تاریخچه شرکت اپل؛ چگونه از یک گاراژ به بزرگ‌ترین شرکت جهان تبدیل شد؟

با ارزش بازاری که از مرز ۳ تریلیون دلار فراتر رفته، اپل (Apple) نه‌تنها یک شرکت فناوری ساده، بلکه یک پدیده فرهنگی و نیروی محرکه در اقتصادی جهانی شناخته می‌شود که بذر آن توسط تأثیرگذارترین چهره‌های انقلاب فناوری معاصر در یک گاراژ ساده کاشته شد. این رقم خیره‌کننده، اپل را در صدر فهرست ارزشمندترین شرکت‌های جهان قرار می‌دهد. در این مقاله، به بررسی تاریخچه شرکت اپل می‌پردازیم و ضمن آشنایی با محصولات و زیر مجموعه‌های شرکت اپل، علت نامگذاری و جریان سیب شرکت اپل را تعریف می‌کنیم.

تاریخ اپل از ابتدا تا کنون

استیو جابز و استیو وزنیاک در حال کار روی یکی از اولین پروژه‌های خود
وزنیاک و جابز برای ایجاد شرکت جدید خود، برخی از دارایی‌هایشان را فروختند

اپل یک شرکت فناوری چندملیتی آمریکایی است که دفتر مرکزی آن در کوپرتینو کالیفرنیا واقع شده است و با نوآوری در زمینه نرم‌افزار، رایانه‌های شخصی، تبلت‌ها، تلفن‌های هوشمند و لوازم جانبی، تحولی عظیم در حوزه فناوری ایجاد کرد. تاریخ اپل نشان می‌دهد که به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین برندها در سطح جهان، نخستین رایانه شخصی که به موفقیت تجاری رسید را تولید کرد و همچنین، اولین شرکتی بود که رابط کاربری گرافیکی (GUI) را به‌صورت گسترده در میان مردم معرفی و رواج داد.

شرکت اپل که در سال ۱۹۷۶ توسط استیو جابز (Steve Jobs) و استیو وزنیاک (Steve Wozniak) تأسیس شد، استانداردهای جدیدی را در نوآوری محصول، کارایی کاربرمحور، زیبایی‌شناسی، طراحی و یکپارچگی چندمحصولی بنا کرد. علاوه بر این، با ایجاد یک بازار برای توسعه‌دهندگان برنامه‌های کاربردی شخص ثالث، در این صنعت نوآوری ایجاد کرد و از این اقتصاد جدید برای گسترش عملکرد محصولات خود و تقویت جایگاهش بهره برد.

۱۹۷۶: گاراژ و اولین کامپیوتر اپل

استیو جابز و استیو وزنیاک که هر کدام یک طرف اولین کامپیوتر اپل را گرفته‌اند و لبخند به لب دارند
استیو وزنیاک قیمت اولین کامپیوتر اپل را ۶۶۶.۶۶ دلار تعیین کرد، چون به تکرار اعداد علاقه داشت

پیدایش اپل نه از یک طرح تجاری بلندپروازانه، بلکه از یک هدف شخصی‌تر نشئت گرفت: رؤیای دیرینه استیو وزنیاک برای ساخت رایانه شخصی. وزنیاک که از اولین میکروکامپیوتر موفق تجاری در سال ۱۹۷۵ یعنی Altair 8800 الهام‌گرفته و توسط دوستانش در باشگاه کامپیوتر خانگی تشویق شده بود، به‌سرعت یک مادربرد ساده برای بازی طراحی کرد که در واقع اولین رایانه شخصی او بود.

وزنیاک که در آن زمان یک کارآموز مهندسی ۲۶ساله در شرکت هیولت پاکارد (Hewlett Packard) یا HP بود، طرح خود را به کارفرمایش ارائه داد. هنگامی که HP علاقه‌ای نسبت به این طرح نشان نداد، وزنیاک با یکی از هم‌کلاسی‌های سابق دبیرستان خود، استیو جابز ۲۱ساله، همکاری کرد. این دو تصمیم گرفتند فعالیت خود را در گاراژ خانواده جابز آغاز کنند و شرکت اپل را در تاریخ ۱ آوریل ۱۹۷۶ به همراه رونالد وین (Ronald Wayne)، یک مدیر اجرایی باتجربه در صنعت فناوری، تأسیس کردند.

اپل با کمک مایک مارکولا (Mike Markkula)، اولین سرمایه‌گذار فرشته (Angel Investor) خود و یکی از کهنه‌کاران شرکت اینتل، اولین محصولش به اسم Apple I را در جولای ۱۹۷۶ در جلسه باشگاه کامپیوتر خانگی معرفی کرد که نقطه عطف تاریخ اپل محسوب می‌شود. مارکولا مبلغ ۲۵۰ هزار دلار در اپل سرمایه‌گذاری کرد و به‌عنوان یک فرد باتجربه در زمینه تجارت، نقش مهمی در مراحل اولیه رشد این شرکت ایفا نمود.

کامپیوتر Apple I فقط یک مادربرد با یک CPU پایه، حافظه دسترسی تصادفی (RAM) و قابلیت‌های ویدئویی بود و صفحه‌کلید، مانیتور و حتی کیس نداشت. بااین‌وجود، اولین محصول این شرکت، اولین موفقیت (هرچند محدود) این استارتاپ گاراژی بود و در آن سال ۲۰۰ نسخه فروش داشت. اواخر همان سال، رونالد وین تصمیم گرفت شرکت نوپای اپل را ترک کند و ۱۰ درصد سهامی که داشت را به قیمت ۸۰۰ دلار به وزنیاک و جابز فروخت.

اواخر سال ۱۸۷۶، رونالد وین تصمیم گرفت شرکت نوپای اپل را ترک کند و ۱۰ درصد سهامی که داشت را به قیمت ۸۰۰ دلار به وزنیاک و جابز فروخت. اگر وین سهامش را نگه می‌داشت، امروز حدود ۲۸۰ میلیارد دلار ارزش داشت!

۱۹۷۷ – ۱۹۷۸: Apple II و موفقیت تجاری اولیه

استیو وزنیاک که کامپیوتر apple ii را در آغوش گرفته در حال خندیدن
Apple II که یکی از اولین رایانه‌های شخصی با نمایش رنگی بود، به طور گسترده در مدارس استفاده می‌شد و تولید آن ۱۵ سال ادامه پیدا کرد

اسناد تاریخی از تاریخچه اپل نشان می‌دهند که در ژانویه سال ۱۹۷۷ با ارائه تخصص و سرمایه اولیه ۲۵۰ هزاردلاری، شرکت اپل (Apple Inc) رسماً به ثبت رسید. Apple II، محصول بعدی این شرکت، در آوریل سال ۱۹۷۷ عرضه و به یکی از اولین میکروکامپیوترهای تولید انبوه تبدیل شد. این محصول یک موفقیت تجاری بود که در طول دهه بعد، حدود ۵ یا ۶ میلیون دستگاه از آن به فروش رفت.

این نسخه جدید با بدنه پلاستیکی قالب‌گیری شده سفارشی خود که یک نوآوری در طراحی نسبت به طرح‌های دارای محفظه فولادی آن زمان بود، نشان از یک پیشرفت جزئی در طراحی داشت. اپل II همچنین، شامل گرافیک رنگی، صدا و قابلیت اتصال به تلویزیون بود. این محصول که با قیمت پایه ۱۲۹۸ دلار به فروش می‌رسید، به‌عنوان یک محصول کاربرپسند شناخته می‌شد.

مدل دارای ۴ کیلوبایت رم کامپیوتر Apple II با قیمت ۱۲۹۸ و مدل ۴۸ کیلوبایت رم آن با قیمت ۲۶۳۸ دلار به فروش می‌رسید. این قیمت‌ها فقط برای خود کامپیوتر بودند و مانند Apple I، لوازم جانبی آن مانند مانیتور، درایو دیسک و سایر تجهیزات به‌صورت جداگانه فروخته می‌شدند.

۱۹۷۹: نوآوری‌ها (رابط کاربری گرافیکی، ماوس و آیکون‌ها)

استیو جابز که پشت کامپیوتر اپل Lisa نشسته است
کامپیوتر Apple Lisa سال ۱۹۸۳ با رابط کاربری گرافیکی معرفی شد

در سال ۱۹۷۹، جابز تیمی از مهندسان را رهبری کرد تا نوآوری‌های ایجادشده در مرکز تحقیقات پالو آلتو (PARC) شرکت زیراکس در کالیفرنیا را مشاهده کنند. در PARC، سه ویژگی به آن‌ها نشان داده شد که به نوآوری‌های متحول‌کننده تاریخ اپل تبدیل شدند:

  • رابط کاربری گرافیکی (GUI) کاربردی، شامل پنجره‌های روی صفحه
  • یک دستگاه اشاره‌گر به‌عنوان ماوس
  • استفاده از آیکون‌ها (تصویرنگاشت‌ها) به‌جای دستورالعمل‌های خط فرمان دست‌وپاگیر

این ویژگی‌ها در دو پروژه کلیدی درحال‌توسعه یعنی Apple Lisa (سال ۱۹۸۳) و Apple Macintosh (سال ۱۹۸۴) ادغام شدند. ایده این بود که رایانه‌های شخصی ارزان‌قیمت و کاربرپسند تولید شود که دو ویژگی نوآورانه یعنی رابط کاربری گرافیکی و ماوس را به مصرف‌کنندگان انبوه معرفی کنند.

اگرچه هر دو کامپیوتر از این ویژگی‌های جدید برخوردار بودند، اما برای جذب مخاطبان مختلف طراحی شده بودند. لیزا برای متخصصان کسب‌وکار در نظر گرفته شده بود، درحالی‌که مکینتاش بازار مصرف‌کننده گسترده‌تری را هدف قرار می‌داد. شرکت زیراکس (Xerox) بعداً در سال ۱۹۸۹ با طرح یک شکایت، ادعا کرد که اپل، ایده رابط کاربری گرافیکی را به سرقت برده است، اما این دادخواست در سال ۱۹۹۰ به دلایل فنی رد شد.

۱۹۸۰ – ۱۹۸۵: مکینتاش، رقابت با IBM و خروج استیو جابز

استیو جابز که روی زمین نشسته و کامپیوتر اپل لیزا را روی پاهای خود گذاشته و به آن تکیه داده است
نام مکینتاش از نوعی سیب به نام مک‌اینتاش رد (McIntosh Red) گرفته شده است

شرکت اپل در دهه ۱۹۸۰ با رشد چشمگیری مواجه شد. با آغاز این دهه، به یک شرکت سهامی عام تغییر یافت و به ارزشی بالغ بر ۲ میلیارد دلار دست پیدا کرد که از ارزش شرکت Ford نیز بیشتر بود. بااین‌حال، ورود شرکت آی‌بی‌ام (IBM) به بازار رایانه‌های شخصی در سال ۱۹۸۱، باعث شروع یک رقابت شدید با اپل شد. رایانه شخصی آی‌بی‌ام به‌سرعت در جامعه تجاری مورد حمایت و محبوبیت قرار گرفت و Apple II نتوانست جایگاه آی‌بی‌ام را متزلزل کند. به این شکل، آی‌بی‌ام با مجموعه‌ای از محصولات محاسباتی تجاری خود، ضربه مهلکی به Apple Lisa که هنوز عرضه نشده بود، وارد کرد.

در آن زمان لیزای اپل ۹۹۹۵ دلار قیمت داشت که بیش از پنج برابر قیمت رایانه شخصی آی‌بی‌ام بود. لیزا همچنین مشکلات سخت‌افزاری و ناسازگاری‌های متعددی داشت که عملکرد آن را در مقایسه با رقبا کند می‌کرد. لیزا یک شکست حماسی برای ورود اپل به بازار محاسبات تجاری بود. بااین‌حال، اپل در سال ۱۹۸۴ با عرضه رایانه مکینتاش (Macintosh) که دارای رابط کاربری گرافیکی کاربرپسند، طراحی یکپارچه و قیمت مناسب بود، توانست در بازار مصرف‌کنندگان عمومی موفقیت کسب کند.

۱۹۸۵–۱۹۹۷: کشمکش‌های رهبری پس از جابز و وزنیاک

استیو جابز که روی یک صندلی لم داده، در حال تفکر عمیق. یک کامپیوتر مکینتاش هم پشت سر او قرار دارد
استیو جابز در سپتامبر ۱۹۸۵ توسط جان اسکالی (John Sculley)، مدیرعامل وقت اپل، به دلیل عملکرد ضعیف فروش مکینتاش از اپل اخراج شد!

در دوران پس از خروج استیو جابز و استیو وزنیاک از اپل (۱۹۸۵-۱۹۹۷)، این شرکت با چالش‌های متعددی روبرو شد. مکینتاش، علی‌رغم استقبال اولیه رسانه‌ها، به دلیل کمبود حافظه، ظرفیت ذخیره‌سازی و ویژگی‌های اساسی مانند کلیدهای مکان‌نما و نمایشگر رنگی، نتوانست انتظارات فروش را برآورده کند. این امر منجر به اخراج استیو جابز از اپل شد.

بااین‌حال، جابز با تأسیس شرکت‌های نکست (NeXT Inc) و پیکسار (Pixar Animation Studios) که بعدها نقش مهمی در نوآوری‌های اپل ایفا کردند، به فعالیت خود ادامه داد. اپل تحت رهبری جان اسکالی (John Sculley)، با معرفی چاپگر لیزری مقرون‌به‌صرفه و نرم‌افزار پیج‌میکر (PageMaker) که منجر به انقلاب نشر رومیزی (Desktop Publishing) شد، پیشرفت‌هایی را تجربه کرد و محصولات جدیدی مانند مک II و مک SE را عرضه نمود.

با وجود این پیشرفت‌ها، اپل با مشکلات حقوقی متعددی از جمله اختلافات حقوقی با مایکروسافت (Microsoft) بر سر کپی‌برداری از رابط کاربری و اختلافات حقوقی دیگر با شرکت ضبط موسیقی بیتلز (Beatles) یعنی اپل کورپس (Apple Corps Ltd) مواجه شد. همچنین، پروژه‌هایی مانند دستیار دیجیتال شخصی نیوتن (Newton) و بخش نرم‌افزاری کلاریس (Claris) با شکست روبرو شدند.

تغییرات مکرر در مدیریت عامل و مشکلاتی نظیر پیش‌بینی‌های نادرست بازاریابی و مشکلات کنترل کیفیت، نشان‌دهنده ادامه روند نزولی و چالش‌های رهبری در این دوره برای اپل بود. بااین‌حال، اتحاد غیرمنتظره اپل با آی‌بی‌ام در سال ۱۹۹۱ برای توسعه فناوری‌های جدید نیز از نکات قابل‌توجه این دوره به شمار می‌رود، اگرچه این همکاری در نهایت به نتایج ملموسی منجر نشد.

۱۹۹۷–۲۰۱۰: رنسانس و بازآفرینی

استیو جابز و گیل آملیو، مدیرعامل وقت اپل، در حال معرفی یک محصول روی استیج
سال ۱۹۹۷ استیو جابز به عنوان مدیرعامل، به شرکتی که خودش تاسیس کرد و از آن اخراج شد، بازگشت

اپل در سال ۱۹۹۶ با خرید شرکت NeXT که توسط استیو جابز پس از اخراجش تأسیس شده بود، یک تصمیم استراتژیک کلیدی اتخاذ کرد تا سیستم‌عامل قدیمی مک را جایگزین کند. اگرچه گیل آملیو (Gil Amelio)، مدیرعامل وقت، تلاش‌هایی برای کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت انجام داد، اما سهم بازار اپل همچنان پایین بود و وضعیت مالی وخیمی داشت؛ به‌طوری‌که در آستانه ورشکستگی بود.

جابز پس از اخراج از اپل، تمام سهامش را فروخت (به جز یک سهم نمادین). وقتی در سال ۱۹۹۷ مجدداً بازگشت، عملاً سهامی نداشت تا بفروشد. بعداً به عنوان مدیرعامل، سهام جدید دریافت کرد. در نهایت، در پی کاهش شدید سهم بازار اپل، هیئت‌مدیره در اواسط سال ۱۹۹۷ استیو جابز را به‌عنوان مدیرعامل موقت منصوب کرد و بدین ترتیب او برای اولین‌بار رهبری بلامنازع شرکتی را که بنیان‌گذار آن بود، به دست گرفت تا شرکت را از ورشکستگی نجات دهد؛ مأموریتی که در نهایت، با موفقیت آن را انجام داد.

بازگشت جابز: تولد iMac، iTunes، iPod، iPhone و iPad

استیو جابز در حال معرفی اولین آیفون در سال ۲۰۰۷ در سانفرانسیسکو
آيفون به عنوان ترکیبی از یک تلفن، آی‌پاد و دستگاهی برای اینترنت‌گردی، سال ۲۰۰۷ معرفی شد

طبق تاریخچه اپل پس از بازگشت استیو جابز به این شرکت در سال ۱۹۹۷، او بلافاصله اقداماتی اساسی برای احیای شرکت انجام داد. این اقدامات شامل اتحاد با مایکروسافت، پایان‌دادن به برنامه صدور مجوز سیستم‌عامل مک، ساده‌سازی خطوط تولید و مهم‌تر از همه، معرفی iMac بود.

iMac با طراحی جذاب و قیمت مناسب، به‌سرعت به پرفروش‌ترین محصول اپل تبدیل شد و سهم بازار این شرکت را به طور چشمگیری افزایش داد. اپل با تمرکز بر طراحی زیبا و مینیمالیستی، محصولات خود را به‌عنوان نمادی از یک سبک زندگی لوکس معرفی کرد و در سال ۱۹۹۸ برای اولین‌بار از سال ۱۹۹۵ به سودآوری رسید.

فردی که گفته می‌شود اولین خریدار آیفون است در حالی که جعبه گوشی را بالا گرفته و همه مردم در حال تشویق او هستند
این اولین بار بود که استیو جابز رهبری بلامنازع شرکتی را که خود یکی از بنیان‌گذاران آن بود، به دست می‌گرفت

در سال‌های بعد، اپل با معرفی محصولاتی نوآورانه مانند iTunes در سال ۲۰۰۱ برای مدیریت موسیقی دیجیتال، iPod به‌عنوان یک پخش‌کننده MP3 قابل‌حمل (که به‌سرعت بازار را تسخیر کرد) و در نهایت، iPhone در سال ۲۰۰۷ با صفحه لمسی و قابلیت‌های چندگانه که نقطه عطف تاریخ اپل بود، دوران جدیدی از موفقیت را برای خود رقم زد. iPhone با نوآوری در رابط کاربری چند لمسی، نحوه تعامل کاربران با فناوری را متحول کرد؛ اگرچه در ابتدا رقبای قدرتمندی مانند بلک‌بری (BlackBerry) داشت.

هدف اپل در سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹، متزلزل ساختن جایگاه بلک‌بری از طریق ایجاد تمایز در آیفون و نوآوری در عملکردهای تلفن همراه بود که منجر به تغییر نیازها و انتظارات مصرف‌کنندگان شد. این نوآوری‌ها عبارت‌اند از:

  • صفحه‌نمایش چند لمسی که به کاربران اجازه می‌داد با کشیدن انگشت، پینچ (زوم) و تایپ‌کردن روی یک صفحه‌کلید دیجیتال کار کنند. این یک تفاوت اساسی با محصولات بلک‌بری بود که دارای کلیدهای فیزیکی بودند.
  • ترکیب متن و ایمیل (عملکردهایی که بلک‌بری در آن‌ها تخصص داشت) با قابلیت‌های تلفن، مرورگر اینترنت و iPod
  • سازگاری با رایانه‌های مک که به آیفون قابلیت‌های یکپارچه‌سازی می‌داد و بسیار فراتر از قابلیت‌های بلک‌بری بود.
  • معرفی iPhone 3G در سال ۲۰۰۸ برای ارتقای و سازگاری با شبکه‌های بی‌سیم 3G و تجهیز آن به قابلیت‌های سیستم موقعیت‌یابی جهانی (GPS)
  • ایجاد یک اکوسیستم از برنامه‌های شخص ثالث (اپ استور اپل) که قابلیت‌های گسترده آیفون را فراتر از دستگاه‌هایی مانند بلک‌بری که به توسعه داخلی متکی بودند، تسریع بخشید.

اپل با تمرکز بر نیازهای مصرف‌کنندگان و ادغام در زندگی کاری، به‌تدریج سهم بازار بیشتری از بلک‌بری به دست آورد. عرضه آیفون 3GS در سال ۲۰۰۹ با فروش موفقیت‌آمیز در روزهای اول، نشان از پیشرفت گوشی‌های اپل داشت و سهم بازار آن در بازار تلفن‌های هوشمند به حدود ۲۰ درصد رسید.

iPhone 3GS علاوه بر بهبودهای سخت‌افزاری مانند دوربین باکیفیت‌تر و قطب‌نما، از سیستم عامل iPhone OS 3.0 (که بعدها به iOS تغییر نام داد) با قابلیت‌هایی نظیر کنترل صوتی و بازی چندنفره از طریق Wi-Fi بهره می‌برد. این ویژگی‌ها بخشی از استراتژی اپل برای رقابت با کنسول‌های بازی قابل‌حمل نینتندو و سونی و همچنین ارائه امکان خواندن کتاب‌های الکترونیکی بود.

آیفون 3GS در سه روز اول عرضه، ۱ میلیون دستگاه فروش داشت و هنوز هم جزو پرفروش‌ترین گوشی‌های تاریخ است.

در سال ۲۰۱۰، اپل با معرفی iPad، دستگاهی با صفحه لمسی که بین لپ‌تاپ و تلفن هوشمند قرار می‌گرفت، قدم دیگری در نوآوری برداشت. تبلت اپل iPad با قابلیت‌های چندرسانه‌ای و امکان دسترسی به برنامه‌ها از طریق App Store، تجربه کاربری مشابه آیفون را در ابعاد بزرگ‌تر ارائه می‌داد. در سال ۲۰۱۱، اپل سرویس iCloud را معرفی کرد که امکان ذخیره‌سازی و همگام‌سازی اطلاعات کاربران در فضای ابری فراهم می‌کرد. برخی تحلیلگران این اقدام را نشانه‌ای از برنامه اپل برای کاهش وابستگی کاربران به رایانه‌های شخصی برای ذخیره‌سازی داده‌ها در آینده می‌دانستند.

ما در بلاگ ترب، قیمت سری آیفون ۱۶ با تعرفه رجیستری ۱۵ درصد را به‌صورت روزانه اعلام می‌کنیم.

۲۰۱۱ تا امروز: تیم کوک به عنوان مدیرعامل اجرایی و اولین شرکت تریلیون دلاری

تیم کوک، مدیرعامل اپل، که یک ساعت اپل واچ بسته، در حال نمایش پنل پشتی آیفون ۱۳ پرومکس. لوگوی اپل هم پشت سر او دیده می‌شود
آگوست سال ۲۰۱۱، تیم کوک به سمت مدیرعاملی اپل منصوب شد

استیو جابز در آگوست ۲۰۱۱ به دلیل بیماری از سمت مدیرعاملی استعفا داد و تیم کوک (Tim Cook)، جانشین او شد. جابز دو ماه بعد بر اثر سرطان درگذشت. در سال‌های اولیه تصدی کوک، اپل طبق ایده‌های استیو جابز به فعالیت خود ادامه داد.

اپل در سال ۲۰۱۴ با خرید شرکت بیتس بای دری (Beats by Dre)، بزرگ‌ترین خرید تاریخ خود را رقم زد و همچنین، سال ۲۰۱۵ با عرضه اولین ساعت اپل وارد بازار فناوری‌های پوشیدنی شد و در سال‌های بعد نیز محصولاتی مانند AirPods (هدفون‌های بی‌سیم) و HomePod (بلندگوی هوشمند) را معرفی کرد.

تاریخ اپل نشان می‌دهد که این شرکت باتکیه‌بر فروش بالای iPhone، در سال ۲۰۱۸ به اولین شرکت با ارزش بازار یک تریلیون دلار تبدیل شد و در سال ۲۰۲۰ این رقم را به دو تریلیون دلار رساند. این شرکت در سال ۲۰۲۰ ریزپردازنده اختصاصی خود به نام M1 را برای رایانه‌های مک معرفی کرد و متعاقباً نسخه‌های جدیدتر آن را نیز عرضه نمود که جزو نقاط عطف تاریخچه اپل محسوب می‌شود. اپل به‌طور مداوم محصولات خود را ارتقا می‌دهد و در سال ۲۰۲۵ قصد دارد از تراشه‌های ساخت ایالات متحده در دستگاه‌هایش استفاده کند.

علت نامگذاری شرکت اپل

نمای دور از اپل پارک
اپل پارک که به خاطر طراحی دایره‌ای و فضاهای سبز وسیعش شناخته می‌شود

دررابطه‌با علت نام‌گذاری شرکت اپل، استیو جابز در مصاحبه‌ای توضیح داده که زمان راه‌اندازی اپل، او و استیو وزنیاک در حال تلاش برای انتخاب یک نام برای شرکت جدیدشان بودند. جابز به‌تازگی از یک سفر به مزرعه سیب در ایالت اورگان بازگشته بود و این تجربه برای او بسیار خوشایند و الهام‌بخش بود.

او پیشنهاد نام اپل را داد؛ زیرا به نظرش این نام ساده، سرگرم‌کننده و غیررسمی بود. در آن زمان، اغلب شرکت‌های فناوری نام‌های بسیار فنی و پیچیده داشتند و جابز می‌خواست نام شرکتش متفاوت و قابل‌دسترس برای عموم باشد. او همچنین، معتقد بود که نام اپل صدایی دلنشین دارد و به‌راحتی به‌خاطر سپرده می‌شود.

جابز دررابطه‌با علت نام‌گذاری شرکت اپل به این نکته نیز اشاره کرد که می‌خواست نام شرکتش در دفترچه تلفن‌ها، قبل از نام شرکت آتاری (Atari) قرار بگیرد! آتاری در آن زمان یک شرکت بزرگ و شناخته‌شده در صنعت بازی‌های ویدئویی بود و قرارگرفتن نام اپل قبل از آن، می‌توانست به دیده‌شدن بیشتر شرکت اپل کمک کند.

زیر مجموعه های شرکت اپل

برخی از مهم‌ترین و شناخته‌شده‌ترین زیر مجموعه‌های شرکت اپل را در ادامه معرفی می‌کنیم:

  • Beats Electronics LLC: یکی از بزرگ‌ترین زیر مجموعه‌های شرکت اپل که به تولید هدفون، بلندگو و سرویس پخش موسیقی آنلاین (Beats Music که بعداً با Apple Music ادغام شد) می‌پردازد و در سال ۲۰۱۴ توسط اپل خریداری شد.
  • Shazam Entertainment Limited: شرکتی که در سال ۲۰۱۸ توسط اپل خریداری شد و به‌خاطر اپلیکیشن شناسایی موسیقی خود مشهور است.
  • Apple Retail, Inc: یکی از مهم‌ترین زیر مجموعه‌های شرکت اپل که مسئولیت اداره فروشگاه‌های خرده‌فروشی (Apple Stores) را در سراسر جهان بر عهده دارد.
  • Emotient: یک شرکت هوش مصنوعی که در زمینه تشخیص احساسات از طریق چهره تخصص داشت و در سال ۲۰۱۶ توسط اپل خریداری شد.
  • Lattice Data: یک شرکت هوش مصنوعی دیگر که در زمینه یکپارچه‌سازی داده‌های ساختارنیافته فعالیت می‌کرد و در سال ۲۰۱۷ توسط اپل خریداری شد.
  • Drive.ai: یک استارت‌آپ در زمینه فناوری خودروهای خودران که در سال ۲۰۱۹ توسط اپل خریداری شد و تیم آن به پروژه خودروی اپل (Apple Car) پیوست.
  • NextVR: یک شرکت واقعیت مجازی که در سال ۲۰۲۰ توسط اپل خریداری شد و در توسعه هدست واقعیت ترکیبی Vision Pro اپل نقش داشته است.
  • Vrvana: یک شرکت کانادایی در زمینه واقعیت افزوده که در سال ۲۰۱۷ توسط اپل خریداری شد.
  • AI Music: یک استارت‌آپ بریتانیایی که در زمینه تولید موسیقی با استفاده از هوش مصنوعی فعالیت می‌کرد و در سال ۲۰۲۲ توسط اپل خریداری شد.
  • AuthenTec: یکی از تأثیرگذارترین زیر مجموعه‌های شرکت اپل که در سال ۲۰۱۲ خریداری شد و در زمینه فناوری‌های امنیتی، به‌ویژه حسگرهای اثر انگشت، تخصص دارد. فناوری Touch ID اپل از مهم‌ترین دستاوردهای این شرکت به شمار می‌رود.

برای بررسی مدل‌های برتر این شرکت، مطلب بهترین گوشی‌های اپل در سال ۲۰۲۵ را مطالعه کنید.

جریان سیب شرکت اپل

سیر تحولات لوگوی اپل در تاریخ این شرکت
لوگوی کنونی اپل از سال ۲۰۱۷ تغییر نکرده است

دررابطه‌با جریان سیب اپل یک شایعه محبوب، اما نادرست وجود دارد که این گاز به یاد آلن تورینگ (Alan Turing)، دانشمند پیش‌گام در علوم کامپیوتر که با خوردن سیب آغشته به سیانور درگذشت، طراحی شده است؛ اما راب جانوف (Rob Janoff)، طراح لوگوی کنونی اپل، این موضوع را رد کرده است.

لوگوی فعلی اپل، سال ۱۹۷۷ طراحی شد و یکی از دلایل اصلی اینکه این‌گونه طراحی شد، این بود که سیب کامل، در اندازه‌های کوچک، ممکن بود با میوه‌های گرد دیگر مانند گیلاس اشتباه گرفته شود.

برخی معتقدند که این گاز اشاره‌ای هوشمندانه به واحد اطلاعات در کامپیوتر، یعنی بایت (Byte) دارد. هرچند راب جانوف، این موضوع را تأیید نکرده است؛ بنابراین، جریان سیب اپل فقط این است که استیو جابز می‌خواست نام و لوگوی شرکت ساده، جذاب و به‌یادماندنی باشد.

اولین لوگوی اپل، تصویر ایزاک نیوتن نشسته زیر درخت سیب بود. این لوگو اشاره‌ای به داستان معروف افتادن سیب و کشف قانون جاذبه توسط نیوتن داشت و نمادی از نبوغ و تفکر خلاقانه در نظر گرفته می‌شد. بااین‌حال، این لوگو به دلیل پیچیدگی زیاد، خیلی زود کنار گذاشته شد.

اگر به مطالعه تاریخچه برندها و داستان شکل‌گیری آن‌ها علاقه دارید، می‌توانید تاریخچه برند شیائومی را نیز در بلاگ ترب مطالعه کنید.

کلام آخر

تاریخچه اپل از یک استارت‌آپ گاراژی در سیلیکون ولی تا تبدیل‌شدن به یک غول فناوری تریلیون دلاری، مانند یک حماسه باشکوه با فراز و نشیب‌های فراوان است که در تاریخ اپل به وقوع پیوسته. اپل از زمان رقابت با IBM در روزهای اولیه شکل‌گیری خود تا امروز که ارزشی بالغ بر ۳ تریلیون دلار پیدا کرده، دائماً در حال به چالش کشیدن تصورات رایج در مورد محصولات فناوری محور و نحوه تأثیرگذاری آن‌ها بر زندگی روزمره ما بوده است.

مسیر اپل را شاید بتوان به بهترین شکل، با شعار نمادین آن در سال ۱۹۹۷ خلاصه کرد؛ شعاری که وقتی این شرکت در حال دست‌وپنجه نرم کردن با مشکلات بود و در آستانه بازآفرینی خود قرار داشت، خلق شد: Think Different (متفاوت فکر کنید).

برای خرید محصولات متنوع اپل ازجمله گوشی‌های موبایل با بهترین قیمت، به سایت ترب مراجعه کنید. ترب، امکان مقایسه قیمت و مشخصات گوشی‌ها را در اختیار شما قرار می‌دهد تا مدل مورد نظر خود را به صورت آنلاین از معتبرترین فروشندگان کشور خریداری کنید. برای خرید حضوری از طریق ترب، فقط کافی است شهر محل سکونت خود را در بخش شهر من انتخاب نمایید.

سوالات متداول در مورد تاریخچه اپل

جریان سیب شرکت اپل چیست؟

دلیل اصلی گاز زده بودن لوگوی اپل، جلوگیری از اشتباه گرفتن آن با میوه‌های گرد دیگر مثل گیلاس و احتمالاً، یک اشاره غیرمستقیم به واژه بایت (Byte) در علوم کامپیوتر است.

پرفروش‌ترین گوشی تاریخ اپل چیست؟

آیفون ۶ و آیفون ۶ پلاس با فروش بیش از ۲۲۲ میلیون دستگاه، پرفروش‌ترین گوشی‌های تاریخ اپل هستند.

بدترین محصولات تاریخ اپل کدام‌اند؟

برخی از محصولاتی که جزو شکست‌های تجاری تاریخ اپل به شمار می‌روند شامل کامپیوتر مجهز به تلویزیون Macintosh TV، شبکه اجتماعی iTunes Ping و مشکلات ساخت برخی از آیفون‌ها نظیر خم شدن آیفون ۶ و ۶ پلاس یا مشکلات آنتن‌دهی آیفون ۴ هستند.

🔗 منابع: britannica | oldcomputers

به اشتراک بگذارید
عرفان رحیمی صادق
عرفان رحیمی صادق

من فارغ‌التحصیل مترجمی زبان انگلیسی هستم و از سال ۹۴ تولید محتوا رو شروع کردم. اوایل، از زمانی که تولید محتوا رو جدی‌تر دنبال کردم، درهای جدیدی به روم باز شد و با افراد مهمی تو این عرصه آشنا شدم که سعی کردم از هر کدوم یه چیزایی یاد بگیرم.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *