هارد اکسترنال چیست؟ آشنایی با انواع هارد اکسترنال

هارد اکسترنال یکی از بهترین و کاربردی‌ترین ابزارهای ذخیره‌سازی اطلاعات محسوب می‌شود که این روزها جای خود را در کنار لپ‌تاپ‌ها، کامپیوترهای خانگی و حتی کنسول‌های بازی باز کرده است. اگر بخواهیم خیلی ساده بگوییم، هارد اکسترنال یعنی یک فضای ذخیره‌سازی قابل‌حمل که به‌راحتی از طریق پورت USB یا درگاه‌های جدیدتر به دستگاه‌های مختلف متصل می‌شود. چه برای نگه‌داری از فایل‌های شخصی‌تان مثل عکس و ویدئو، چه برای آرشیو پروژه‌های کاری یا حتی انتقال اطلاعات بین چند سیستم، این نوع هارد می‌تواند یک همراه مطمئن، سریع و امن باشد. در این مطلب از بلاگ ترب با انواع هاردهای اکسترنال، کاربردهای آن‌ها و مزایایی که نسبت به روش‌های ذخیره‌سازی دیگر دارند بیشتر آشنا می‌شویم.

آشنایی با هارد اکسترنال

اگر کمی اهل فناوری باشید، احتمالا با هارد اکسترنال (External Hard Drive) آشنایی دارید؛ اما اگر نمی‌دانید هارد اکسترنال چیست باید بگوییم این محصول یک ابزار ذخیره‌سازی قابل حمل است که از طریق کابل USB یا درگاه‌های پرسرعت دیگر مانند USB-C و Thunderbolt به رایانه، لپ‌تاپ یا حتی کنسول‌های بازی متصل می‌شود. عملكرد آن دقیقاً مشابه هارد اینترنال (HDD یا SSD) است، با این تفاوت که خارج از بدنه اصلی دستگاه قرار دارد و قابل جابه‌جایی است. شما می‌توانید اطلاعات مهم خود مانند اسناد کاری، تصاویر، ویدئوها یا فایل‌های نرم‌افزاری را روی این هارد ذخیره و از آن‌ها در برابر خرابی یا پاک‌شدن ناگهانی محافظت کنید.

هارد انواع مختلفی دارد که در این مطلب فقط به نوع اکسترنال آن پرداختیم. اگر می‌خواهید به طور کلی با مفهوم هارد آشنا شوید، پیشنهاد می‌کنیم مطلب هارد چیست؟ را مطالعه کنید که در آن به شکل جامع به انواع هارد، مزایا و معایب هر کدام و کاربردشان پرداخته شده است.

هارد اکسترنال چگونه کار می‌کند؟

هارد اکسترنال، درست مانند یک هارد داخلی، اطلاعات را روی درایو دیسک سخت (HDD) یا حافظه فلش (در مدل‌های SSD) ذخیره می‌کند. تفاوت اصلی در این است که هارد اکسترنال خارج از کیس کامپیوتر قرار دارد و به‌صورت قابل‌حمل طراحی شده است. زمانی که این نوع حافظه را از طریق درگاه‌هایی مثل USB، USB-C یا Thunderbolt به سیستم وصل می‌کنید، سیستم عامل آن را به‌عنوان یک درایو جدید شناسایی می‌کند. در این حالت، شما می‌توانید مانند سایر پوشه‌ها و درایوهای داخلی، فایل‌ها را در آن کپی، حذف یا منتقل کنید.

یک هارد اینترنال روی سطح چوبی با پلاتر باز و هد خواندن و نوشتن که سایه‌اش روی پس‌زمینه افتاده است
هارد اکسترنال مکانیزم مشابه، ولی رابط متفاوتی با هارد اینترنال دارد

اکثر هاردهای اکسترنال دارای سیستم تغذیه از طریق همان کابل USB هستند، اما برخی مدل‌های حرفه‌ای‌تر (مخصوصاً HDDهای دسکتاپ با ظرفیت بالا) به یک آداپتور برق جداگانه نیاز دارند. البته این دسته از هاردهای اکسترنال کمتر خاصیت جابه‌جایی دارند؛ چون بزرگ و سنگین هستند و بیشتر از آن‌ها برای نیازهای حرفه‌ای که حجم بسیار زیادی از داده باید آرشیو یا ذخیره شود استفاده می‌کنند. بااین‌حال در هر حالت، سیستم‌عامل (ویندوز، مک یا لینوکس) ارتباط با هارد را از طریق فایل سیستم برقرار می‌کند (مثل NTFS، exFAT یا HFS+) و شما می‌توانید با آن درست مثل یک هارد داخلی رفتار کنید.

مزایا و معایب استفاده از هارد اکسترنال

هاردهای اکسترنال به‌صورت کلی از محبوبیت بسیار زیادی نزد کاربران برخوردارند. مهم هم نیست از نوع درایو دیسک سخت باشند یا حافظه SSD؛ در‌هر‌صورت کاربران زیادی صرف نظر از نوع کارشان، به سراغ این محصول می‌آیند. چون غالب افراد همیشه اطلاعات زیادی برای ذخیره کردن دارند؛ اما این نوع هارد مزایا و معایب خاص خودش را دارد که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

  • افزایش ظرفیت ذخیره‌سازی
  • قابل‌حمل بودن
  • امکان پشتیبان‌گیری از اطلاعات
  • امنیت بیشتر نسبت به فضای ابری
  • کاهش ریسک از‌دست‌رفتن اطلاعات بر اثر ویروس یا خطای انسانی
  • جابه‌جایی آسان بین سیستم‌های مختلف
  • امکان ذخیره‌سازی بازی‌های PS4 و فایل‌های PS5
  • به‌دلیل ماهیت قابل‌حمل بودن، امکان خرابی به دلیل ضربه وجود دارد
  • امکان گم‌شدن یا سرقت
  • نیاز به کابل برای اتصال
  • قیمت بالا

انواع هارد اکسترنال

مجموعه‌ای از هاردهای SSD و HDD قابل حمل از برند سن‌دیسک، ای‌دیتا، سامسونگ و توشیبا در یک کلاژ دیجیتالی با پس‌زمینه گرادیانی آبی و بنفش
هارد اکسترنال به دو دسته HDD و SSD تقسیم می‌شود

هاردهای اکسترنال برخلاف هاردهای اینترنال که فرم فاکتور و اندازه نقش مهمی در ارزش خریدشان ایفا می‌کند، خیلی از لحاظ اندازه دسته‌بندی نمی‌شوند. به‌جای آن، این هاردها دو نوع مختلف دارند که عاملی فوق‌العاده تعیین‌کننده و ضروری قبل از خرید محسوب می‌شود و حتماً باید آن را در نظر گرفت. به‌طورکلی هاردهای اکسترنال به دو دسته از لحاظ ساختار تقسیم می‌شوند؛ HDD و SSD.

علاوه بر هارد دیسک (HDD) و حافظه حالت جامد (SSD)، نوع سومی از حافظه به نام SSHD هم وجود دارد. این نوع حافظه ترکیبی از HDD و SSD است که بخشی از داده‌ها را در حافظه سریع SSD ذخیره می‌کند تا سرعت بارگذاری فایل‌های پرتکرار بیشتر شود. SSHD خیلی رایج نیست و در بازار هارد اکسترنال کمتر دیده می‌شود.

۱. HDD (Hard Disk Drive)

HDD یا همان دیسک درایو سخت، هاردهای مکانیکی سنتی هستند که داده‌ها را روی دیسک‌های چرخان ذخیره می‌کنند. اگرچه سرعت کمتری نسبت به SSD دارند، اما در ازای هزینه کمتر، فضای ذخیره‌سازی بیشتری ارائه می‌دهند. مدل‌های ۱ تا ۵ ترابایتی هاردهای اکسترنال HDD بسیار محبوب هستند.

۲. SSD (Solid State Drive)

هاردهایی با ساختار تمام الکترونیکی و بدون قطعه مکانیکی. این نوع حافظه بسیار سریع‌تر، سبک‌تر و در برابر ضربه مقاوم‌تر است. هرچند قیمت بیشتری در مقایسه با همتای HDD خود دارند، اما برای ذخیره‌سازی حرفه‌ای یا انتقال سریع داده‌ها ایدئال هستند. در واقع SSDهای اکسترنال بیشتر برای استفاده فعال مناسب هستند تا آرشیو طولانی‌مدت اطلاعات.

هارد اکسترنال اگرچه به دو دسته HDD و SSD تقسیم می‌شود؛ اما خودش بخشی از یک دسته‌بندی بزرگ‌تر است که در مطلب انواع هارد کامپیوتر ضمن اشاره به این موضوع، انواع‌واقسام هاردهای کامپیوتری را بر اساس مولفه‌های گوناگون مورد بررسی قرار دادیم.

سرعت و ظرفیت هارد اکسترنال چگونه است؟

یک هارد اکسترنال مشکی روی سطح مشکی که با کابل USB به لپ‌تاپ متصل شده و یک فلش هم سمت چپ قرار دارد.
هارد اکسترنال بسته به ساختار، سرعت و ظرفیت متفاوتی دارد

هارد اکسترنال درست مثل هارد اینترنال، در یک محدودهٔ سرعتی خاص فعالیت می‌کند. عموماً اگر هارد اکسترنال از نوع HDD باشد سرعتش بین ۸۰ تا ۱۶۰ مگابایت بر ثانیه (برای مدل‌هایی با سرعت ۷۲۰۰ دور در دقیقه) خواهد بود؛ اما حافظه‌های اکسترنال از نوع SSD حتی در بدترین حالت هم تقریباً دو برابر HDDها سرعت دارند و در محدوده ۳۰۰ مگابایت بر ثانیه تا چندین گیگابایت بر ثانیه فعالیت می‌کنند.

به‌صورت کلی، هاردهای HDD به‌خاطر قیمت مناسب‌تری که به‌ازای هر گیگ دارند، در گزینه‌هایی با ظرفیت ۲۴ ترابایت و حتی بیشتر هم در دسترس قرار دارند؛ اما برای مصارف خانگی و عمومی، بیشتر با مدل‌های ۴ و ۵ ترابایتی در بازار مواجه هستیم.

از آن طرف حافظه‌های اکسترنال SSD هم غالباً تا ۸ ترابایت در دسترس مشتریان قرار دارند که همین میزان هم قیمت بسیار بالایی دارد. به‌صورت کلی برای حافظه SSD اکسترنال تا ۲ ترابایت ظرفیت هم برای نیازهای عمومی کافی است و می‌تواند باتوجه‌به اهدافی که این نوع SSD برایش تولید شده، پاسخگوی طیف وسیعی از نیاز کاربران باشد.

بهترین برندهای تولیدکننده هارد اکسترنال کدامند؟

وقتی صحبت از انتخاب بهترین هارد اکسترنال می‌شود، شناخت برندهای معتبر می‌تواند تصمیم‌گیری را بسیار آسان‌تر کند. برندهایی مانند Western Digital، Seagate، و SanDisk با تمرکز بر کیفیت ساخت، دوام، سرعت انتقال بالا و خدمات پس از فروش مناسب، اعتماد کاربران را جلب کرده‌اند. در کنار این برندها، Toshiba با محصولات مقرون‌به‌صرفه، LaCie با طراحی حرفه‌ای، Samsung با SSDهای سریع و ایمن، و Asus با مدل‌های مخصوص گیمینگ نیز جایگاه قابل‌توجهی دارند. همچنین برندهای ADATA، Silicon Power و Crucial با محصولات مقاوم، خوش‌قیمت و کاربرپسند خود، گزینه‌های متنوعی را برای نیازهای مختلف ارائه می‌کنند.

برندویژگی برجستهکشور سازنده
Western Digitalکیفیت بالا، نرم‌افزار پشتیبان‌گیریآمریکا (🇺🇸)
Seagateظرفیت بالا، قیمت رقابتیآمریکا (🇺🇸)
SanDiskسرعت بالا، مقاومت فیزیکیآمریکا (🇺🇸)
Toshibaقیمت مناسب، طراحی سادهژاپن (🇯🇵)
LaCieطراحی حرفه‌ای و خاصفرانسه (🇫🇷)
SamsungSSD سریع با امنیت بالاکره‌جنوبی (🇰🇷)
Asusطراحی گیمینگ، سرعت بالاتایوان (🇹🇼)
ADATAمقاومت بالا، قیمت اقتصادیتایوان (🇹🇼)
Silicon Powerطراحی مقاوم و خوش‌قیمتتایوان (🇹🇼)
Crucialتخصص در حافظه‌های SSDآمریکا (🇺🇸)
اطلاعات بهترین برندهای تولیدکننده هارد اکسترنال

هنگام خرید هارد اکسترنال باید به چه نکاتی توجه کرد؟

یک هارد اکسترنال نقره‌ای روی سطح سفید که با یک کابل مشکی به یک لپ‌تاپ صورتی متصل شده است.
قبل از خرید هارد اکسترنال حتما باید نیاز خود را شناسایی کنید

باتوجه‌به اینکه یک هارد اکسترنال چقدر در زندگی کاربران ضروری است، این سؤال پیش می‌آید که در هنگام خرید باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم که بهترین تجربه را از کار با آن داشته باشیم. اگرچه انتخاب یک هارد اکسترنال از برند خوب و معتبر می‌تواند تمام نگرانی‌ها و دغدغهٔ شما را راجع به مسائل گوناگون پیرامون این نوع حافظه ذخیره‌سازی برطرف کند، اما نکات مهمی وجود دارد که قبل از خرید باید حتماً مدنظر داشته باشید.

۱. ظرفیت ذخیره‌سازی

توجه به ظرفیت هارد اکسترنالی که می‌خرید خیلی مهم است. چون با دوبرابر شدن ظرفیت، مبلغی که باید برای خرید هارد بپردازید به شکل قابل‌توجهی افزایش پیدا می‌کند. به‌خصوص در مدل‌های SSD که قیمت‌ها به‌شدت بالا است. به‌صورت کلی، برای استفاده‌های روزمره و معمولی مثل ذخیره عکس و فیلم گوشی، فیلم و سریال و مواردی ازاین‌دست، تا ۲ ترابایت کافی به نظر می‌رسد؛ اما اگر با فایل‌های حجیم سروکار دارید مثل ویدئوهای 4K، ذخیره‌سازی فایل فیلم و عکس کل اعضای خانواده و مواردی ازاین‌دست، پیشنهاد می‌کنیم به گزینه‌های پرظرفیت‌تر نظیر ۴ ترابایتی و بالاتر فکر کنید.

۲. سرعت انتقال داده

از آن جایی که HDD اکسترنال تا یک حد خاصی می‌تواند از لحاظ سرعت پیش برود، برای کسانی که خیلی سرعت انتقال داده برایشان مهم است SSD اکسترنال را پیشنهاد می‌کنیم؛ اما اگر کارتان به‌گونه‌ای نیست که سرعت خیلی بالا حتماً در اولویت باشد، بلکه بودجه اهمیت بیشتری دارد، HDD اکسترنال هم سرعت بسیار خوبی دارد و می‌تواند نیاز طیف وسیعی از کاربران را برطرف کند. برای نصب بازی و برنامه SSD گزینهٔ مناسب‌تری است.

۳. نوع رابط و سازگاری با سیستم

پیش از خرید، بهتر است بررسی کنید که هارد مورد نظر با سیستم‌عامل شما (چه ویندوز باشد، چه مک یا لینوکس) به‌درستی سازگار است. بسیاری از هاردها به‌صورت پیش‌فرض با یک فرمت خاص عرضه می‌شوند که ممکن است فقط روی یک سیستم‌عامل قابل‌استفاده باشند، بنابراین شاید نیاز باشد آن را مجدداً فرمت کنید تا بدون مشکل در هر دستگاهی کار کند.

۴. امنیت اطلاعات

اگر قصد دارید اطلاعات مهم، شخصی یا محرمانه‌ای را در هارد اکسترنال ذخیره کنید، بهتر است مدلی را انتخاب کنید که از امکانات امنیتی مانند رمزگذاری نرم‌افزاری یا حتی سخت‌افزاری پشتیبانی کند. بعضی مدل‌ها امکاناتی مانند تعیین رمز عبور یا حسگر اثر انگشت دارند که می‌توانند از داده‌های شما در برابر دسترسی‌های ناخواسته محافظت کنند.

۵. گارانتی

پیش از خرید هارد اکسترنال، حتماً به گارانتی آن توجه کنید، چون خرابی یا ازبین‌رفتن اطلاعات می‌تواند پرهزینه و دردسرساز باشد. گارانتی معتبر خیال شما را از بابت کیفیت، پشتیبانی فنی و تعویض یا تعمیر راحت‌تر راحت می‌کند. از خرید هارد اکسترنال بدون گارانتی حتی از شرکت معتبر، خودداری کنید. یک هارد اکسترنال خوب معمولاً بین ۱۲ تا ۳۶ ماه گارانتی دارد.

۶. قابلیت استفاده با کنسول‌های بازی

هارد اکسترنال می‌تواند گزینه بسیار خوبی برای گیمرها و کاربران کنسول‌های بازی باشد. برخی از هاردها به‌صورت اختصاصی برای استفاده با PS4، PS5 یا Xbox طراحی شده‌اند و عملکرد پایداری در این زمینه دارند. اگر با این هدف هارد اکسترنال می‌خرید، حتما به پشتیبانی آن از کنسول بازی دقت کنید.

در مورد PS5 باید توجه داشت که فقط بازی‌های PS4 از روی هارد اکسترنال قابل‌اجرا هستند و بازی‌های PS5 تنها از روی حافظه داخلی کنسول اجرا می‌شوند.

اگر قصد دارید بهترین هارد اکسترنال را متناسب با نیاز و بودجه خود خریداری کنید، پیشنهاد می‌کنیم نگاهی به مطلب راهنمای خرید بهترین هارد اکسترنال بیندازید. مطلبی که در آن به معرفی بهترین هاردهای اکسترنال در بازه‌های قیمتی مختلف از ۲ تا ۸ میلیون تومان پرداخته شده است.

جمع‌بندی

هارد اکسترنال در واقع نسخه‌ای قابل‌حمل از همان حافظه‌ای است که داخل کامپیوتر یا لپ‌تاپ استفاده می‌شود. این نوع حافظه در دو مدل اصلی HDD و SSD تولید می‌شود؛ مدل‌هایی که از نظر ساختار تفاوت دارند، اما هدف هر دو یکی است: ذخیره‌سازی امن و قابل‌اعتماد اطلاعات. HDDها با سرعت مناسب و قیمت اقتصادی، گزینه‌ای رایج برای ذخیره فایل‌های حجیم هستند. در مقابل، SSDها با سرعت بسیار بالاتر، بیشتر مناسب کاربرانی هستند که به دنبال عملکرد حرفه‌ای‌اند؛ البته با قیمتی بالاتر.

در بازار، برندهایی مثل وسترن دیجیتال، سیگیت، سن‌دیسک، ای‌دیتا، سامسونگ، توشیبا و برخی برندهای جدیدتر، طیف متنوعی از مدل‌ها را ارائه می‌دهند که بسته به نیاز کاربر، از گزینه‌های اقتصادی گرفته تا مدل‌های حرفه‌ای را پوشش می‌دهند. انتخاب از بین این برندها، بیشتر به نیاز، بودجه و حجم اطلاعاتی که قصد ذخیره آن را دارید بستگی دارد.

سوالات متداول درباره هارد اکسترنال

عمر مفید هارد اکسترنال چقدر است؟

هیچ داده خاصی وجود ندارد مبنی بر اینکه عمر مفید یک هارد اکسترنال چقدر است. برخی از مدل‌ها قریب به ۱۰ سال هم کار می‌کنند و برخی دیگر شاید ۳ سال هم عمر نکنند؛ اما به‌صورت کلی، SSD اکسترنال به‌خاطر قطعات مکانیکی کمتر، شاید تا ۱۰ سال و بیشتر عمر کند؛ اما عمر مفید HDD اکسترنال، بین ۳ تا ۵ سال است.

آیا هارد اکسترنال در صورت خرابی قابل‌تعمیر است؟

در برخی موارد قابل‌تعمیر است، اما بازیابی اطلاعات همیشه تضمینی نیست؛ پس همیشه از اطلاعات خود بک‌آپ داشته باشید.

آیا Eject کردن هارد اکسترنال بعد از اتمام استفاده ضروری است؟

پیشنهاد می‌شود قبل از جداکردن هارد اکسترنال از سیستم، گزینهٔ Eject را انتخاب کنید. این کار جلوی آسیب به فایل‌ها و خرابی احتمالی داده‌ها را می‌گیرد.

آیا می‌توان با یک هارد اکسترنال از چند کامپیوتر بک‌آپ گرفت؟

بله. اما به حجم بک‌آپ و تناسب آن با ظرفیت هارد اکسترنال مورد نظر دقت داشته باشید.

آیا می‌توان از هارد اکسترنال به‌عنوان درایو بوت استفاده کرد؟

بله، شما می‌توانید از هارد اکسترنال به‌عنوان درایو بوت استفاده کنید. این روش مخصوصاً زمانی مفید است که سیستم عامل اصلی به مشکل خورده باشد و بخواهید از طریق یک سیستم عامل نصب‌شده روی هارد اکسترنال، کامپیوتر را راه‌اندازی کنید.

به اشتراک بگذارید
حمیدرضا داوریان
حمیدرضا داوریان

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *