اگر پوست صورتان چرب و پر از جوش و جای جوش است یا شوره سر کلافهتان کرده است، شاید بهتر باشد بیشتر در مورد خواص سدر برای پوست و مو تحقیق کنید. گیاه سدر با نام علمی Ziziphus spina-christi در طب سنتی طبعی سرد و خشک دارد و به دلیل ترکیبات فعال خود میتواند در تقویت مو، افزایش ضخامت و حجم موها، از بین بردن جای جوش و خارش پوستی موثر باشد. در این مقاله به بررسی مهمترین فواید استفاده از سدر برای پوست و مو میپردازیم.
خواص سدر برای مو چیست؟
قدمت استفاده از گیاه سدر برای مو به دوران باستان باز میگردد؛ زمانی که زنان برای داشتن موهای پرپشت، زیبا و درخشان به سراغ سدر میرفتند. این گیاه نهتنها بخشی از فرهنگ زیبایی در خاورمیانه است، بلکه حالا تحقیقات علمی هم تایید کردهاند که پودر گیاه سدر میتواند ریزش مو را کاهش دهد و پوست سر را پاکسازی کند. از مهمترین فواید سدر برای مو میتوان به ۷ مورد زیر اشاره کرد:
۱. پاککننده طبیعی مو
سدر خاصیت پاککنندگی ملایمی دارد و میتواند چربیهای اضافی، آلودگیهای محیطی و سلولهای مرده پوست را از بین ببرد. این ویژگی باعث میشود پوست سر تمیز شود و فولیکولهای مو عملکرد بهتری داشته باشند.
در واقع پودر گیاه سدر را میتوانید جایگزین شامپو و صابونهای شیمیایی کنید؛ به شرط اینکه به نوع و نیاز موهایتان توجه داشته باشید. برای مثال سدر گزینهای عالی برای شستشوی موهای چرب است و میتواند چربیهای اضافه را کنترل کند. در حالیکه برای شستشوی موهای خشک یا رنگشده بهتر است آن را با روغنهای طبیعی مثل روغن زیتون و نارگیل ترکیب کنید.
اگر پوست سر بسیار خشک یا حساسی دارید، بهتر است برای استفاده از سدر برای شستشوی مو محتاط باشید.
۲. کاهش ریزش مو

اگر ریزش موی شما ناشی از چربی بیش از حد پوست سر و التهاب و ضعف ریشه مو است، گیاه سدر میتواند در حل این مشکل به شما کمک کند. در واقع ترکیبات فعال زیر در این گیاه آن را به گزینهای مناسب برای کنترل ریزش مو تبدیل کردهاند:
- ساپونینها (Saponins): این ترکیبات کف طبیعی ایجاد میکنند و خاصیت پاککنندگی ملایمی دارند. ساپونینها چربی اضافه، آلودگی و مواد زائد را از پوست سر و مو حذف میکنند.
- فلاونوئیدها (Flavonoids): این ترکیبات به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی، به کاهش التهابات پوست سر کمک کرده و از فولیکولهای مو در برابر آسیب محافظت میکنند.
- تانن (Tannins): این ترکیبات خاصیت قابض (سفتکنندگی) دارند و ترشح اضافی چربی پوست را کاهش میدهند.
- مواد معدنی مانند آهن، روی و منیزیم: این عناصر به تقویت ریشه مو و رشد بهتر آن کمک میکنند.
- ویتامین C: این ویتامین با تحریک تولید کلاژن باعث تقویت ساختار مو و جلوگیری از شکنندگی آن میشود.
این ترکیبات جریان خون در پوست سر را افزایش میدهند. با افزایش جریان خون مواد مغذی بیشتری در اختیار فولیکولهای مو قرار میگیرد و در نتیجه ریشه مو تقویت میشود.
البته به این موضوع دقت کنید که اگر علت ریزش مو ژنتیکی یا تغییرات هورمونی باشد، نمیتوانید از گیاه سدر برای درمان قطعی این مشکل استفاده کنید.
اگر به هر دلیلی نمیخواهید از پودر سدر برای شستشوی موها استفاده کنید، میتوانید به سراغ انواع صابون سدر بروید. این صابونها یا فقط دارای سدر هستند یا با مواد طبیعی دیگر مانند زیتون، حنا و روناس ترکیب شدهاند.
۳. حجمدهنده مو
در طب سنتی به افرادی که موهای نازک و کم پشت دارند، توصیه میشود از سدر برای شستشوی موها استفاده کنند تا تارهای مو ضخیم شوند. این امر در نهایت منجر به افزایش حجم موها خواهد شد. در واقع باید گفت سدر به دلیل خاصیت قابضی که دارد باعث میشود تارهای مو محکمتر و فشردهتر کنار هم قرار بگیرند. مثال زیر در درک این موضوع بیشتر به شما کمک میکند:
تصور کنید موهایتان مانند الیاف نازک و بلند یک جارو هستند که به صورت پراکنده و باز کنار هم قرار گرفتهاند. حالا وقتی ترکیبات قابض مثل سدر را استفاده میکنید، این ترکیبات باعث میشوند که موها به هم فشردهتر و جمعتر شوند، دقیقا مثل این است الیاف جارو را به هم فشار دهید تا بیشتر به هم بچسبند و محکمتر به نظر بیایند. این فشردگی موها باعث میشود که حجم مو بیشتر به نظر برسد.
۴. تقویت ریشه مو
ریشه مو مانند ریشه درخت است. اگر درخت ریشههای ضعیف یا آسیبدیده داشته باشد، قادر به رشد و گرفتن مواد غذایی کافی از خاک نخواهد بود و در نتیجه برگها و شاخههای آن ضعیف و کمجان میشوند. حالا اگر به ریشهها رسیدگی کنید، درخت شروع به رشد میکند و پر میشود.
ریشههای مو هم دقیقا همینطور هستند. وقتی از سدر برای شستشوی مو استفاده میکنید، ترکیبات فعال آن مثل ساپونینها و تاننها، به پوست سر و فولیکولهای مو (همان ریشه مو) نفوذ میکنند و باعث تقویت و تغذیه آنها میشوند.
۵. کاهش شوره سر

شوره سر چیزی نیست جز واکنش پوست سر به تحریکات مختلف مانند خشکی پوست، قارچ یا چربیهای اضافه. گیاه سدر با ترکیبات ضدقارچی و ضدالتهابی خود میتواند مانند یک سمزدای طبیعی برای پوست سر عمل کند. این گیاه چربی پوست سر را تنظیم میکند و به این ترتیب رطوبت مورد نیاز پوست را تامین خواهد کرد، در نتیجه شوره سر کاهش مییابد. همچنین، سدر باعث کاهش التهاب پوست سر نیز میشود که از عوامل اصلی شوره است.
۶. تسکین خارش و التهاب پوست سر
اگر پوست سرتان مدام میخارد و تحریک میشود، ممکن است علت آن التهابات پوستی باشد. در این شرایط سدر میتواند مانند یک تسکیندهنده طبیعی عمل کند و با خاصیت قابض و ضدالتهابیاش، التهاب و خارش را از بین ببرد. کاهش التهاب و حفظ رطوبت پوست دو فاکتور اصلی برای پیشگیری از خارش پوست سر است.
۷. درخشندگی مو
اگر موهایتان خشک و بیحالت شدهاند، سدر مانند یک مرطوبکننده طبیعی عمل میکند. وقتی از ماسک سدر استفاده میکنید، این گیاه به عمق مو نفوذ و از درون موها را تغذیه میکند. همین امر باعث میشود که موها به تدریج درخشان و نرم شوند.
طرز استفاده از سدر برای مو چگونه است؟
جهت استفاده از سدر برای شستشوی موها میتوانید آن را با مقداری آب گرم ترکیب کنید تا بافتی شبیه خمیر غلیظ بگیرد، چیزی شبیه درست کردن حنا برای موها. سپس موها را به چندین قسمت تقسیم کنید و این خمیر روی مو و پوست سر بمالید. اجازه دهید برای حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه این خمیر روی موها بماند، سپس موها را آبکشی کنید.
نکتهای که باید بدانید این است که پودر سدر به سختی از موها پاک میشود و یک به آبکشی مناسب و شاید طولانی نیاز دارد. چنانچه دانههای سدر در موها باقی بمانند با نتیجه عکس مواجه میشوید، یعنی موهایتان خشک میشود. به همین دلیل بسیاری ترجیح میدهند از تنظیف استفاده کنند. به این ترتیب که سدر را در تنظیف مناسبی قرار میدهند و سپس آب گرم روی آن میریزند تا عصاره گیاه خارج شود. از این عصاره همراه با سایر گیاهان دارویی مانند گل ختمی برای شسشتوی مو استفاده میکنند.
خواص سدر برای پوست بدن چیست؟
سدر میتواند به کاهش التهابات پوستی، کنترل چربی و حتی شفافتر شدن پوست کمک کند. در ادامه ۵ خاصیت کلیدی پودر گیاه سدر برای پوست را میخوانید:
۱. درمان التهاب و جوش صورت

ترکیبات فعال سدر مانند تاننها، ساپونینها و فلاونوئیدها را به یاد دارید که در ابتدا به آنها اشاره کردیم. این ترکیبات خاصیت ضدالتهابی دارند و میتوانند باکتریها، آلودگیها و چربیهای اضافه را پاک کنند و منافذ پوست را تمیز و بسته نگه دارند. این ویژگی باعث میشود تا سدر در درمان جوشهای زیر موثر باشد:
- جوشهای ناشی از چربی بیش از حد: اگر پوستتان چرب است و جوشهای سرسیاه یا سرسفید دارید، سدر میتواند بهخوبی به پاکسازی پوست و کاهش چربی اضافی کمک کند. این گیاه به کنترل چربی پوست کمک کرده و از بروز جوشهای جدید جلوگیری میکند.
- جوشهای التهابی: سدر بهخاطر خاصیت ضدالتهابیاش میتواند برای جوشهای ملتهب و قرمز مناسب باشد. این گیاه به کاهش قرمزی و التهاب پوست کمک میکند و باعث بهبود سریعتر جوشها میشود.
- جوشهای ناشی از آلودگی و باکتریها: خاصیت ضدباکتریایی سدر میتواند به مبارزه با باکتریهایی که باعث ایجاد جوشها میشوند، کمک کند.
اگر جوشهای هورمونی یا کیستیک دارید، نمیتوانید از خواص سدر برای جوش استفاده کنید. برای این منظور به کمک پزشک و درمان تخصصیتر نیاز دارید.
پوستتان مدام جوش میزند؟ شاید وقت آن رسیده که صابون صورتتان را عوض کنید! در مقاله بهترین صابون برای جوش صورت، ۵ صابون موثر برای پوستهای مستعد جوش را معرفی کردهایم.
۲. تسکیندهنده خارش پوستی
اگر خارش پوستی شما ناشی از التهاب باشد، مثلا دچار خشکی پوست یا حساسیت شده باشید، سدر با خاصیت ضدالتهابی خود به آرامش پوست کمک میکند. همچنین اگر خارش به دلیل عفونتهای قارچی یا باکتریایی ایجاد شده باشد، خاصیت ضدباکتریایی و ضدقارچی سدر میتواند به درمان کمک کند. علاوهبر این، سدر به طور طبیعی اثر خنککنندگی دارد و منجر به کاهش احساس سوزش و خارش میشود.
چنانچه به دلیل مشکلات کبدی، کلیوی یا دیابت دچار خارش پوستی شده باشید، نمیتوانید از خواص سدر برای خارش پوست استفاده کنید. همچنین در مواردی که خارشها ناشی از عفونتهای عمیق قارچی باشند، سدر تنها میتواند به کاهش علائم کمک کند. در این شرایط به مراقبتهای پزشکی و درمانهای تخصصی نیاز دارید.
۳. پیشگیری از افتادگی و پیری پوست

یکی دیگر از مهمترین خواص سدر برای صورت، جوانسازی آن است. این گیاه به دلیل ترکیباتی مانند فلاونوئیدها و ساپونینها میتواند تولید کلاژن را تحریک کند. کلاژن مسئول حفظ استحکام و سفتی پوست است و با افزایش سن، تولید آن کاهش مییابد. سدر با تقویت این فرآیند، به حفظ خاصیت ارتجاعی پوست کمک میکند. همچنین سدر خاصیت قابض دارد؛ یعنی با جمع کردن منافذ باز و سفت کردن بافت پوست ظاهری محکمتر و صافتر به آن میبخشد. این ویژگی باعث کاهش ظاهر افتاده پوست میشود.
شما میتوانید از سدر برای کاهش و کنترل چین و چروکهای سطحی، ریز و کم عمق استفاده کنید. در افتادگیهای شدید که با شلشدن بافتهای زیرین پوست همراه است، روشهای تخصصیتر مانند ماساژ صورت، ورزشهای صورت یا درمانهای کلینیکی موثرتر هستند.
ترب فروشگاههای معتبری را به شما معرفی میکند که میتوانید انواع ماسک صورت سدر را با قیمتهای مناسب پیدا کنید و بخرید.
۴. ترمیم زخمهای پوستی
در موارد زیر میتوانید روی خواص سدر برای ترمیم زخمهای پوستی حساب کنید:
- زخمهای سطحی و خراشها: در بریدگیهای کوچک، خراشهای پوستی و زخمهای سطحی، سدر میتواند فرآیند ترمیم را تسریع کند.
- زخمهای ناشی از آکنه: برای جوشهای سرسفید، سرسیاه و التهابهایی که جای زخم روی پوست به جا میگذارند، سدر میتواند در بهبود جای جوش موثر باشد.
- زخمهای ناشی از نیش حشرات: سدر خارش، التهاب و قرمزی ناشی از گزش حشرات را کاهش میدهد.
- زخمهای ناشی از خشکی شدید پوست: در زخمهای کوچک ناشی از ترکخوردگی پوست، سدر میتواند کمککننده باشد.
۵. لایهبرداری پوست
سدر یک لایهبردار طبیعی و ملایم است که میتواند سلولهای مرده پوست را از بین ببرد و به شفاف و صافتر شدن پوست کمک کند. برخلاف برخی لایهبردارهای شیمیایی که میتوانند باعث تحریک و خشکی شدید شوند، سدر به دلیل خاصیت طبیعی و گیاهی خود، اثر آرامشبخش و ضدالتهابی دارد. گیاه سدر به شکلهای زیر به لایهبرداری پوست کمک میکند:
- حذف سلولهای مرده: پودر گیاه سدر دارای ذرات ریز و طبیعی است که هنگام ماساژ روی پوست، سلولهای مرده را به آرامی از روی سطح آن جدا میکند. این ویژگی باعث میشود پوست شفافتر به نظر برسد. حذف سلولهای مرده پوست در از بین بردن تیرگی و کدری پوست نیز موثر است.
- باز کردن منافذ بسته: چربی اضافی و آلودگیهای محیطی میتوانند باعث مسدود شدن منافذ پوست شوند. سدر با خاصیت قابض خود این منافذ را پاکسازی میکند.
طرز استفاده از سدر برای پوست چگونه است؟
رایجترین راه جهت استفاده از سدر برای پوست، تهیه ماسک پوستی است. شما میتوانید با توجه به نیاز و مشکل پوستی که دارید پودر سدر را با گلاب، عسل، آبلیمو، سرکه و حتی آب ترکیب کنید تا حالت خمیر غلیظ به خود بگیرید. این خمیر را روی پوست صورت قرار دهید و اجازه دهید تا خشک شود. سپس با آب ولرم صورتتان را بشویید.
اگر قصد دارید از این خمیر برای لایهبرداری پوست استفاده کنید، کافی است آن را روی بدن بمالید و با حرکات دایرهای کوچک ماساژ دهید و سپس آبکشی کنید.
قبل از استفاده از سدر برای پوست، حتما آن را روی قسمت کوچکی از پوست تست کنید تا مطمئن شوید به آن حساسیت ندارید.
جمعبندی
خواص سدر برای پوست و مو به ترکیبات گیاهی ارزشمند آن باز میگردد. سدر از جمله گیاهان دارویی است که ترکیباتی مانند ساپونین و فلاونوئید دارد. این مواد در پاکسازی پوست، کاهش چربیهای اضافی و تقویت فولیکولهای مو نقش دارند. همچنین خاصیت قابض سدر باعث سفت شدن منافذ پوست و کاهش التهاب میشود. با این حال اگر پوست و موی بسیار خشکی دارید باید در مصرف سدر محتاط باشید و آن را در ترکیب با روغنهای مرطوبکننده به کار ببرید.
پرسش های متداول در مورد خواص سدر برای پوست و مو
مهمترین فواید این ماسک خانگی را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
– پاکسازی پوست
– تنظیم چربی پوست
– کاهش قرمزی و التهابات پوستی
– روشنکننده پوست
فواید سدر برای کف پا شامل موارد زیر میشود:
– کاهش تعریق و بوی نامطبوع پا
– رفع خستگی و درد پا
– رفع خشکی و ترکهای کف پا
مهمترین ویژگی این ماسک صورت خانگی عبارتاند از:
– لایهبردار
– از بین بردن جوشها و جای جوش
– رفع خارش و التیام التهابات پوستی
– روشنکننده پوست
🔗 منبع: minaturewellness