از کجا بفهمیم گوشی هک شده؟ ۱۰ نشانه رایج هک شدن گوشی

حتی اگر در حفاظت از امنیت اطلاعات گوشی‌تان نهایت دقت را به خرج می‌دهید، کماکان از خطر هک شدن در امان نیستید و باید حتماً بدانید که وقتی گوشی‌تان هک شود، باتوجه‌به چه نشانه‌هایی می‌توان متوجه این موضوع شد. در ادامه به رایج‌ترین نشانه های هک شدن گوشی می‌پردازیم و همچنین آموزش می‌دهیم پس از هک شدن گوشی، چطور هکر را از گوشی بیرون کنید.

نشانه های هک شدن گوشی

هکرها معمولاً با روش‌هایی مثل فیشینگ (ترغیب کاربران به کلیک روی لینک‌های مخرب)، برنامه‌های مخرب، وای‌فای عمومی و بلوتوث و دسترسی به خط کاربر (جابه‌جایی سیم‌کارت) به دستگاه کاربر نفوذ می‌کنند. حالا وقتی گوشی هک میشود چه اطلاعاتی را برمیدارد؟ بسته به نحوه و هدف نفوذ، ممکن است به اطلاعات شخصی، مشخصات بانکی، تاریخچه پیام/تماس یا حساب‌های کاربر دستبرد زده شود.

در صورت مشاهده چند نشانه رایج که خیلی از گوشی‌های هک‌شده تجربه می‌کنند، می‌توانید نسبت به دستبرد به گوشی خود مشکوک شوید. در ادامه از این نشانه‌ها مطلع می‌شوید.

هرچند این‌ها علائم رایج هک شدن گوشی هستند، برای مطمئن‌شدن از این موضوع، توصیه می‌شود گوشی را با آنتی‌ویروس اسکن کنید یا از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

۱. ارسال یا دریافت تماس و پیام‌های ناشناس

یک گوشی در حال دریافت تماس ناشناس در دست یک نفر
تماس با گوشی شما با خط‌های دیگر‌؛ راهی برای درآمدزایی هکرها

اگر به گوشی شما نفوذ شده باشد، امکان دارد تماس‌ها یا پیام‌های مشکوک دریافت کنید. در این صورت، اگر نتوانستید از منشأ آن‌ها مطلع شوید، از پاسخ به آن‌ها خودداری کنید و آن‌ها را به‌عنوان اسپم گزارش بدهید.

علاوه‌برآن، ممکن است از گوشی شما با شماره‌های ناشناس تماس برقرار شود یا به آن‌ها پیام ارسال شود. این نشان می‌دهد یک بدافزار در حال برقراری تماس از طریق گوشی شما با خطوط دیگری است که تعرفه بالاتر از حد معمول دارند. فرد مهاجم در واقع از همین روش برای کسب درآمد به واسطه خط شما استفاده می‌کند.

۲. تخلیه سریع باتری

سه آیکون باتری با رنگ‌های سبز، زرد و قرمز در حال نمایش تخلیه باتری
افزایش مصرف باتری؛ نشانه احتمالی فعالیت مداوم بدافزار در گوشی

عمر باتری گوشی موبایل به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند و همچنین احتمال دارد که در برخی از مواقع به‌دلیل مصرف بالا، سریع‌تر از حد معمول تخلیه شود. باوجوداین، اگر متوجه افزایش غیرعادی مصرف باتری شده‌اید، بعید نیست به وجود بدافزار در گوشی مرتبط باشد. در این شرایط، باید به لیست برنامه‌ها در گوشی خود مراجعه کرده و برنامه‌های مشکوک و ناشناخته را حذف کنید.

۳. افزایش مصرف اینترنت

بخش مصرف داده در تنظیمات گوشی موبایل با مبلمان در پس‌زمینه
در صورت افزایش مصرف اینترنت، امکان سرقت اطلاعات وجود دارد

علاوه بر کاهش دوام باتری، افزایش مصرف اینترنت حکایت از این دارد که یک بدافزار یا جاسوس‌افزار (Spyware) در پس‌زمینه مشغول فعالیت و به دنبال آن، مصرف اینترنت است. اول‌ازهمه، این موضوع را از طریق بخش مصرف داده در تنظیمات گوشی بررسی کرده و سپس نسبت به حذف برنامه‌های مشکوک اقدام کنید.

در مطلب چگونه از تنظیمات گوشی بفهمیم هک شدیم؟ توضیح داده شده است که چطور به‌صورت دقیق مصرف باتری و اینترنت و همچنین برنامه‌های مشکوک را بررسی کنید.

۴. داغ‌شدن گوشی

پیام داغ‌شدن گوشی روی آیفون
فعالیت بدافزار و انتقال اطلاعات باعث داغ‌شدن گوشی می‌شوند

عوامل مختلفی مثل بازی‌کردن، تماشای ویدئو برای مدت طولانی، دانلود یا آپلود فایل‌های سنگین و اجرای هم‌زمان چندین برنامه در پس‌زمینه باعث داغ‌شدن گوشی می‌شوند. بااین‌حال، اگر بدنه گوشی‌تان بدون دلیل مشخصی داغ می‌شود، احتمال هک شدن گوشی وجود دارد. ممکن است هکر مشغول انتقال داده‌هایتان به سرور خود باشد و همین فشار مضاعف باعث افزایش دمای آن شده باشد.

۵. برنامه‌های ناشناخته

پیام نصب برنامه ناشناخته روی گوشی اندرویدی
نصب برنامه‌ها از منابع معتبر نقش مهمی در حفظ امنیت گوشی دارد

اگر می‌پرسید از کجا بفهمیم گوشی هک شده، یکی از بهترین راه‌ها بررسی لیست برنامه‌ها است. در بین برنامه‌ها به دنبال موارد مشکوکی بگردید که خودتان نصب نکرده‌اید و حذفشان کنید. البته به این نکته توجه داشته باشید که خیلی از برنامه‌ها به‌صورت از پیش نصب‌شده با گوشی عرضه می‌شوند.

بدافزارها همیشه در پوشش برنامه‌های معمولی در گوشی شما فعالیت می‌کنند. به‌عنوان‌مثال، امکان دارد نام آن‌ها مشابه برنامه‌های سیستم‌عامل باشد و حتی با مرور فهرست برنامه‌ها نتوانید آن‌ها را شناسایی کنید.

در گذشته بدافزارهایی مانند Classic Emoji Keyboard و Easy PDF Scanner که شکل و شمایلی عادی داشتند، گوشی خیلی از کاربران را آلوده کرده‌اند.

۶. فعالیت‌های مشکوک در حساب‌ها

آیکون اینستاگرام در منو گوشی
حتماً مراقب فعالیت‌های مشکوک در حساب‌هایتان باشید

حساب‌های کاربری شما در شبکه‌های اجتماعی ازآنجاکه حجم زیادی از اطلاعات مختلف را در خود جا داده‌اند، طعمه‌ای ایدئال برای هکرها هستند. به همین خاطر، به فعالیت‌های حساب شبکه اجتماعی یا ایمیل خود دقت کنید. در صورت مشاهده نشانه‌هایی مثل تغییر رمز عبور بدون اطلاع شما یا ایمیل‌هایی که خودتان ارسال نکرده‌اید، می‌توانید احتمال بدهید فردی دیگر به گوشی شما دسترسی پیدا کرده باشد. تاریخچه ورود و خروج به حساب کاربری خود را بررسی کنید و اگر دستگاهی ناشناس مشاهده کردید، بلافاصله آن را از حساب خود خارج کنید. همچنین رمز عبور حساب در معرض خطر و حتی بقیه حساب‌ها را تغییر بدهید.

۷. پیام‌های تبلیغاتی ناخواسته

یک گوشی با متن تبلیغات بالاپر و علامت ممنوع در نمایشگر در دست یک نفر
آگهی‌افزارها حجم زیادی از تبلیغات را به گوشی‌تان سرازیر می‌کنند

نمایش تبلیغات، تنها راه درآمدزایی بسیاری از برنامه‌های رایگان است و مشاهده پیام‌های تبلیغاتی بالاپر (Pop-up) لزوماً به معنای هک شدن گوشی نیست؛ ولی اگر با تعداد زیادی پیام تبلیغاتی غیرمعمول مواجه شده‌اید، احتمال آلوده‌شدن گوشی شما به آگهی‌افزار (Adware) وجود دارد.

هکرها با آگهی‌افزارها هم به‌ازای کلیک، بازدید یا نصب شما کسب درآمد می‌کنند و هم داده‌هایی را که از شما جمع‌آوری کرده‌اند به دیگران می‌فروشند؛ بنابراین، به‌هیچ‌وجه نباید روی این پیام‌های تبلیغاتی ضربه بزنید.

۸. ضعیف‌شدن عملکرد گوشی

یک گوشی آيفون سیاه و سفید با پسزمینه بنفش با تعدادی فلش رو به پایین در اطراف آن
نفوذ به گوشی‌تان، اختلال در عملکرد آن را به‌دنبال دارد

ضعف در عملکرد گوشی یا اختلال در عملکرد برنامه‌ها به اشکال مختلف، یکی دیگر از نشانه‌های هک شدن گوشی است. قطع تماس، مشکل در ارسال پیام، ازکارافتادن سیستم‌عامل و بقیه مشکلات نرم‌افزاری همه می‌توانند نمایان‌گر فعالیت برنامه مخرب در گوشی شما باشند و در صورت مشاهده این علائم، باید به‌سرعت برنامه‌های مشکوک را از گوشی حذف کنید.

۹. ورود به وب‌سایت‌های عجیب

مرورگر سافاری، گوگل گروم، فایرفاکس، دلفین و اوپرا در منو گوشی در دست یک نفر
همیشه از کلیک روی لینک‌های مشکوک خودداری کنید.

آیا وقتی در حال وب‌گردی هستید، وب‌سایت‌ها غیرعادی به نظر می‌رسند یا حتی ناخواسته به وب‌سایتی دیگر هدایت می‌شوید؟ احتمالاً هکر به گوشی شما نفوذ کرده است و اطلاعات حساستان در معرض خطر قرار دارد؛ پس به‌سرعت همه رمزها را تغییر بدهید و برنامه‌هایی را که نمی‌شناسید پاک کنید.

۱۰. روشن‌شدن ناگهانی دوربین و میکروفون

علامت نقطه سبز دوربین روی گوشی آیفون
مدیریت دسترسی برنامه‌ها به دوربین و میکروفون کلیدی است.

درصورتی‌که متوجه فعال‌شدن ناگهانی دوربین یا میکروفون شدید، ممکن است یک هکر با دسترسی پیداکردن به گوشی شما در تلاش برای سرقت اطلاعات مهمتان باشد. فعال‌شدن دوربین و میکروفون در آیفون به ترتیب با نقطه‌های سبز و نارنجی در بالای صفحه مشخص می‌شود و گوشی‌های اندروید در هر دو مورد نقطه سبز به کاربر نمایش می‌دهند.

روش‌های رفع هک

متن بازگشت امنیت با علامت تیک سبز روی گوشی
ریست فکتوری آخرین مرحله در رفع هک گوشی است.

برای رفع هک گوشی، باید چند مرحله کلی را طی کنید؛ هرچند باتوجه‌به نحوه نفوذ، می‌توان اقدامات متفاوتی را انجام داد. این مراحل عبارت‌اند از:

  • خاموش‌کردن اینترنت: با این کار، اتصال بین دستگاه خود و هکر را قطع کنید و مانع سرقت اطلاعات خود شوید.
  • حذف برنامه‌های مشکوک: با بررسی لیست برنامه‌ها در تنظیمات، نمونه‌های مشکوک و ناشناخته را حذف کنید.
  • تغییر رمز حساب‌ها: رمز حساب‌های کاربری، به‌خصوص حساب‌های بانکی و شبکه‌های اجتماعی خود را تغییر بدهید و حتی تأیید دومرحله‌ای را برای آن‌ها فعال کنید.
  • مدیریت دسترسی‌ها: دسترسی برنامه‌ها به بخش‌های حساس گوشی مثل دوربین، میکروفون و موقعیت مکانی را قطع کنید.
  • اسکن و رفع تهدیدات با برنامه آنتی‌ویروس: با استفاده از یک آنتی‌ویروس کارآمد، گوشی را اسکن و بدافزارها را پاک کنید.
  • ریست فکتوری: در مرحله آخر، اگر احساس کردید که هنوز خطر از گوشی‌تان رفع نشده است، ریست فکتوری انجام بدهید.

برای رفع هک گوشی همچنین می‌توان از چندین کد USSD موسوم به کد لغو هک گوشی استفاده کرد. این کدها هم به تشخیص و حتی در برخی از موارد، به ازبین‌بردن خطر از دستگاه شما کمک می‌کنند.

اگر می‌خواهید به‌صورت کامل از نحوه رفع هک گوشی مطلع شوید، مطلب چگونه گوشی هک شده را نجات دهیم؟ را مطالعه کنید.

جمع‌بندی

در دنیای امروزی که گوشی‌های هوشمند بخش جدایی‌ناپذیری از زندگی ما شده‌اند، امنیت دیجیتال بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. بسیاری از کاربران ممکن است بدون اینکه متوجه شوند، هدف حملات سایبری قرار بگیرند و اطلاعات شخصی‌شان به خطر بیفتد. با این حال، تشخیص قطعی هک شدن گوشی همیشه آسان نیست و در برخی موارد، مشورت با یک فرد متخصص می‌تواند ضروری باشد. دنیای دیجیتال، در کنار همه مزایایش، چالش‌هایی نیز دارد، اما با افزایش آگاهی و رعایت نکات امنیتی، می‌توان این تهدیدات را به حداقل رساند و از حریم شخصی خود به‌خوبی محافظت کرد.

نشانهاقدام پیشنهادی
تماس‌ها و پیام‌های ناشناسپیام‌ها را به‌عنوان اسپم گزارش دهید و گوشی را اسکن کنید.
تخلیه سریع باتریبرنامه‌های مشکوک را بررسی و حذف کنید.
افزایش مصرف اینترنتبخش مصرف داده را بررسی و برنامه‌های مشکوک را حذف کنید.
داغ‌شدن غیرعادی گوشیگوشی را ری‌استارت و بدافزارهای احتمالی را حذف کنید.
نصب برنامه‌های ناشناختهبرنامه‌های مشکوک را حذف و امنیت گوشی را بررسی کنید.
فعالیت‌های مشکوک در حساب‌هارمزها را تغییر دهید و دستگاه‌های ناشناس را از حساب خارج کنید.
نمایش تبلیغات ناخواستهاز کلیک روی تبلیغات خودداری و گوشی را اسکن کنید.
ضعف در عملکرد گوشیگوشی را ری‌استارت و سپس برنامه‌های مخرب را حذف کنید.
ورود به وب‌سایت‌های عجیبکش و کوکی مرورگر را پاک کنید و بعد رمزها را تغییر دهید.
فعال‌شدن ناگهانی دوربین و میکروفوندسترسی برنامه‌های مشکوک را بررسی و محدود کنید.

از طریق ترب گوشی‌های روز را با مناسب‌ترین قیمت تهیه کنید. حتی در صورت معیوب‌بودن، تاخیر در ارسال، مغایرت کالا و سپس خودداری فروشنده از جبران خسارت، نشان ضمانت ترب امکان پس‌گرفتن وجه‌تان را فراهم می‌کند. اگر به خرید حضوری تمایل دارید، می‌توانید با انتخاب محل سکونت خود در بخش شهر من، نزدیک‌ترین فروشگاه‌های حضوری را مشاهده کنید.

سوالات متداول درباره هک شدن گوشی

هکرها به چه روش‌هایی گوشی را هک می‌کنند؟

فیشینگ، وای‌فای عمومی و بلوتوث، جابه‌جایی سیم‌کارت و برنامه‌های مخرب برخی از این روش‌ها هستند.

وقتی گوشی هک می‌شود چه اطلاعاتی را برمی‌دارد؟

هکرها معمولاً اطلاعات شخصی، تاریخچه پیام‌ها وتماس، مشخصات بانکی و حساب‌های کاربری را هدف می‌گیرند.

برای رفع هک گوشی سامسونگ باید چه‌کار کرد؟

برای رفع هک گوشی سامسونگ می‌توان اقداماتی مانند حذف برنامه‌های مشکوک، استفاده از آنتی‌ویروس، غیرفعال‌کردن دسترسی برنامه‌ها به بخش‌های مهم، به‌روزرسانی گوشی و ریست فکتوری انجام داد.

چگونه از تنظیمات گوشی بفهمیم هک شدیم؟

با مراجعه به بخش برنامه‌ها (Apps)، باتری (Battery)، دسترسی‌ها (Permissions) و مصرف داده (Data usage) در تنظیمات گوشی می‌توان با دقت بیشتر نشانه‌های هک شدن را بررسی کرد.

آیا کد فهمیدن هک گوشی وجود دارد؟

بله. از جمله کدهای تشخیص و لغو هک گوشی می‌توان به #21#* (مشاهده وضعیت دایورت)، #002## (غیرفعال‌سازی انواع دایورت)، #34971539#* (مشاهده اطلاعات دوربین)، #38552767 (ریست فکتوری در اندروید) و ##7780## (ریست فکتوری در آیفون) اشاره کرد.

مطمئن‌ترین روش برای رفع هک چیست؟

معمولاً ریست فکتوری مطمئن‌ترین راه برای رفع هک است؛ چراکه همه داده‌ها را از گوشی حذف و آن را به حالت کارخانه برمی‌گرداند. در این بین، بدافزارهایی هم که گوشی را به خطر انداخته‌اند پاک می‌شوند.

چطور از هک گوشی جلوگیری کنیم؟

با دانلود برنامه‌ها از منابع معتبر، خودداری از کلیک روی لینک/ایمیل مشکوک، استفاده از رمز عبور پیچیده و تأیید دومرحله‌ای و به‌روزرسانی منظم سیستم‌عامل می‌توان تا حد قابل‌توجهی از هک شدن پیشگیری کرد.

🔗 منبع: TechRadar

شایان مددی
شایان مددی

من شایانم؛ دانشجوی مترجمی زبان انگلیسی، علاقه‌مند به نوشتن، و پیگیر اخبار حوزه‌های مختلف که از روی همین علاقه، وارد مسیر نویسندگی/تولید محتوا شدم و حالا چندین ساله که با تمرکز روی متون خبری، تو این حیطه فعالیت می‌کنم.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *