چگونه گوشی هک شده را نجات دهیم؟

هک شده‌اید و حالا سردرگم هستید که چطور باید خطر را از گوشی خود رفع کنید و اطلاعات شخصی‌تان را در امان نگه دارید. کافی است با حفظ خونسردی، این مطلب را بخوانید تا به جواب این سوال مهم برسید: چگونه گوشی هک شده را نجات دهیم؟

چطور بفهمیم گوشی هک شده است؟

گوشی هوشمند با علامت هشدار روی صفحه
برای اطمینان از هک شدن گوشی، از آنتی‌ویروس یا فرد متخصص کمک بگیرید.

امروزه درهمان حال که سطح امنیتی گوشی‌ها افزایش پیدا کرده است، راه‌های نفوذ و هک هم بیشتر شده‌اند. به همین دلیل، باید از جهات مختلف مراقب تهدیدها بود و از نشانه‌های معمول هک شدن آگاهی داشت.

از جمله نشانه‌های واضح‌تر هک شدن گوشی موبایل می‌توان به مشاهده تماس/پیام ناشناس، پیام‌های تبلیغاتی غیرمعمول و برنامه‌های مشکوک اشاره کرد. افزایش غیرمعمول مصرف باتری یا اینترنت و داغ‌شدن بدنه هم می‌تواند نشانه‌ای از فعالیت بدافزار در پس‌زمینه باشد.

اگر به هک‌شدن گوشی‌تان مشکوک شده‌اید و کنجکاو هستید که چطور می‌توان به‌صورت دقیق‌تر و از طریق تنظیمات این موضوع را تشخیص داد، توصیه می‌شود مطلب چگونه از تنظیمات گوشی بفهمیم هک شدیم؟ ۵ روش تشخیص هک شدن را بخوانید.

اگر فعالیت‌های غیرعادی در حساب‌های خود یا رابط کاربری گوشی مشاهده کرده‌اید، شاید وقتش باشد به هک‌شدن گوشی‌تان مشکوک شوید. در ادامه همین، تغییرات مشکوک در دسترسی‌ها هم نباید از چشمتان غافل بماند.

چگونه گوشی هک شده را نجات بدهیم؟

هرگونه نفوذ به گوشی، تهدید مهمی است که باید بلافاصله با ابزارهای موجود آن را رفع کرد؛ به‌خصوص ازآنجاکه دسترسی فرد مهاجم به گوشی، دسترسی به انواع حساب‌های کاربری و سوءاستفاده از همه این اطلاعات حیاتی را به دنبال دارد. در ادامه چند اقدام مؤثر بعد از هک‌شدن گوشی را مطرح می‌کنیم که با انجام‌دادن آن‌ها می‌توانید تا حد قابل‌توجهی خطر را از بین ببرید.

۱. حذف برنامه‌های مشکوک در حالت امن (Safe mode)

یک گوشی به صروت مورب تکیه داده به یک استوانه زرد و روی صفحه آن نمای حالت امن است
امکان حذف راحت برنامه‌ها در حالت امن وجود دارد.

پس از تشخیص هک با بررسی نشانه‌های گفته‌شده، حتماً لیست برنامه‌ها در بخش تنظیمات یا گوگل پلی را بررسی کرده و برنامه‌های مشکوک و ناشناس را حذف کنید. گفتنی است که داخل گوگل پلی با انتخاب فیلتر آخرین بار به‌روزشده (Last Updated) در بخش بازی‌ها و برنامه‌های من (My apps & games) می‌توانید برنامه‌های تازه‌نصب‌شده را ببینید.

پیشنهاد می‌شود برای حذف راحت برنامه‌ها، وارد حالت امن (Safe mode) شوید. در این حالت، سیستم‌عامل همه برنامه‌های فرعی را غیرفعال می‌کند و دیگر برنامه‌های غیرضروری، پس‌زمینه را اشغال نخواهند کرد. به همین دلیل، این امکان را دارید تا برنامه‌ها را بدون مواجه‌شدن با پیام خطا یا هر مشکل دیگری حذف کنید.

حتماً برنامه‌ها را از منابع معتبر مثل گوگل پلی دانلود کرده و از نصب برنامه‌های متعدد بدون جست‌وجو و اطمینان‌پیداکردن از اعتبار آن‌ها خودداری کنید. در خیلی از موارد، صرفاً یک برنامه مخرب به‌سادگی باعث هک شدن گوشی‌تان می‌شود.

نحوه ورود به حالت امن

اگر نمی‌دانید که چطور وارد حالت امن شوید، باید این مراحل را طی کنید:

  • با نگه‌داشتن دکمه خاموش/روشن، گوشی را خاموش کنید؛
  • دوباره دکمه را نگه دارید و تا به نمایش درآمدن لوگو شرکت تولیدکننده گوشی دکمه را رها نکنید؛
  • بعد از مشاهده لوگو، دکمه کاهش صدا را نگه دارید.

در نهایت، برای خارج‌شدن از حالت امن کافی است با استفاده از دکمه خاموش/روشن، گوشی را ری استارت کنید.

نحوه فعال‌کردن حالت امن ممکن است بسته به برند گوشی و نسخه اندروید متفاوت باشد، ولی روش گفته‌شده، روش مرسومی است که به‌احتمال زیاد برای گوشی‌تان کار می‌کند.

۲. استفاده از برنامه آنتی‌ویروس

علامت سپر به‌همراه آیکون بدافزار با پس‌زمینه قرمز
با آنتی‌ویروس، همیشه از نبود خطر امنیتی در گوشی خود مطمئن شوید.

به­‌وسیله برنامه‌های آنتی‌ویروس، گوشی را اسکن کنید و بدافزارهایی که امنیت اطلاعات شما را به خطر انداخته‌اند را حذف کنید. Bitdefender ،Avira ،McAfee و Avast برخی از بهترین آنتی‌ویروس‌های موجود برای گوشی‌های اندرویدی هستند.

حتی اگر هنوز خطری گوشی‌تان را تهدید نمی‌کند و آنتی‌ویروس ندارید، با نصب یک آنتی‌ویروس کارآمد و پرامکانات می‌توانید از هک‌شدن گوشی خود پیشگیری کنید. این برنامه‌ها همیشه مشغول رصد گوشی هستند و درصورت تشخیص خطر، به شما اطلاع می‌دهند تا برای محدودسازی و حذف آن دست‌به‌کار شوید.

۳. تغییر رمز حساب‌ها

قسمت رمز عبور با علامت تیک سبز
برای حفاظت از رمز حساب‌های مختلف خود حتماً برنامه‌های مدیریت رمز عبور (Password manager) را امتحان کنید.

به‌احتمال زیاد هکر اطلاعات موجود در حساب‌های مختلف شما را هدف گرفته است؛ از حساب بانکی و ایمیل تا اینستاگرام و بقیه شبکه‌های اجتماعی. البته که تغییر رمز تک‌تک حساب‌ها دشوار است، ولی نمی‌توان از ضرورت این کار چشم‌پوشی کرد.

با فعال‌سازی تأیید دومرحله‌ای برای حساب‌هایتان می‌توانید امنیت آن‌ها را دوچندان کنید. Google Authenticator یکی از ابزارهای کاربردی برای تایید دومرحله‌ای و دریافت رمز یکبار مصرف به‌حساب می‌آید.

۴. آنروت‌کردن گوشی

لوگو اندروید با علامت قفل بازشده
گوشی‌های روت‌شده بیشتر در معرض خطر امنیتی هستند.

با روت‌کردن، دسترسی به بخش‌هایی از گوشی آزاد می‌شود که در حالت عادی تحت محافظت بوده است. پس اگر گوشی خود را روت کرده‌اید، در صورت اطلاع‌پیداکردن از نفوذ به گوشی‌تان، آن را از حالت روت خارج یا به‌اصطلاح آنروت (UnRoot) کنید. این کار با برنامه‌هایی مثل SuperSU امکان‌پذیر است.

با روت و آنروت‌کردن گوشی، احتمال «بریک» شدن یا به‌ عبارتی دیگر، غیر قابل استفاده‌شدن آن وجود دارد. البته روش‌هایی برای حل این مشکل وجود دارند، اما با همین حال، حتماً باید به این نکته توجه داشته باشید.

۵. ریست فکتوری

صفحه ریست فکتوری گوشی موبایل
ریست فکتوری؛ راهکار نهایی برای نجات گوشی هک شده

همه مراحل را طی کرده‌اید و کماکان از نجات گوشی هک شده خود مطمئن نیستید؟ قدم آخر، ریست فکتوری است. ریست فکتوری ازآنجاکه همه داده‌ها را پاک می‌کند و گوشی را به حالت اولیه برمی‌گرداند، می‌تواند یک اقدام مؤثر بعد از هک شدن گوشی باشد.

برای ریست فکتوری، در تنظیمات به بخش مدیریت عمومی (General management) بروید و به ترتیب گزینه‌های بازنشانی (Reset) و بازنشانی تنظیم کارخانه (Factory data reset) را انتخاب کنید. این مراحل بسته به هر برند شاید تفاوت‌هایی جزئی داشته باشد.

ریست فکتوری باعث حذف همه اطلاعات از جمله فایل‌های شخصی‌تان می‌شود. قبل از آن، دست‌کم از اطلاعات مهم خود بک‌آپ بگیرید. همچنین همیشه به‌صورت منظم از اطلاعات خود بک‌آپ بگیرید تا در مواقع ضروری، جای نگرانی از بابت ازدست‌دادن آن‌ها نداشته باشید.

جمع‌بندی

برنامه‌های مشکوک، تماس/پیام ناشناس، افزایش مصرف باتری/اینترنت و تغییرات در دسترسی‌ها علائمی هستند که می‌توانند شما را نسبت به هک‌شدن گوشی نگران کنند. پس از بررسی و مطمئن شدن از نفوذ به گوشی، حالا با این سؤال مواجه می‌شوید که چگونه گوشی هک شده را نجات دهیم؟ برای ریکاوری و نجات گوشی هک شده، می‌توان اقدامات زیر را انجام داد:

  • پاک‌سازی برنامه‌های مشکوک در حالت امن
  • استفاده از آنتی‌ویروس
  • تغییر رمزها
  • خارج‌کردن گوشی از حالت روت (در صورت روت بودن)
  • ریست فکتوری

گوشی‌های به‌روز از برندهای مطرح دنیا را به واسطه ترب با بهترین قیمت تهیه کنید. نشان ضمانت ترب هم امکان پس‌گرفتن وجهتان در صورت معیوب‌بودن، تأخیر در ارسال، مغایرت کالا و سپس خودداری فروشنده از جبران خسارت را فراهم می‌کند. همچنین اگر خرید حضوری را ترجیح می‌دهید، محل سکونت خود را در بخش شهر من انتخاب کنید تا نزدیک‌ترین فروشگاه‌های حضوری برایتان به نمایش در بیایند.

سوالات متداول درباره نجات گوشی هک شده

نشانه‌های هک‌شدن گوشی چیست؟

افزایش مصرف باتری/اینترنت، پیام‌های تبلیغاتی فراوان، پیام‌ها/تماس‌های ناشناس، داغ‌شدن بدنه گوشی، تغییر دسترسی‌ها و رفتار غیرمعمول در حساب‌های کاربری برخی از نشانه‌های رایج هک‌شدن هستند.

چگونه گوشی هک شده را نجات دهیم؟

با حذف برنامه‌های مشکوک در حالت امن، استفاده از آنتی‌ویروس، تغییر رمز عبور حساب‌ها، خارج‌کردن دستگاه از حالت روت و ریست فکتوری.

چرا گوشی را وارد حالت امن کنم؟

در حالت امن همه برنامه‌های غیرضروری در پس‌زمینه غیرفعال می‌شوند تا بتوانید برنامه‌های مخرب را بدون مشکل حذف کنید.

چه زمانی ریست فکتوری لازم است؟

در آخرین مرحله، درصورتی‌که از رفع خطر مطمئن نشده بودید، ریست فکتوری کنید.

آیا نصب آنتی‌ویروس روی گوشی ضروری است؟

بله. از طریق آنتی‌ویروس می‌توانید همیشه برنامه‌های مخرب و فعالیت‌های مشکوک را شناسایی کرده و برای حذف آن‌ها اقدام کنید.

آیا می‌توان با استفاده از کد، گوشی هک شده را نجات داد؟

بله. با چند کد لغو هک گوشی می‌توان با شکل‌های مشخصی از هک مقابله کرد.

برای رفع هک گوشی سامسونگ چه‌کار کنم؟

برای رفع هک گوشی سامسونگ باید اقداماتی مثل حرف برنامه‌های مخرب، استفاده از آنتی‌ویروس و ریست فکتوری انجام داد.

🔗 منبع:‌ Lifewire

شایان مددی
شایان مددی

من شایانم؛ دانشجوی مترجمی زبان انگلیسی، علاقه‌مند به نوشتن، و پیگیر اخبار حوزه‌های مختلف که از روی همین علاقه، وارد مسیر نویسندگی/تولید محتوا شدم و حالا چندین ساله که با تمرکز روی متون خبری، تو این حیطه فعالیت می‌کنم.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *