عواقب عدم انتقال مالکیت؛ اگر انتقال مالکیت گوشی انجام نشود چه می‌شود؟

با گذشت چند سال از راه‌اندازی سامانه همتا، رجیستری و انتقال مالکیت به روالی رایج تبدیل شده‌اند. بااین‌حال، خیلی از کاربران با فرایند انتقال مالکیت و دلایل ضرورت آن آشنا نیستند؛ به همین خاطر، این سؤال برایشان به وجود می‌آید که اگر انتقال مالکیت گوشی انجام نشود چه می‌شود؟ در ادامه به پیامدهای عدم انتقال مالکیت و موارد ضروری برای واگذاری مالکیت خواهیم پرداخت.

پیامدهای عدم انتقال مالکیت

شاید خیلی از کاربران، چه خریدار و چه فروشنده، تصور کنند که انتقال مالکیت ضرورتی ندارد. با وجود این، باید اشاره کرد که انتقال مالکیت در سامانه همتا برای استفاده از گوشی موبایل و دریافت خدمات مخابراتی الزامی است و در صورت بروز مشکل، امکان پیگیری از طریق مراجع قانونی را برای مالک فراهم می‌کند. در واقع، واگذار نکردن مالکیت دستگاه می‌تواند عواقبی را برای فروشنده و خریدار به دنبال داشته باشد.

  • قطع خدمات مخابراتی برای دستگاه: سامانه همتا هر شناسه IMEI را با یک نام و شماره سیم‌کارت شناسایی می‌کند. حالا اگر مالکیت گوشی به‌صورت رسمی انتقال پیدا نکند و مالک جدید سیم‌کارت خود را روی گوشی قرار بدهد، ارائه خدمات به سیم‌کارت آن پس از گذشت ۳۰ روز سوی اپراتور قطع خواهد شد. سامانه همتا هم ذکر کرده است که در صورت عدم انتقال مالکیت، عواقب ناشی از این موضوع هم بر عهده خریدار خواهد بود. حتی بنا به توضیحات رسمی این سامانه، در این موقعیت، سامانه حق استفاده از دستگاه را برای مالک قبلی که دستگاه به‌طور رسمی به نام آن ثبت شده است در نظر می‌گیرد. 
  • مسئولیت قانونی برای خریدار: عدم واگذاری مالکیت ممکن است به اشکال مختلفی پیامد قانونی برای فروشنده و خریدار داشته باشد. به‌عنوان مثال، مالک قبلی می‌تواند از خریدار بابت سرقت شکایت کند و ازآنجاکه نام مالک قبلی در سامانه همتا ثبت شده است، خریدار باید مالکیت خود را به قانون اثبات کند. ازطرفی‌دیگر، اگر انتقال مالکیت صورت نگرفته باشد، در صورت ارتکاب جرم به‌واسطه گوشی فروخته‌شده، همچنان مالک قبلی باید از لحاظ قانونی پاسخ‌گو باشد.
  • مشکل در اثبات مالکیت: در صورت مفقودشدن یا سرقت گوشی، اثبات مالکیت به‌عنوان یک فرایند قانونی برای پیگیری پرونده و ردیابی دستگاه توسط پلیس و بقیه مراجع مربوطه الزامی است. حالا اگر گوشی به‌صورت رسمی به نام خریدار ثبت نشده باشد، امکان اثبات مالکیت و به دنبال آن، بازپس‌گیری دستگاه وجود نخواهد داشت؛ بنابراین توصیه می‌شود حتی در صورت خرید گوشی از آشنا یا اقوام نزدیک، برای جلوگیری از بروز مشکل در چنین شرایطی، انتقال مالکیت صورت بگیرد تا خریدار به‌عنوان مالک رسمی دستگاه در سامانه همتا شناخته شود.
  • چالش‌های احتمالی برای فروش دوباره: خیلی از خریداران که قصد خرید گوشی کارکرده دارند برای انتقال مالکیت اهمیت ویژه‌ای قائل هستند و به دستگاهی که مالک رسمی آن مشخص نیست و امکان انتقال مالکیت آن وجود ندارد اعتماد نمی‌کنند. به همین دلیل، فروش دوباره دستگاه بدون واگذاری مالکیت نه‌تنها دشوار، بلکه شاید حتی غیرممکن شود. اگر به فکر فروش مجدد دستگاه‌تان در آینده هستید، باید حتماً به این نکته هم توجه کنید.

در چه شرایطی باید انتقال مالکیت انجام بدهیم؟

گوشی با علامت هشدار قرمز و سیم کارت آبی روی صفحه در پس‌زمینه بنفش کمرنگ
مسدود شدن گوشی؛ اصلی‌ترین پیامد عدم انتقال مالکیت

این‌که در چه شرایطی باید مالکیت دستگاه را به‌صورت رسمی انتقال داد دغدغه خیلی از کاربرانی است که به دنبال خرید یا فروش گوشی هستند. خوشبختانه سامانهٔ همتا در این باره شفاف‌سازی کرده است.

در معاملات مرسوم گوشی کارکرده با شخص یا فروشگاه، انتقال مالکیت دستگاه به خریدار الزامی است. در غیر این صورت، وقتی مالک سیم‌کارت جدید قرار گرفته در دستگاه با مالک ثبتی آن در سامانه همتا متفاوت باشد، ارائه خدمات مخابراتی به آن دستگاه متوقف می‌شود. حتی درصورتی‌که کاربر گوشی را به‌عنوان هدیه دریافت کرده است، باید با کد فعال‌سازی درج‌شده روی جعبه یا دریافت کد فعال‌سازی یکبار مصرف همتا آن را به نام خود ثبت کند.

برای آشنایی با نحوه دریافت کد فعال‌سازی یکبار مصرف همتا، مطلب آموزش کامل دریافت کد فعالسازی یکبار مصرف همتا را بخوانید. 

بااین‌حال، اگر می‌خواهید گوشی خود را به شخص دیگری قرض بدهید یا فقط سیم‌کارت را عوض کرده‌اید، انتقال مالکیت ضرورتی ندارد. به عبارتی دیگر، وقتی معامله‌ای صورت نگرفته و همچنان خودتان مالک اصلی و واقعی دستگاه محسوب می‌شوید، انتقال مالکیت لازم نیست.

درصورتی‌که دو سیم‌کارت فعال روی گوشی دارید، ممکن است سامانه همتا برای شما هشدار انتقال مالکیت ارسال کنید. در این صورت هم لازم است که سیم‌کارت دوم خود را به‌صورت رسمی در این سامانه ثبت کنید. برای این منظور، باید وارد وب‌سایت همتا شوید و در پنل کاربری خود، برای شناسه IMEI دوم دستگاه‌تان سیم‌کارت بهره‌بردار تعریف کنید. 

نحوهٔ انتقال مالکیت گوشی

گوشی در حال نمایش صفحه اصلی وبسایت همتا در پس‌زمینه گرادینت سفید و خاکستری
وب‌سایت، اپلیکیشن و کد دستوری؛ سه کانال سامانه همتا برای انتقال مالکیت

با روش‌های متعددی که سامانه همتا ارائه کرده، فرایند انتقال مالکیت حتی برای کاربران عادی بسیار راحت است و تنها چند دقیقه زمان می‌برد. امکان انتقال مالکیت از طریق وب‌سایت، اپلیکیشن یا کد دستوری همتا وجود دارد و حتی برای کاربرانی که تمایل ندارند شخصاً فرایند انتقال مالکیت را انجام بدهند، ارائه خدمات سامانه همتا در دفاتر خدمات پیشخوان دولت هم فراهم شده است.

در مطلب راهنمای جامع انتقال مالکیت گوشی از طریق سامانه همتا از بلاگ ترب، به آموزش کامل روش‌های انتقال مالکیت پرداخته‌ شده است.

جمع‌بندی

در صورت عدم انتقال مالکیت، پس از گذشت مدتی خدمات مخابراتی برای سیم‌کارت مالک جدید از سوی اپراتور قطع می‌شود و حق استفاده از دستگاه به مالک قبلی تعلق خواهد گرفت.

علاوه‌براین، اگر انتقال مالکیت صورت نگیرد، امکان بروز مشکلات قانونی برای خریدار و فروشنده وجود دارد. به‌عنوان مثال، مالک قبلی می‌تواند اعلام سرقت کند یا در صورت ارتکاب جرم توسط خریدار، مالک قبلی که همچنین مالک رسمی گوشی در سامانه همتا است از نظر قانونی مسئول خواهد بود. 

در نتیجه ثبت‌نشدن انتقال مالکیت در سامانه، خریدار در اثبات مالکیت خود در صورت سرقت یا مفقودی دستگاه هم با مشکل روبه‌رو می‌شود. این موضوع همچنین روی فروش دوباره گوشی در آینده تأثیر می‌گذارد؛ ازآنجاکه خریداران معمولاً حاضر به خرید گوشی بدون واگذاری مالکیت نیستند.

از طریق ترب آخرین گوشی‌های روز از برندهای مطرح مثل سامسونگ، شیائومی و اپل را با مناسب‌ترین قیمت تهیه کنید. حتی با خرید از فروشگاه‌هایی که نشان ضمانت ترب را دریافت کرده‌اند، می‌توانید در صورت معیوب‌بودن، تأخیر در ارسال، مغایرت کالا و سپس جبران‌نشدن خسارت توسط فروشنده، وجه پرداختی‌تان را پس بگیرید. درصورتی‌که به خرید حضوری علاقه دارید، با انتخاب محل سکونت خود در بخش شهر من می‌توانید جزئیات نزدیک‌ترین فروشگاه‌های حضوری را مشاهده کنید.

پرسش‌های متداول در مورد پیامدهای عدم انتقال مالکیت

آیا امکان استفاده از گوشی بدون انتقال مالکیت وجود دارد؟

در صورت عدم انتقال مالکیت، پس از گذشت مدت کوتاهی خدمات مخابراتی برای مالک جدید غیرفعال خواهد شد.

مهلت انتقال مالکیت چقدر است؟

معمولاً حداکثر ۳۰ روز فرصت دارید تا مالکیت گوشی را به‌صورت رسمی به نام خود ثبت کنید. پس از این، ارائه خدمات مخابراتی متوقف و آنتن گوشی قطع می‌شود.

آیا در صورت تعویض سیم‌کارت هم انتقال مالکیت الزامی است؟

خیر. به‌گفته سامانه همتا، اگر صرفاً سیم‌کارت خود را تعویض کرده‌اید، انتقال مالکیت ضروری نیست.

به اشتراک بگذارید
شایان مددی
شایان مددی

من شایانم؛ دانشجوی مترجمی زبان انگلیسی، علاقه‌مند به نوشتن، و پیگیر اخبار حوزه‌های مختلف که از روی همین علاقه، وارد مسیر نویسندگی/تولید محتوا شدم و حالا چندین ساله که با تمرکز روی متون خبری، تو این حیطه فعالیت می‌کنم.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *