هرچند برخی به مزایای سلامتی کافئین اذعان دارند و معتقدند که باعث بهبود حساسیت به انسولین و کنترل قند خون میشود، اما تحقیقات در مورد اینکه آیا کافئین برای افراد مبتلا به دیابت مضر است یا خیر، نتیجههای متناقضی ارائه میدهد. به نظر نمیرسد که قهوه سیاه ساده تاثیری بر سطوح گلوکز داشته باشد، بههمین خاطر میتوان آن را نوشیدنی کمخطری برای دیابتیها دانست. در ادامه این مطلب همراه باشید تا تاثیر قهوه بر سطح قند خون را بررسی کنیم و ببینیم که آیا قهوه قند خون را بالا میبرد یا باعث کاهش قند خون میشود.
قهوه و افزایش قند خون؛ واقعیت دارد؟
اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که با شنیدن خبرهایی مبنی بر اینکه مصرف قهوه، ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد، روزتان را با قهوه شروع میکنید؛ باید بگوییم که برخی دیابتیها فکر میکنند که قهوه و یا شاید هم کافئین میتواند مفید باشد. قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهیم که آیا قهوه قند خون را بالا میبرد یا باعث کاهش قند خون میشود، ابتدا بررسی کنیم که آیا مصرف قهوه برای سلامتی مفید است یا خیر.
آیا قهوه برای سلامتی مفید است؟
قهوه حاوی مواد شیمیایی متعددی از جمله کافئین و پلیفنولها است که تاثیرات مختلفی بر بدن دارند. پلیفنولها مولکولهایی با خواص آنتی اکسیدانی هستند که از طیف وسیعی از بیماریها از جمله دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و سرطانها جلوگیری میکنند. آنتیاکسیدانها حافظ سلامت قلب هستند. افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته قرار دارند و مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان، این ریسک را کاهش میدهد.
قهوه همچنین حاوی مواد معدنی منیزیم و کروم است. افزایش مصرف منیزیم با کاهش نرخ ابتلا به دیابت نوع ۲ مرتبط است. با این حال، قهوه مقادیر بسیار کمی از این مواد مغذی را در مقایسه با سایر غذاها دارد و منبع قابل اعتمادی از این مواد معدنی بهشمار نمیآید.
اگر قصد خرید قهوه اسپرسو دارید، بهتر است ابتدا با خواندن راهنمای خرید پودر قهوه اسپرسو؛ بررسی عوامل مهم و برندهای برتر برای انتخابی بهتر اقدام کنید.
قهوه و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲
طبق تحقیقات، نوشیدن ۳ تا ۴ فنجان قهوه در روز میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. در پژوهش جامعی که در سال ۲۰۱۳ انجام گرفت، افرادی که میزان قهوه مصرفی خود را بیش از ۱ فنجان در روز طی ۴ سال افزایش دادند، ۱۱% کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ نسبت به افرادی بودند که تغییری در مصرف قهوه خود نداشتند. این مطالعه همچنین نشان داد که افرادی که مصرف قهوه خود را بیش از ۱ فنجان در روز کاهش دادند، ۱۷% بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار داشتند. محققان این پژوهش به این نتیجه رسیدند که تغییرات در عادات مصرف قهوه در مدت زمان نسبتا کوتاهی بر خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ تاثیر میگذارد و مصرف بیشتر قهوه با ریسک کمتر ابتلا به دیابت نوع دوم مرتبط است.
نوشیدن ۳ تا ۴ فنجان قهوه در روز میتواند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد.
آیا قهوه بر سطح گلوکز خون و انسولین تاثیر میگذارد؟
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ به کافئین واکنشهای متفاوتی نشان میدهند. در پاسخ به این سوال که آیا قهوه قند خون را بالا میبرد، باید بگوییم که این ماده سطح قند خون و انسولین را در دیابتیها بالا میبرد. کافئین ممکن است حساسیت به انسولین را کاهش دهد؛ به این معنی که سلولهای شما به هورمون انسولین به اندازه قبل واکنش نشان نمیدهند. بنابراین، بعد از نوشیدن قهوه، قند خون کمتری جذب میکنند که باعث شده بدن، انسولین بیشتری تولید کند، و از اینرو، سطح انسولین بعد از وعدههای غذایی بالاتر میرود.
اگر مبتلا به دیابت نوع ۲ هستید، بدن به طور طبیعی انسولین را به خوبی استفاده نمیکند. بعد از وعدههای غذایی، سطح قند خون بالاتر از حد نرمال میرود. در این صورت، مصرف کافئین باعث شده که میزان قند خون سختتر به حالت نرمال برگردد و باعث افزایش قند خون میشود. در دراز مدت، این وضعیت ممکن است خطر عوارض دیابت، مانند آسیب عصبی یا بیماری قلبی را افزایش دهد.
تاثیر کافئین بر سطح انسولین و قند خون
دانشمندان هنوز در حال بررسی تاثیر کافئین بر سطح انسولین و قند خون هستند و موارد زیر را علل بالا رفتن قند خون در اثر مصرف کافئین میدانند:
- افزایش هورمونهای استرس: کافئین سطح برخی هورمونهای استرس، مانند اپینفرین (که به آن آدرنالین نیز گفته میشود)، را افزایش میدهد. اپینفرین جلوی پردازش قند توسط سلولها را گرفته و تولید انسولین را در بدن کاهش میدهد.
- مسدود کردن آدنوزین: کافئین یک ماده شیمیایی به نام آدنوزین را مسدود میکند؛ مولکولی که نقش مهمی در میزان تولید انسولین توسط بدن دارد و نحوه واکنش سلولها به انسولین را کنترل میکند.
- تاثیر بر خواب: کافئین میتواند خواب را هم مختل کند. مصرف زیاد آن بدن را بیدار نگه داشته و کمبود خواب ممکن است حساسیت به انسولین را کاهش دهد.
خواص قهوه برای قند خون
براساس اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA)، افراد سالم مجازند روزانه تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین دریافت کنند؛ یعنی چیزی حدود ۴ تا ۵ فنجان قهوه. اما برای افرادی که شرایط خاصی مانند دیابت دارند، راهنماییهای FDA چندان واضح نیست. چرا که تاثیر این بیماری در افراد مختلف متفاوت است، برخی از بیماران دیابت میتوانند بدون مشکل کافئین مصرف کنند؛ در حالی که از نظر عدهای، نوشیدنی بدون کافئین انتخاب بهتری است. دیابتیها معمولا میتوانند مقادیر متعادل کافئین مصرف کنند. با این حال، میزان مصرف آنها باید کنترل شده باشد، چرا که مصرف بیشتر از میزان مناسب به عوارض جانبی منجر میشود که به طور غیرمستقیم بر مدیریت قند خون تاثیر میگذارد.
در بیشتر بزرگسالان سالم، کافئین تاثیر قابل توجهی بر قند خون ندارد. اصطلاح پزشکی برای قند خون، گلوکز است. مصرف تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین در روز برای بیشتر افراد ایمن است. برخی خواص قهوه برای قند خون عبارتند از:
- مصرف منظم قهوه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. افرادی که قهوه بیشتری مصرف میکنند، کمتر در معرض این بیماری هستند.
- قهوه حاوی ترکیباتی مانند پلیفنولها، منیزیم و کروم است که حساسیت به انسولین را بهبود داده و از این طریق به کنترل قند خون کمک میکنند.
- کافئین موجود در قهوه متابولیسم را افزایش داده و باعث کالری سوزی میشود؛ این یعنی کمک به کنترل وزن و قند خون.
در عین حال، کافئین ممکن است حساسیت به انسولین را کاهش دهد و باعث افزایش قند خون بعد از وعدههای غذایی شود. بنابراین، مصرف قهوه باید با احتیاط انجام شود، به ویژه برای افرادی که دیابت دارند.
براساس اعلام FDA، میزان مصرف مجاز قهوه، روزی ۴ تا ۵ فنجان است.
آیا قهوه قند خون را پایین میاورد؟
کافئین در بیشتر بزرگسالان سالم، تاثیر قابل توجهی بر قند خون ندارد. بهنظر میرسد که مصرف تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین در روز برای بیشتر افراد بلامانع است به این دلیل که کافئین میتواند بر نحوه واکنش بدن به انسولین تاثیر بگذارد، هورمونی که به قند اجازه میدهد وارد سلولها شده و به انرژی تبدیل شود. کافئین ممکن است حساسیت بدن به انسولین را کاهش دهد و از این طریق قند خون را پایین بیاورد.
چقدر کافئین زیاد است؟
تنها حدود ۲۰۰ میلیگرم کافئین برای تاثیر بر قند خون کافی است. این مقدار معادل حدود یک یا دو فنجان قهوه دمکرده یا سه یا چهار فنجان چای سیاه است. شاید برخی افراد، مقدار کافئین بیشتر یا کمتری را تحمل کنند که نوع واکنشها بسته به وزن و سن متفاوت است. مقدار کافئینی که معمولا مصرف میکنید نیز روی این واکنش تاثیر دارد. سطح قند خون در دیابتیهایی که بهطور منظم قهوه مینوشند، بالاتر از افراد غیر قهوهخور نیست. برخی از کارشناسان معتقدند که بدن به این مقدار کافئین در طول زمان عادت میکند. اما تحقیقات دیگر نشان میدهد که حتی فقط یک فنجان قهوه در روز هم میتواند سبب افزایش قند خون شود.
آیا قهوه برای درمان دیابت مفید است؟
قهوه موضوع مطالعات مختلفی در مورد تاثیر بر مدیریت و درمان دیابت بوده است. در اینجا به برخی نکات کلیدی بر اساس یافتههای پژوهشهای علمی درباره مفید بودن این نوشیدنی در درمان دیابت میپردازیم:
- کاهش خطر دیابت نوع ۲: تحقیقات نشان میدهد که نوشیدن قهوه، چه کافئیندار و چه بدون کافئین، ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. براساس نتایج پژوهشی که در این زمینه انجام شد، افزایش مصرف روزانه قهوه به میزان بیش از یک فنجان با کاهش ۱۱ درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در مقایسه با افرادی که مصرف قهوه خود را تغییر ندادند، همراه است.
- سطح قند خون: در بیشتر افراد سالم، کافئین تاثیر قابل توجهی بر سطح قند خون ندارد و میتوانند روزانه تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین دریافت کنند. اما این میزان در همه یکسان نیست و در دیابتیها باید با احتیاط و مشورت پزشک باشد.
- حساسیت به انسولین: کافئین ممکن است بر نحوه واکنش بدن به انسولین تاثیر بگذارد، هورمونی که ورود قند به سلولها را ممکن میسازد. برخی تحقیقات نشان دادهاند که کافئین میتواند حساسیت به انسولین را کاهش دهد و سطح قند خون را بعد از وعدههای غذایی افزایش دهد که این به طور بالقوه منجر به افزایش سطح قند خون در برخی افراد میگردد.
- آنتیاکسیدانها و ترکیبات دیگر: قهوه حاوی ترکیبات مفید مختلفی از جمله آنتیاکسیدانها و مواد معدنی مانند منیزیم و کروم است که ممکن است به اثرات محافظتی آن در برابر دیابت کمک کند. این ترکیبات باعث بهبود سلامت کلی شده و برخی از تاثیرات منفی کافئین بر حساسیت به انسولین را کاهش میدهند.
قهوه میتواند در مدیریت دیابت نوع ۲ مفید باشد، اما نمیتوان آن را به عنوان درمان قطعی برای دیابت در نظر گرفت. بهعلاوه اینکه، رابطه مصرف قهوه با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ لزوما به معنای مفید بودن این نوشیدنی برای دیابتیها نیست. مصرف قهوه میتواند سطح قند خون را بالا یا پایین ببرد، بنابراین، چنانچه به دیابت مزمن مبتلا هستید و پیش از این قهوه نمیخوردید، بهتر است سراغ این نوشیدنی نروید، چرا که کافئین موجود در یک فنجان قهوه کنترل قند خون را دشوارتر میکند.
اگر دوست دارید طعم قهوه دلچسبی را امتحان کنید، حتما باید قهوه با کیفیت بخرید. پیشنهاد میکنیم حتما سری به وبسایت ترب بزنید تا طعم بینظیر قهوه با کیفیت عالی را تجربه کنید.
کلام آخر
قهوه حاوی مواد شیمیایی زیادی است که تاثیرات مختلفی بر بدن دارند. برخی از این مواد برای افراد مبتلا به دیابت مفید هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است کمتر سالم باشند. تحقیقات نشان میدهد که قهوه ممکن است خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهد. برای افرادی که با دیابت زندگی میکنند، راهنماییهای علمی متناقضی وجود دارد. برخی مطالعات میگویند که کافئین ممکن است حساسیت به انسولین را کاهش دهد، اگرچه سایر مواد مفید موجود در قهوه میتوانند این اثرات را کاهش دهند. به همین دلیل، برخی پزشکان بر این باورند که تغییر به قهوه بدون کافئین گزینه ایمنتری است.
مهم است که توجه داشته باشید که قهوه با شکر یا خامه میتواند سطح قند خون را افزایش دهد. سالمترین روش نوشیدن قهوه برای دیابتیها، نوشیدن آن به صورت سیاه یا با شیرینکنندههای طبیعی جایگزین است.
پرسش های متداول در مورد اینکه آیا قهوه قند خون را بالا میبرد؟
در بیشتر بزرگسالان سالم، کافئین تاثیر قابل توجهی بر قند خون ندارد و بیشتر افراد مجازند روزانه تا ۴۰۰ میلیگرم کافئین مصرف کنند.
یکی از راههای کاهش قند خون، ترک نوشیدن قهوه یا هر نوشیدنی کافئیندار دیگر است.
خبر خوب برای افراد دیاتی اینکه بهنظر نمیرسد که مصرف قهوه سیاه مستقیما باعث بالا رفتن سطح قند خون یا گلوکز شود. هرچند برخی از تحقیقات نشان میدهند که کافئین موجود در قهوه، حساسیت به انسولین را کاهش داده و نوشیدنی مناسبی برای دیابتیها نیست.
اگر مبتلا به دیابت هستید، میتوانید قهوه بنوشید، به شرطی که سطح قند خون خود را زیر نظر داشته باشید و مقدار شکر اضافه شده را محدود کنید. حتما با پزشک و متخصص تغذیه مشورت کنید.
مطالعات نشان میدهند که مصرف روزانه قهوه بهدلیل وجود آنتی اکسیدان میتواند در مدیریت دیابت مفید باشد، اما باید با احتیاط مصرف شود.
🔗 منابع: mayoclinic | diatribe | medicalnewstoday | webmd