قرار دادن گوشی خیس در برنج؛ ترفند موثر یا اشتباه خطرناک؟

خیلی از کاربران پس از خیس شدن گوشی خود به فکر استفاده از برنج می‌افتند، اما آیا قراردادن گوشی خیس در برنج روی خشک‌کردن گوشی تأثیر محسوسی دارد؟ اگر این ترفند قدیمی درست نیست، پس از چه روش جایگزینی می‌توان استفاده کرد؟ در این مطلب به این سؤالات پاسخ می‌دهیم.

آیا قراردادن گوشی خیس در برنج تاثیر دارد؟

گوشی آیفون ۱۶ پرو مکس مشکی در کنار کاسه برنج
اختلاف نظر زیادی درباره قراردادن گوشی خیس در برنج وجود دارد.

یکی از راهکارهایی که از سال‌ها قبل برای خشک‌کردن گوشی پیشنهاد می‌شود، قراردادن گوشی موبایل در برنج است. با وجود این، باید بدانید علاوه‌بر اینکه برنج روی خشک کردن گوشی خیس شده تأثیر چشمگیری ندارد، می‌تواند به گوشی صدمه هم بزند.

دانه‌های برنج به‌راحتی به فضاهایی مثل پورت گوشی نفوذ می‌کنند و درصورتی‌که با آب ترکیب شوند، کپک می‌زنند. این بدین معناست که وقتی برنج به بخش‌های داخلی گوشی که پیش‌تر خیسی کرده‌اند وارد می‌شود، نه تنها به خشک‌شدن آن کمک نمی‌کند، بلکه موجب حبس رطوبت هم می‌گردد. در نتیجه، باید انتظار خوردگی و آسیب به اجزای داخلی مانند مدارها و از کار افتادن آن‌ها را داشته باشید.

حالا با وجود معایب ترفند قراردادن گوشی خیس در برنج، چرا برخی استفاده از آن را توصیه می‌کنند؟ با توجه برخی از مطالب منتشرشده در سطح اینترنت طی سال‌های اخیر، برنج ازآنجاکه زیرمجموعه گروه غلات است، قابلیت جذب رطوبت را دارد. بااین‌حال، به نظر می‌رسد برنج در عمل نمی‌تواند آب را به‌خوبی جذب کند و نوعی بافت چسبناک و خمیر مانند به خود می‌گیرد. به همین خاطر، همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد، گزینه ایمن و کارآمدی برای خشک‌کردن گوشی نیست.

بعد از خیس‌شدن گوشی باید چه‌کار کرد؟

تمیز کردن گوشی با دستمال میکروفایبر
دستمال میکروفایبر؛ گزینه‌ای کاربردی برای خشک کردن گوشی موبایل

اول‌ازهمه، اگر گوشی به‌روزی دارید که حداکثر طی چند سال اخیر خریده‌اید، جای نگرانی نیست؛ به این دلیل که بخش عمده گوشی‌های امروزی دستِ‌کم تا سطح مشخصی در برابر نفوذ آب و گردوخاک مقاوم هستند. گواهی IP نشان‌دهنده همین است و حتی گوشی‌های میان‌رده هم با امتیاز بالای IP عرضه می‌شوند. به‌عنوان‌مثال، گلکسی A35 سامسونگ با این‌که یک گوشی میان‌رده و مقرون‌به‌صرفه است، گواهی IP67 دارد.

رقم اول گواهی IP (از ۰ تا ۶) مقاومت در برابر نفوذ گردوخاک را نشان می‌دهد و رقم دوم آن (از ۰ تا ۹)‌ مربوط به سطح مقاومت نسبت به آب است. همچنین توجه داشته باشید که این گواهی به معنای ایمنی کامل در مقابل آب نیست. مثلاً گوشی‌های دارای IP67 می‌توانند به‌مدت ۳۰ دقیقه در عمق یک‌متری آب دوام بیاورند، اما یک گوشی IP65 صرفاً در مقابل پاشش آب مقاوم است.

بنابراین، گوشی خیس شده را درون برنج قرار ندهید و پس از خیس شدن گوشی، این مراحل را طی کنید تا مطمئن شوید که آسیبی به گوشی‌تان وارد نشده است.

۱. حتی چند ثانیه زودتر خارج‌کردن گوشی از آب می‌تواند اثر داشته باشد. پس در سریع‌ترین زمان ممکن گوشی را از آب خارج کنید.

۲. به‌محض این‌که گوشی را از آب خارج کردید، آن را خاموش کنید. تلاش نکنید دکمه‌های دیگر را فشار بدهید یا برنامه‌ای را باز کنید.

اگر به‌سرعت دستگاهتان را خاموش نکنید، ممکن است دچار شوک الکتریکی شوید. به همین دلیل، قبل از هر اقدام دیگری، گوشی را خاموش کنید.

۳. اکثر گوشی‌های امروزی باتری جداشدنی ندارند، اما اگر باتری گوشی‌تان امکان جابه‌جایی داشت، فراموش نکنید که آن را هم بیرون بیاورید. حتی اجزای جداشدنی دیگر مثل سیم‌کارت را هم خارج کنید تا بیشترین فضای ممکن برای جریان‌پیداکردن هوا وجود داشته باشد.

۴. با پارچه‌ای نرم مثل دستمال میکروفایبر که توانایی جذب آب را داشته باشد، گوشی را خشک کنید.

از دستمال‌کاغذی برای خشک‌کردن گوشی استفاده نکنید. ذرات دستمال‌کاغذی خودشان می‌توانند به گوشی نفوذ کنند.

۵. حالا برای ازبین‌بردن رطوبت باقی‌مانده، از یک جارو برقی دستی یا فنِ کم‌سرعت استفاده کنید. سیلیکا ژل هم به‌خاطر خاصیت رطوبت‌گیری خود می‌تواند مفید باشد.

نکته مهم درباره خشک کردن گوشی این است که نباید از منابع مصنوعی گرما مثل سشوار یا مایکروویو استفاده کرد؛ چون گرمای بیش از حد به اجزای الکترونیکی گوشی آسیب می‌زند.

چه‌کار کنیم تا گوشی خیس نشود؟

قاب ضد آب گوشی
انواع قاب یا کیف ضد آب برای حفاظت از گوشی در برابر نفوذ آب در دسترس هستند.

تا جای ممکن از گوشی‌تان در حمام، سرویس بهداشتی، آشپزخانه یا هر مکان پرخطر دیگری استفاده نکنید. همین بهترین راه برای پیشگیری از خیس شدن و آسیب‌دیدن گوشی است، ولی با تهیه قاب ضد آب یا سیلیکا ژل که به‌صورت ساشه‌ای یا گرمی در دسترس قرار دارد، می‌توانید برای حادثه آماده باشید.

پس از خاموش‌کردن گوشی و خارج‌کردن اجزای قابل جداشدن، گوشی را در یک ظرف یا پلاستیک بسته حاوی سیلیکا ژل قرار بدهید. سیلیکا ژل به اندازه‌ای باشد که کل گوشی را فرا بگیرد. بگذارید گوشی بدون وقفه ۲۴ تا حتی ۴۸ ساعت باقی بماند و سپس آن را خارج کنید.

همچنین اگر اهل شنا، ماهیگیری، قایق‌سواری و فعالیت‌های این‌چنینی هستید، می‌توانید کیف یا کیسه ضد آب برای گوشی تهیه کنید. گوشی شما به‌صورت کامل در این کیف‌های شفاف قرار می‌گیرد. حتی برخی از نمونه‌های گران‌تر، این امکان را برای کاربر فراهم می‌کنند تا بدون خارج‌کردن گوشی از کیف، از صفحه‌نمایش آن استفاده کند.

جمع‌بندی

بر خلاف تصور خیلی از کاربران، قراردادن گوشی خیس در برنج راهکار مناسبی برای خشک‌کردن گوشی نیست؛ چون نفوذ دانه‌های برنج یا کپک‌زدن برنج در اثر ترکیب با آب به گوشی آسیب وارد می‌کند.

برای خشک‌کردن گوشی باید آن را به‌سرعت خاموش کرده و در صورت امکان، اجزای جداشدنی مثل باتری گوشی موبایل یا خشاب سیم کارت را خارج کنید. در مرحله بعدی، با پارچه نرم گوشی را خشک کنید و نهایتاً با استفاده از جاروبرقی دستی یا فن کم‌سرعت، از خشک‌شدن دستگاه مطمئن شوید.

به‌رسم همیشه، پیشگیری باید در اولویت باشد. در حمام، سرویس بهداشتی یا آشپزخانه از گوشی استفاده نکنید یا به عبارتی دیگر، گوشی خود را در معرض حجم زیاد آب قرار ندهید. همچنین کیف یا کیسه ضد آب می‌تواند وسیله کارآمدی برای پیشگیری از خیس شدن گوشی در فعالیت‌هایی مثل ماهیگیری، قایق‌سواری و شنا باشد. به‌جز این، داشتن چند ساشه سیلیکا ژل هم برای عموم کاربران مفید است.

در آخر، گوشی خیس شده را درون برنج قرار ندهید یا با منابع گرمای مصنوعی مثل سشوار آن را خشک نکنید.

از طریق ترب توانایی خرید انواع لوازم جانبی گوشی مثل قاب یا کیف ضد آب را دارید. با خرید محصول موردنظرتان از فروشگاه‌های برخوردار از نشان ضمانت ترب هم می‌تواند وجه پرداختی‌تان را در صورت معیوب‌بودن، تأخیر در ارسال، مغایرت کالا و سپس جبران‌نشدن خسارت توسط فروشنده پس بگیرید. درصورتی‌که به خرید حضوری تمایل دارید، گفتنی است که با انتخاب محل سکونتتان در بخش شهر من نزدیک‌ترین فروشگاه‌های حضوری به شما نمایش داده می‌شوند.

سوالات متداول درباره قراردادن گوشی خیس در برنج

آیا قراردادن گوشی خیس در برنج باعث خشک‌شدن گوشی می‌شود؟

نه. بر خلاف باور عموم، برنج نه‌تنها نمی‌تواند گوشی را به‌خوبی خشک کند، بلکه به‌خاطر ترکیب با آب، کپک می‌زند و حتی آسیب بیشتری به اجزای داخلی وارد می‌کند.

چرا برنج گزینه مناسبی برای خشک‌کردن گوشی خیس نیست؟

برنج درصورتی‌که با رطوبت برخورد کند، بافت چسبناک و خمیر مانند به خود می‌گیرد. به همین دلیل، نفوذ دانه‌های برنج به گوشی، حتی به تداوم رطوبت کمک می‌کند و امکان صدمه به سخت‌افزار گوشی را دارد.

گوشی خیس شده چند ساعت در برنج بماند؟

ازآنجاکه برنج حتی احتمال آسیب‌زدن به گوشی را دارد، توصیه می‌شود به‌هیچ‌وجه از برنج برای خشک‌کردن گوشی استفاده نکنید و روش‌های جایگزین با ایمنی و کارایی بیشتر را در پیش بگیرید.

به‌جای قراردادن گوشی در برنج، چه‌کار کنیم؟

به‌جای برنج، می‌توان از جاروبرقی دستی، فن کم‌سرعت و سیلیکا ژل برای خشک‌کردن گوشی خیس شده استفاده کرد.

چرا از سشوار برای خشک‌کردن گوشی استفاده نکنیم؟

وسایلی مثل سشوار یا مایکروویو که گرمای مصنوعی و بیش از حد تولید می‌کنند، به اجزای الکترونیکی گوشی آسیب می‌زند.

آیا می‌توان از گوشی داخل کیسه ضد آب استفاده کرد؟

بله. برخی از کیسه‌های ضد آب گران‌تر و باکیفیت‌تر اجازه کارکردن با صفحه‌نمایش را می‌دهند.

اگر گوشی‌مان خیس شد، چه‌کار کنیم؟

گوشی را خاموش کرده و آن را با پارچه نرم خشک کنید. در نهایت، برای ازبین‌بردن بقیه رطوبت، از جاروبرقی دستی یا فن کم‌سرعت کمک بگیرید.

چه وسایلی برای خشک‌کردن گوشی تهیه کنیم؟

سیلیکا ژل که نوعی رطوبت‌گیر است، به شکل‌های مختلف از جمله ساشه‌ای به فروش می‌رسد. همچنین به افرادی که اهل فعالیت‌هایی مانند شنا و قایق‌سواری هستند، تهیه کیف یا کیسه ضد آب گوشی پیشنهاد می‌شود.

🔗 منابع:‌ MakeUseOf | WIRED

شایان مددی
شایان مددی

من شایانم؛ دانشجوی مترجمی زبان انگلیسی، علاقه‌مند به نوشتن، و پیگیر اخبار حوزه‌های مختلف که از روی همین علاقه، وارد مسیر نویسندگی/تولید محتوا شدم و حالا چندین ساله که با تمرکز روی متون خبری، تو این حیطه فعالیت می‌کنم.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *