با راهاندازی سامانهٔ همتا از سال ۱۳۹۶، خریدوفروش گوشیها و بقیه دستگاههای الکترونیکی سازمان پیدا کرده و امکان ثبت و رجیستری گوشی نو و حتی انتقال مالکیت گوشی دست دوم فراهم شده است. با وجود این، خیلی از کاربران با نحوه انتقال مالکیت گوشی آشنا نیستند و شاید این فرایند حتی برای آنها سردرگمکننده به نظر برسد. در ادامه به روشهای انتقال مالکیت گوشی و همچنین استعلام انتقال مالکیت گوشی خواهیم پرداخت.
چه گوشی هایی نیاز به انتقال مالکیت دارند؟
اگر قصد دارید برای مدت کوتاهی گوشی خود را به فرد دیگری قرض بدهید یا صرفاً سیمکارت خود را تعویض کردهاید، انتقال مالکیت لازم نیست. بااینحال، در صورت معامله، لازم است مالکیت آن از طریق سامانه همتا به مالک جدید انتقال پیدا کند تا مشکلی برای مالک قبلی و جدید به وجود نیاید. قبل از هر چیز، مالک جدید در صورت عدم انتقال مالکیت نمیتواند روی گوشی موبایل خریداریشده از خدمات مخابراتی استفاده کند و ارائه سرویس به سیمکارت او بعد از گذشت مدتی متوقف خواهد شد.
روشهای انتقال مالکیت گوشی
سامانهٔ همتا چندین روش را برای انتقال مالکیت گوشی دست دوم در دسترس قرار داده است که شامل مراجعه مستقیم به وبسایت همتا، استفاده از اپلیکیشن اختصاصی این سامانه و حتی کد انتقال مالکیت گوشی میشوند.
۱. انتقال مالکیت از طریق سامانه همتا


برای واگذاری دستگاه از طریق سامانه همتا انتقال مالکیت، مراحل زیر را طی کنید:
- وارد وبسایت همتا شوید؛
- از طریق شماره تلفن یا کد ملی، وارد حساب کاربری خود در سامانه همتا شوید؛
- با ضربه روی مربع توخالی کنار گوشیتان، آن را انتخاب کنید؛
- روی گزینۀ انتقال مالکیت/فروش کلیک کنید؛
- شماره سیمکارت یا کد ملی خریدار را وارد کنید؛
- با انتخاب گزینۀ انتقال مالکیت، فرایند را نهایی کنید.
۲. اپلیکیشن همتا

اپلیکیشن همتا امکان دسترسی به انواع بخشهای سامانه همتا را برای کاربر فراهم میکند و روشی راحت و کاربرپسند برای انجام امور مختلف مثل انتقال مالکیت است. روش واگذاری مالکیت در برنامه همتا به شرح زیر است:
- اپلیکیشن همتا را باز کنید و با وارد کردن شماره تلفن یا کد ملی، وارد حساب کاربری خود شوید؛
- گزینۀ انتقال مالکیت را در لیست گزینهها انتخاب کنید؛
- روش انتقال مالکیت (شماره تلفن یا کد ملی) را مشخص کنید؛
- شماره تلفن یا کد ملی خریدار را وارد و دستگاه را انتخاب کنید؛
- روی گزینۀ انتقال مالکیت ضربه بزنید.
اپلیکیشن همتا در حال حاضر در گوگل پلی در دسترس نیست. این برنامه را حتماً از منابع معتبر داخلی دانلود کنید.
۳. کد دستوری برای انتقال مالکیت

کد #۷۷۷۷* متعلق به سامانهٔ همتا است که امکان رجیستر و همچنین انتقال مالکیت گوشی را فراهم میکند. با همان شماره تلفنی که گوشی به نام آن ثبت شده، این کد را شمارهگیری کرده و از مراحل زیر پیروی کنید:
- پس از شمارهگیری کد انتقال مالکیت، شماره ۳ (گزینۀ انتقال مالکیت) را وارد کنید؛
- شماره IMEI متعلق به گوشی را انتخاب کنید؛
- شماره سیمکارتی را که میخواهید مالکیت گوشی به آن منتقل شود بنویسید؛
- اطلاعات را بررسی و با وارد کردن عدد ۱، صحت آنها را تأیید کنید.
پس از طیکردن این فرایند توسط فروشنده، کد فعالسازی به خریدار ارسال میشود. حالا خریدار با همین کد میتواند گوشی خود را فعال و رجیستر کند.
برای آگاهی از روشهای رجیستر کردن گوشی در سامانه همتا این مطلب را بخوانید: چگونه گوشی خود را رجیستر کنیم؟
اگر پس از شمارهگیری کد انتقال مالکیت گوشی شماره IMEI گوشی خود را مشاهده نکردید، با انتخاب گزینۀ افزودن دستگاه (عدد ۰)، میتوانید IMEI مورد نظرتان را اضافه کنید.
روشهای استعلام انتقال مالکیت گوشی
اگر قصد خرید گوشی دارید، استعلام انتقال مالکیت اقدامی ضروری قبل از خرید است که نباید از اهمیت آن چشمپوشی کنید. از این طریق میتوانید مطمئن شوید که گوشی سرقتی یا قاچاق نیست و شک و شبههای درباره اعتبار آن وجود ندارد.
با استعلام از سامانه همتا، اطلاعاتی شامل مدل، برند، مشخصات ظاهری، واردکننده، شکل واردات و نوع ارز به شما ارائه میشود که بهواسطه آنها میتوانید اصالت گوشی را تأیید کنید و بدون نگرانی از این بابت، گوشی مورد نظرتان را بخرید. حالا در ادامه با روشهای استعلام آشنا شوید.
۱. استعلام اصالت از وبسایت همتا


از طریق پنل سامانهٔ همتا امکان استعلام انتقال مالکیت گوشی وجود دارد. فقط کافی است مراحل زیر را دنبال کنید:
- به وبسایت همتا مراجعه کنید و با کد ملی یا شماره تلفن، وارد حساب کاربری خود شوید؛
- روی گزینۀ استعلام اصالت دستگاه در منو سمت راست صفحه کلیک کنید؛
- شماره IMEI دستگاه مورد نظر را بنویسید و گزینۀ جستجو را انتخاب کنید؛
- حالا نتیجهٔ استعلام ظاهر میشود.
۲. اپلیکیشن همتا

استعلام اصالت و مالکیت گوشی از طریق اپلیکیشن همتا شامل مراحل زیر میشود:
- در منوی اصلی برنامه روی گزینۀ استعلام اصالت ضربه بزنید؛
- شماره IMEI دستگاه مورد نظر را وارد کنید؛
- سپس نتیجهٔ استعلام به شما نمایش داده میشود.
۳. کد دستوری سامانه همتا

با شمارهگیری کد #۷۷۷۷* هم میتوانید استعلام اصالت بگیرید و نتیجهٔ استعلام را در قالب پیامک دریافت کنید. روش کد دستوری به این صورت است:
- کد #۷۷۷۷* را شمارهگیری کنید؛
- گزینۀ استعلام اصالت (گزینه ۱) را انتخاب کنید؛
- شماره IMEI دستگاه مورد نظرتان را وارد کنید؛
- پس از نمایش پیام عملیات موفق، اطلاعات دستگاه بلافاصله شمارهتان پیامک میشود.
برای دریافت شماره IMEI گوشی، کد دستوری #۰۶#* را شمارهگیری کنید یا وارد بخش اطلاعات گوشی در تنظیمات شوید. همچنین این شماره روی جعبهٔ گوشی درج شده است.
۴. سامانه پیامکی همتا
استعلام از طریق سامانهٔ پیامکی همتا هم بهعنوان یکی روشهای استعلام اصالت گوشی مطرح شده است. برای این منظور، باید شماره IMEI گوشی مدنظر خود را به شماره ۷۷۷۷ ارسال کنید تا نتیجهٔ استعلام به شما پیامک شود.
براساس بررسیهای تیم تحریریهٔ ترب، سامانه پیامکی همتا برای استعلام اصالت در مقطع کنونی غیرفعال است و بعید به نظر میرسد مجدداً راهاندازی شود. با وجود این، میتوانید در صورت تمایل، این روش را هم امتحان کنید.
چرا انتقال مالکیت ضروری است؟
با اجرای طرح رجیستری، انتقال مالکیت گوشی پس از خریدوفروش در سامانهٔ همتا الزامی شده است و عدم انتقال مالکیت باعث مسدودسازی سیمکارت میشود، ولی علاوهبر این، انتقال مالکیت از جهات دیگری هم برای کاربران ضروری است. برخی از مهمترین دلایل عبارتاند از:
- جلوگیری از مسدودسازی: اگر صاحب جدید گوشی بدون انتقال مالکیت و ثبت رسمی در سامانهٔ همتا سیمکارت خود را در گوشی وارد و از آن استفاده کند، پس از ۳۰ روز ارائه خدمات مخابراتی به گوشی قطع میشود.
- پیشگیری از مشکلات قانونی: فرض کنید گوشی را به شخصی دیگر فروختهاید، ولی فرایند انتقال مالکیت را انجام ندادهاید. حالا درصورتیکه به صاحب جدید بهواسطه گوشی شما مرتکب جرمی شود، ازآنجاکه گوشی هنوز بهصورت رسمی به نام شما است، از لحاظ قانونی مسئول شناخته خواهید شد.
- اثبات مالکیت گوشی: در صورت سرقت گوشی، برای پیگیری از طریق مراجع قانونی، باید مالکیت خود را ثابت کنید. حالا اگر IMEI گوشی به نام شما در سامانهٔ همتا ثبت نشده باشد، در طیکردن فرایند قانونی برای پیگیری با مشکل مواجه میشود.
در صورت سرقت، اگر گوشی به اسم شما ثبت شده باشد، میتوانید از طریق سامانه همیاب ۲۴ آن را ردیابی کنید. مطلب آموزش کامل ردیابی گوشی گمشده یا سرقتی با ۳ روش کاربردی در این زمینه به شما کمک میکند.
جمعبندی
انتقال مالکیت گوشی در سامانهٔ همتا الزامی است و در غیر این صورت، خدمات مخابراتی برای مالک جدید پس از گذشت ۳۰ روز غیرفعال خواهد شد؛ بنابراین، لازم است پس از خریدوفروش گوشی، مالک جدید شماره IMEI را به شماره تلفن و کد ملی خود ثبت کند. امکان انتقال مالکیت گوشی کارکرده از طریق وبسایت و اپلیکیشن همتا و همچنین کد دستوری وجود دارد.
توصیه میشود قبل از خرید گوشی هم اقدام به استعلام اصالت کنید که انجام آن از همین کانالها ممکن است. سامانهٔ همتا اطلاعات مختلفی درباره گوشی از جمله مدل، شرکت واردکننده و مشخصات ظاهری را به شما ارائه میکند و با تطابق آنها میتوانید از اصالت دستگاه اطمینان کسب کنید.
از طریق ترب امکان تهیه انواع گوشیهای روز سامسونگ، شیائومی، اپل و بقیه برندها با بهترین قیمت را دارید. حتی نشان ضمانت ترب این بستر را فراهم کرده است تا در صورت معیوببودن، تأخیر در ارسال، مغایرت کالا و سپس جبراننشدن خسارت توسط فروشنده، وجه پرداختی خود را پس بگیرید. علاقهمندان به خرید حضوری هم میتوانند با انتخاب محل سکونت خود در بخش شهر من، فروشگاههای حضوری اطراف را مشاهده کنند.
پرسش های متداول در مورد انتقال مالکیت گوشی
بله. فقط در صورت تعویض سیمکارت یا قرضدادن گوشی، انتقال مالکیت الزامی نیست.
برای شکایت از عدم انتقال مالکیت گوشی، باید به سامانه اینترنتی سازمان تعزیرات حکومتی مراجعه کرده و با ارائه مشخصات و مدارک لازم، شکایت خود را ثبت کنید.
در صورت عدم انتقال مالکیت، پس از ۳۰ روز خدمات مخابراتی برای سیمکارت مالک جدید قطع میشود.
برای ارتباط با پشتیبانی سامانهٔ همتا دررابطهبا انتقال مالکیت، باید با شماره ۱۲۴ تماس بگیرید.
استعلام اصالت گوشی از طریق وبسایت و اپلیکیشن همتا یا کد دستوری #۷۷۷۷* امکانپذیر است.
بله. در صورت عدم دسترسی به سیمکارت خود، با اپلیکیشن همتا یا کد دستوری #۷۷۷۷* میتوانید مالکیت گوشی را به صاحب جدید منتقل کنید.