. باز کردن شمع‌ها

شمع‌ها در قسمت بالایی سرسیلندر قرار گرفته‌اند و از طریق مسیر وایر شمع‌ها قابل ردیابی‌اند. با استفاده از آچار شمع یا آچار بکس شمع‌ها را از قسمت انتهایی وایر شمع گرفته و باز کنید.

۳. ریختن روغن ترمز

در جای هر شمع به مقدار خیلی کم، صرفا در حدی که روغن به دور رینگ‌های پیستون نفوذ کند روغن ترمز بریزید. تفاوتی نمی‌کند که از چه روغن ترمزی استفاده می‌کنید.

به هیچ عنوان محفظه سیلندر را از روغن ترمز پر نکنید، زیرا هم ممکن است به مسیر روغن موتور نفوذ کند و هم می‌تواند به قطعات موتور خودرو آسیب برساند.

۴. شمع‌ها را ببندید

شمع‌ها را یک به یک به همان ترتیبی که باز کرده بودید روی خودرو ببندید و از محکم بودن تمام اتصالات مطمئن شوید.

۵. یک روز صبر کنید

حالا باید صبر کنید تا روغن ترمز با خواص شیمیایی که دارد تمام آلودگی‌ها و کربن گرفتگی‌ها را از روی پیستون و رینگ پیستون پاک کند. اجازه دهید که روغن ترمز حداقل ۱۲ ساعت در آن‌جا بماند.

۶. استارت بزنید

در آخر استارت بزنید و خودرو را روشن کنید. تا این زمان روغن موتور کار خود را انجام داده و تمام رسوبات را از بین برده است. با آغاز فعالیت موتور خودرو، روغن ترمز به سرعت می‌سوزد و به شکل دود از اگزوز خودرو خارج می‌شود.

در این مرحله بلافاصله پس از روشن شدن خودرو دود غلیظی از اگزوز خارج می‌شود که در فضای بسته می‌تواند آلودگی ایجاد کند.

جمع‌بندی

روغن‌سوزی ماشین اتفاق شایعی است که می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد. هرکدام از این علت‌ها به یکی از بخش‌های موتور خودرو مربوط می‌شوند و درنتیجه این مشکل می‌تواند سطحی و کم‌هزینه، یا عمیق و هزینه‌بر باشد. یکی از راه‌حل‌های ساده و ارزان قیمت این مشکل، ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو است که مراحل آن را به طور کامل در این مقاله شرح دادیم. مزایا و معایب استفاده از روغن ترمز در جای شمع برای رفع مشکل روغن سوزی را به طور خلاصه در فهرست زیر برای شما جمع‌آوری کرده‌ایم.

  • هزینه بسیار کمی دارد
  • در خانه قابل انجام است
  • نیازی به باز کردن موتور ندارد
  • در بعضی از مواقع موقتی است
  • برای مشکلات حاد کارساز نیست

پرسش های متداول در مورد ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو

آیا ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو خطرناک است؟

خیر. ریختن روغن ترمز در جای شمع خودرو برای حل روغن سوزی، اگر به شکل اصولی انجام شود خطری ندارد.

ارزان‌ترین راه حل مشکل روغن سوزی پراید چیست؟

استفاده از روغن ترمز در جای شمع خودرو ارزان‌ترین راه برای رفع روغن‌سوزی موتور پراید شماست.

استفاده از روغن ترمز در جای شمع خودرو چه فایده‌ای دارد؟

روغن ترمز با خاصیت خورندگی خود رسوبات و کربن گرفتگی‌های روی رینگ‌های پیستون را از بین می‌برد.

چه مدت زمانی باید روغن ترمز در جای شمع‌ها بماند؟

برای اینکه روغن ترمز بتواند رسوبات روی پیستون را به طور کامل از بین ببرد، باید چیزی بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت در جای شمع بماند. اگر زمان کمتری بماند فایده‌ای ندارد و اگر بیشتر بماند هم به پیستون‌ها آسیب می‌رساند.

به اشتراک بگذارید
محمدسعید روحی
محمدسعید روحی

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *